Berta Sándor

15 000 Raspberry Pi-t adományozott a brit iskoláknak a Google

A webes óriáscég csatlakozott azokhoz a szervezetekhez és vállalkozásokhoz, amelyek megpróbálnak segíteni a gyerekeknek és olcsón juttatnak el hozzájuk számítógépeket.

A cél ezúttal nem az volt, hogy a fiatalok internethozzáféréshez vagy digitális tananyagokhoz jussanak, hanem hogy felkeltsék az érdeklődésüket a számítógépek és a programozás iránt. A Google 15 000 darab Raspberry Pi B, 2.0-s verziójú készüléket adományozott a Raspberry Pi Alapítványnak. A készülékek szétosztásában segít a CoderDojo, a Code Club, a Computing at Schools, a Generating Genius, a Teach First és az OCR is. Eric Schmidt, a Google elnöke és Eben Upton, a Raspberry Pi Alapítvány vezetője ellátogattak Cambridge-be, ahol a helyi diákoknak nyújtottak bepillantást a programozásba.

"Reméljük, hogy az új partneri kapcsolatunk fontos esemény lesz a szigetországi informatika számára. Hisszük, hogy így fel lehet tartóztatni azt a folyamatot, amelynek során évente folyamatosan csökken a brit egyetemekre jelentkező informatikus-hallgatók száma" - jelentette ki Eben Upton. Eric Schmidt hozzátette: "A brit feltalálók és vállalkozók megváltoztatták a világot, a telefont, a televíziót és a számítógépet egyaránt itt találták fel. Bátorítjuk az informatikusok új generációját és reméljük, hogy ez az adomány egy új innovációs hullámot indíthat el."


A Google elnöke a BBC-nek azt mondta, hogy azért választották a Raspberry Pi-t, mert a termék kiválóan alkalmas arra, hogy bevezesse a gyerekeket a programozás alapjaiba. Szerinte az informatikaoktatás során túl nagy hangsúlyt helyeznek az alkalmazásokra és túl kicsit a szoftverfejlesztésre. A kezdeményezéssel ezen akarnak változtatni, a céljuk az, hogy kiképezzék a feltalálók új generációját.

A bejelentést koránt sem fogadta mindenki örömmel. A brit Tanárok Nemzeti Szakszervezetének képviselője azt állította, hogy ezek az adományok csak azt a célt szolgálják, hogy a vállalatok önmagukat reklámozhassák. Emellett a szervezet aggódik amiatt is, hogy az oktatás elveszítheti a függetlenségét és cégérdekeket szolgálhat. A Raspberry Pi sikere egyébként a fejlesztőket is meglepte, a miniatűr számítógépből 2011 óta eddig több mint 700 000 darabot értékesítettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • boyscout #18
    hi, thx. a probléma csak annyi hogy ezek nem linuxok hanem sajnos android. en nem torrent miatt szerettem volna raspot hanem az egyéb servicek miatt amit linuxra lehetett volna pakolni. :) és szerintem azért a linuxok még mindig stabilabbak mint az android.
    :)
  • HM #17
    Azért mert nagyon kevés tanár rendelkezik versenyképes "tudással" és az okatatásban is a "hülyék"(0 használható tudást átadó tanárok) győzedelmeskednek.
    Miért érné meg egy ilyen tanárnak az hogy egy szorgalmasabb diák okosabb legyen nála. Bár okosabb diák most is van, elmegy versenyre, kap szép papírt, de a haszontalan tudása senkit nem érdekel.

