Berta Sándor

Egy nagyrészvényes kevesli a Dell árát

A részvényesek egy része egyáltalán nem fogadta lelkesedéssel a számítógép-gyártó tervezett eladását. Az egyik legnagyobb részvényesnek nem tetszik a tőzsdéről való kilépés és a vételárat is kevesli.

A Southeastern Asset Management 8,5 százalék tulajdonrésszel rendelkezik a konszernben. A cég álláspontja az, hogy a részvényenkénti 13,65 dollárral a társaságot jelentősen alulértékelték. A Southeastern a legnagyobb külső tulajdonos és azt követeli, hogy az új tulajdonosok legalább 24 dollárt fizessenek részvényenként. Nyilvánosságra hozott közleményük szerint az egyes részlegek eladásából is több pénz folyna be, mint a jelenlegi ajánlatból, így annak elfogadását gyakorlatilag elfogadhatatlannak tartja.

A Southeastern hangsúlyozta, hogy "extrém módon csalódott" és harcolni akar az átadás-átvétel ellen. A társaság korábban 16,88 dollárt fizetett részvényenként és összességében kétmilliárd dollárt fektetett be az üzletbe. Mindez azt jelenti, hogyha létrejönne a mostani tranzakció, akkor ezáltal közel 400 millió dollárt veszítene.

A közlemény is jelzi, hogy a részvényesek igyekeznek komoly nyomást gyakorolni Michael Dell alapító-vezérigazgatóra és partnereire. Az általuk vezetett konzorcium november 5-öt jelölte meg végső határidőként az üzlet lezárásra. Amennyiben nem sikerül tartani a határidőt, az eladás kútba eshet. Egy héttel ezelőtt vált ismertté, hogy magánkézbe kerül a Dell, a Michael Dell alapítóból, a Microsoftból, a Silver Lake Partners pénzügyi befektetési cégből, valamint az MSD Capital és az L.P. társaságokból álló csoport 24,4 milliárd dollárért vásárolja meg a vállalatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #1
    Hát így járt.