Gyurkity Péter

Microsoft: nincs B-tervünk

A jelek szerint a szoftvercég nem készült egy alternatív tervvel arra az esetre, ha a jelenlegi stratégia nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket. Marad a Windows Phone és az egységes ökoszisztéma népszerűsítése.

A Windows Phone platform kapcsán visszatérő kérdés, hogy a redmondi cég által követett stratégia vajon mikor és mennyiben lehet végre valóban sikeres. A szoftver eddig nem hódította meg a széles tömegeket, piaci részesedése elenyésző a két nagy mellett, mi több, jó ideig a sokat eső BlackBerry rendszerrel vetélkedik majd a harmadik helyért.

A napokban azonban hivatalosan is megerősítést nyert a gyanú, miszerint a vállalatnál nem készültek alternatív tervvel, vagyis a jelenleg is látható elképzelés mellett tartanak majd ki a végsőkig. Erről maga Peter Klein, a cég pénzügyi igazgatója beszélt a Goldman Sachs Technology and Internet Conference alatt, kiemelve, hogy a megfelelő élményt nyújtva, a megfelelő árakon piacra dobott készülékekkel van esélyük a sikerre. Nagyjából így foglalható össze a jelenleg alkalmazott terv, ettől eltérő elképzelés egyelőre nem áll rendelkezésükre.


A feladat azonban valamivel összetettebb az optimálisnak tűnő árszint meghatározásánál, hiszen ez önmagában nem elegendő a tömegek meghódításához. A Windows platform előtérbe helyezése minden vonalon, a viszonylag egységes ökoszisztéma megteremtése és annak kiterjesztése az, ami rábírhatja a vásárlókat a váltásra, legalábbis ebben bíznak a cég illetékesei. A hardvergyártókkal szorosan együttműködve igyekeztek elérni, hogy minél több eltérő készüléken legyen elérhető a szoftver (a Windows 8, a Windows RT, illetve a Windows Phone), ez azonban nagyon lassan szállítja az eredményeket, amelyek eddig mindössze egy 3 százalékos piaci részesedés megszerzésére bizonyultak elegendőnek.

Amennyiben ez hosszú távon nem vezet a szoftver megerősödéséhez, nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft komoly gondban lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #25
    "tetszik valakinek az új felület - bármilyen platformon?"

    Nem...Pc, laptop...En probaltam jo kepet vagni hozza, de 1 ido utan roppantmod idegesitett, vegul ment a levesbe. (utana meg az , hogy megprobaljak megmagyarazni a forradalmi dolgokat, amiket 1 szaros gadgettel ugyanugy el lehet erni Win7-esen is...)
  • Chriss745 #24
    En eloszor baratkoztam a WP7-es csempekkel, de rajottem 1-2 nap alatt, hogy szar, semmi ertelme ekkora ikonoknak. Az 5let nem lenne rossz, de a megvalositas szar. Windows 8-nal mar nem kellett 1-2 nap, csak 1-2 ora mire letoroltem az egeszet a francba, ment vissza a 7-es. Windows Server 2012-nel meg 1-2 perc is eleg volt hogy sokkot kapjak.

    Az egesz csempes koncepcio szerintem: SZANALOM!
  • galocza #23
    ok, emberek, közvélemény-kutatás:
    tetszik valakinek az új felület - bármilyen platformon?
    mert nagy általánosságban úgy tűnik, win8at utálja a nép, wp8at nem különben, rt-ről nem nagyon esik szó, talán mert drága a scarface.
    egységes felület eddig is volt, win alapján bárki eltalált egy wince, winmo, wp eszközön (ha van start menü, mi kell még?)
    én kicsit (nagyon) le vagyok maradva, a készülékemen (4 éves múlt) 6.1-es winmo van. látom az új készülékeket, hallok/olvasok róluk, és egyre kevésbé érzek késztetést, hogy másra váltsak - se droidra, se almára, se új msre.
    persze _nekem_ van B tervem. abban az esetben, ha ez behalna, megveszem/elveszem tesóm gyári állapotú ugyanilyenjét 8).
    az új csodáknak meg toll a fülikbe.
  • Yv@n #22
    "nézd meg merre halad az android: ugyanerre.
    ...
    - tiltják az usb drive módot"

    Az usb mass storage mód eltávolítása leginkább önvédelemből történt. Ahhoz, hogy az eszköz így használható legyen fat32 fájlrendszerre volt szükség, ami viszont MS fejlesztés, és nem kevés védelmi pénzt szedett utána droidos gyártóktól. Egész pontosan több bevétele volt belőle, mint a WP üzletágból.
  • asgh #21
    Igazából az hiányzik az egységesített OS mögül, hogy a teljesen eltérő célú, és eltérő fizikai adottságokkal rendelkező eszközök között megtalálják a közös pontokat.
    Képzeljünk el egy olyan CAD alkalmazást, aminek a fő modulja PC-n fut, de lehet telefon mérési adatokat bevinni, tabletre van viewer, amin az ügyfélnek lehet mutogatni, stb.
    Vagy mondjuk egy áruházban PC-n megy az áru nyilvántartás, de bárki az okostelefonjára kérheti egy adott termék összes tulajdonságát, az eladók meg tabletről tudják kiírni a raktárból az árut vagy megrendelni, ami nincs raktáron, stb.
    Ha megjelennek ezek a szoftverek, akkor az egységes pc-tablet-okostelefon os-nek lehet létjogosultsága. Jelenleg még nagyon nem tart itt az ipar, de nem biztos, hogy sohasem fog.
  • Narxis #20
    Persze majd bevallják, hogy van B terv. Az tenné be a kaput az eddigi siralmas eredmények mellett. Nyilván kitartanak legalább a következő generációig(WP 9, Windows 9) amit persze már terveznek.
  • coolbboy83 #19
    Sapka szar az a wp... Az office 2013 licenszdolgok miatt is lesz még balhé....
  • Papichulo #18
    Azert tulzasokba se essunk! :)

    btw: Az iDroid - sajnos - gyakorlatilag hasznalhatatlan
  • zola2000 #17
    Nekem is hiányozna, de megoldották hogy rendesen lehessen használni az iphoneokat is:
    katt (n_n)
  • Linkout #16
    Nincs ezzel semmi baj, szokás / ízlés kérdése természetesen.