MTI

Földkábellel védik két tájvédelmi körzetben a madarakat

A madarak védelme érdekében földkábelekre cserélték a légvezetékeket, illetve beburkolták az eddig szigeteletlen vezetékeket a Borsodi Mezőség és a Hevesi Füves Puszták tájvédelmi körzetek területén.

A természetvédelmi fejlesztés 410 millió forintos költségét teljes mértékben az Új Széchenyi Terv pályázati támogatásából fedezték - közölte Kanúr Tibor, a Bükki Nemzeti Park médiareferense. Mindennek nyomán a Borsodi Mezőség lett Magyarország legnagyobb egybefüggő légkábelmentes övezete, illetve a meghagyott oszlopokon fészekrakó helyeket is kialakítottak. A munkálatok során 15 kilométernyi földkábelt építettek meg a korábbi elektromos szabadvezetékek helyett, illetve ahol más közművezetékek miatt nem volt lehetőség földkábel építésére, burkolt légvezetékre cserélték az eddig nem szigeteltet - közölte Kanúr Tibor.

Ennek köszönhetően a területen élő madárvilág teljes biztonságba került, ugyanis az elektromos szabadvezetékek földkábellel történő kiváltása után kizárt a madarak áramütéses sérülése és az ütközéses pusztulás egyaránt. A földkábel nemcsak madárvédelmi és esztétikai szempontok miatt előnyösebb a légkábelnél. A légvezetékek ugyanis folyamatos karbantartást igényelnek, ami jelentősen megnöveli az üzemeltetés költségeit. Ezzel szemben földkábel nem igényel gondozást, 30-50 éven keresztül karbantartás nélkül biztonságosan üzemeltethető.

A Borsodi Mezőségben az elmúlt hónapokban végzett munkálatok eredményeként a térségben található tanyák áramellátása is biztonságosabbá vált. A légkábelek földbe helyezése során két bronzkori település maradványai kerültek a felszínre. A leletek feldolgozása még tart - közölte a médiareferens.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #3
    "A légvezetékek ugyanis folyamatos karbantartást igényelnek, ami jelentősen megnöveli az üzemeltetés költségeit. Ezzel szemben földkábel nem igényel gondozást, 30-50 éven keresztül karbantartás nélkül biztonságosan üzemeltethető. "

    Valóban nem lenne jó.... nagyon rossz lenne.

    Egyébként megnéztem, a magasfeszültségű távvezetékekre van egy EU-s ajánlás mivel bizonyítottan káros hatással van az emberi egészségre, többek között rákkeltő.
  • Tetsuo #2
    Rosszul tudod. Masreszt nem is lenne az olyan jo dolog...
  • Narxis #1
    Ha jól tudom az egész országban meg kellene ezt csinálni mert EU-s szabály...