    Egyetemen kiegészülve a politikával és a korrupcióval mégnagyobb ellenállásba ütközhet. Emlékszem amikor egy cégtől jöttek az egyetemünkre tanítani és ebből nagynehezen megszületett egy 0 kredites kurzus, ami ütközött olyan tantárgyakkal, amit ha nem csinál meg az ember akkor +1 év.
    De legalább államvizsgán megmutathatta a tanár hogy milyen rendes volt hogy átengedett amikor olyat kérdezett ami sehol nincs leírva és ő sem magyaráztott el. Megmutatta még a végén hogy ő a nagytudású...
  • fityisztma #16
    Na ez honnan származik. Remélhetőleg nem az angol diákoktól, vagy azok tanáraitól.
  • dchard #15
    "a szervezet aggódik amiatt is, hogy az oktatás elveszítheti a függetlenségét és cégérdekeket szolgálhat"

    Lefordítva az fáj a tanároknak, hogy ezekkel versenyképes valóban érétket előállító szakmát lehet szerezni? Az a bajuk, hogy nem egy sokadik jogászt, közgazdászt vagy marketingest képeznek? Én kifejezetten örülnék, ha a magyar felsőoktatás végre elkezdene "cégérdekeket" szolgálni a valóságtól teljesen elrugaszkodott képzési modellek helyett ami most van. A diploma pont olyan mint a jogosítvány: attól hogy van még nem lesz valaki jó sofőr.

    Dchard
  • asgh #14
    minipc:

    http://dx.com/p/c77-smart-android-4-0-mini-pc-google-wi-fi-tv-cloud-stick-white-8gb-142592

    tablet:

    http://dx.com/c/laptops-tablets-1499/tablets-1409?sort=price&sortType=asc

    Sok ehhez hasonló kínai webáruház van, és _tényleg_ ingyen postával küldik, ami persze abszurd, mert a szomszéd kerületből 2000-alatt nem hozza ki a cuccot ugyanaz a postás.

    OFF:

    Ha vaterán látsz 15-20-30 ezres kínai tabletet vagy miniPC-t, előbb nézd meg, hogy hány hétre vállalja az eladó a szállítást. Ha 2-3-4 hetet mond, akkor kb. annyit csinál, hogy egyszerűen a vevő címére rendeli a kínai webshopból a cuccot és legombol érte 5-6 ezerrel többet. Nettó átverés.
  • asgh #13
    Nem az eredeti árán keseregtem, hanem azon, hogy ha idehaza akarod megvenni, akkor kereken a dupláját kell kifizetned, amivel agyoncsapják az egészet, mert ennyiért már a kínai webáruházak versenyképesebbek.
  • boyscout #12
    linkelnéd hogy mikre gondolsz? táblagép, meg droidos minikütyü? 9500 HUF póstaköltséggel? engem érdekellne a dolog.
    mostanság fontolgatom a pi-t de ha jobb is van.. :)
    köszi!
  • Blacktom #11
    Biztos lehet valahonnan olcsóbban rendelni, pláne ha többet vesz egyszerre az ember.
    A PI fejlesztésre van, lehet belőle tanulni, egy táblagép pedig felhasználói eszköz, nem azért van, hogy létrehozzanak dolgokat. Tanulni lehet rajta, de nem belőle, és a projekt az informatikaoktatást célozza.
    "túl nagy hangsúlyt helyeznek az alkalmazásokra és túl kicsit a szoftverfejlesztésre"
  • asgh #10
    OFF:

    Megnéztem mennyibe kerül hivatalos magyar forgalmazónál a PI. 12900 + 2100 postaköltség. Azaz 15000 forint. Ez kereken a duplája az eredeti kb. 7500 forintos nettó árnak. Azaz ÁFA, szállítás, stb. pont betolja abba az árkategóriába, ahol az egész koncepció életképtelenné válik.
    15000-ért kínából már lehet gagyerák táblapc-t rendelni (postaköltséggel), az olcsó droidos miniPC pedig 9500 forint vagy olcsóbb (szintén postaköltséggel együtt)!
  • kvp #9
    A google direkt nem a sajat rendszereit, hanem egy brit, nonprofit, nemzeti buszkesegbol letrehozott keszuleket tamogat. A tanaroknak meg nem tetszik. Mondtak volna azt, hogy azert nem tetszik nekik, mert nem ertenek hozza es csak plusz munka van vele, ha tanitani is kell valamit.