Berta Sándor

Ausztráliában máris meghátrált az Adobe

Alig telt el néhány nap azóta, hogy az ausztrál parlament meghallgatásra idézett be számos IT-céget a túlzottan magas szoftverárai miatt, az Adobe máris jelezte: a jövőben olcsóbban adja termékeit.

Az Adobe azonnali hatállyal csökkentette számos szoftvere árát. A The Australian Financial Review tudósítása szerint az Adobe alighanem a közvélemény nyomására döntött így. A lépést sikerként könyvelhetik el az ausztrál fogyasztóvédők és a kampányukat támogató politikusok. Mint ismeretes, a helyi parlament meghallgatásra hívta az Adobe, az Apple és a Microsoft képviselőit. Az ausztrál honatyák választ várnak arra a kérdésre, hogy - más országokkal összehasonlítva - miért kerülnek jóval többe a különböző szoftverek.

Az Adobe közleményében hangsúlyozta, hogy Ausztráliában a jövőben ugyanannyiba fog kerülni a Photoshop programot is tartalmazó Creative Cloud Suite, mint az Amerikai Egyesült Államokban. A régi havidíj 62,99 ausztrál dollár volt, míg az új ár 49,99 ausztrál dollár. Ugyanakkor lehetőség lesz arra is, hogy bárki használhassa a csomag egyes elemeit is, méghozzá 19,99 ausztrál dolláros havidíjért cserébe.


Az Adobe elnöke, Shantanu Narayen egy csütörtöki sajtóeseményen Sidneyben elkerülte a választ arra a kérdésre, hogy miért drágábbak az országban a cég termékei, mint máshol, ehelyett a cég felhőszolgáltatásáról beszélt, mely mindenhol majdnem ugyanannyiba kerül

Sajnos nem minden terméket érint az árcsökkenés, a profi felhasználóknak készült szoftverek normál verziói ugyanis még mindig többe kerülnek, mint az USA-ban és az üzleti ügyfeleknek kínált felhőprogramok ára is a korábbi szinten maradt. Ed Husic helyi parlamenti képviselő közölte: elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a kis és a közepes cégek költségei csökkenjenek és kíváncsian várja, hogy milyen további árcsökkentő tervekkel áll elő az Adobe.

Az ausztrálok átlagosan 34 százalékkal fizetnek többet a szoftverekért, 52-vel az iTunesról letöltött zenékért, 88-cal a Wii játékokért és 41 százalékkal a számítógépes alkatrészekért, mint az Egyesült Államok polgárai - állapította meg a helyi fogyasztóvédő szervezet, a Choice. A szervezet közlése szerint ennek a hatalmas eltérésnek a legnagyobb részét az óriáscégek árazási politikája okozza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • heist #8
    Micsoda egy csicska feje van ennek a vezéregérnnek..
    Egy fűszálat nem bíznék rá, a szeme sem áll jól...
  • Komolytalan #7
    Hát a "demokrácia" nem olcsó dolog. Ugyebár meg kell fizetni azt, hogy az aktuális "nemesség" meg akarja tartani a hatalmát, a feltörekvő meg meg akarja azt szerezni. Nem tudom, hogy meddig engedjük még meg magunknak a demokrácia című luxust, de erősen gyanítom, hogy nem túl sokáig.
  • Tetsuo #6
    Igaz. :) De nagyjabol az EU-n belul ez lehet a helyzet.
  • asgh #5
    Nálunk ha mondjuk a kormány beállna egy ilyen ügy mellé, akkor jobbról azt kapná, hogy ez látszattevékenység, valójában "ezek" egy követ fújnak és a háttérben a magyarság holokausztját készítik elő. Balról meg már rohannának is az EU-hoz és az IMF-hez, az összes ballib "jogvédő" azonnal ajvékolna, hogy lám ebből is látszik, mekkora itt a diktatúra, zuhanna a forint, mert a "piacok nem szeretik, ha az állam beavatkozik a versenyszférába", az USA nagykövete pedig elköhhintené, hogy jó lesz vigyázni, mert valahol, valamikor meg lesz még ennek a böjtje.
    Hát nagyjából ezért nem lenne itt nálunk politikus, aki ilyen ügy mellé állna.
  • HátEzMegMi #4
    Köszönjük az észrevételt, igyekszünk máshol is ilyen drágán adni a jövőben. Mondta az új Adobe vezér miután kiderült elődje hülyeségeket beszélt :)
  • Cat #3
    Nálunk sztm sokkal jogosabban hivatkozhatnak arra, hogy nagyon eltérő az adózás, a járulékok, a kötelező jótállás hossza, sokszor még maguk a termékek is más típusnévvel jelennek meg (pl. a Canon fényképezőgépek).
  • Ellaberin #2
    Na vajon nálunk mikor lesz olyan politikus, aki ilyen ügy mellé áll? (Költői volt, nem kell válaszolni :) )
  • Komolytalan #1
    Nyilván EU nem tud ilyet...