SG.hu

Szélessáv a fenntartható városokért

A fenntarthatóságot célzó infokommunikációs technológiákról beszéltek a Simbiocity konferencián, a harmadik budapesti Green Sweden programsorozaton.

A Svéd Nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség és hazánkban működő környezettudatos svéd vállalatok részvételével rendeztek konferenciát április 25-én, Budapesten. A SimbioCity az idei Green Sweden programsorozat első eleme, amelyet a svéd állam képviselői és svéd vállalatok indítottak el Magyarországon 2010-ben. A SymbioCity a fenntartható városok fejlesztését célzó kezdeményezés, amely különös figyelmet szentel a modern város működési folyamatai közötti kapcsolódásoknak és szinergiáknak - mindazon megoldásoknak, amely lakói számára élhetőbb környezetet biztosít. A rendezvény egyik fő támogatója az Ericsson Magyarország volt. A konferencián Jakab Roland a vállalat vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogyan támogathatja az infokommunikációs technológia (IKT) a városok fenntartható fejlődését.

"Az információs társadalom világából a behálózott társadalom világa felé haladunk, ahol nem az információhoz való hozzáférés megléte a kérdés hanem az, hogy milyen előnyökre lehet szert tenni az információból." - emelte ki előadásában Jakab Roland, majd hozzátette: "Egy város sikerességét az határozza meg, hogy az ott élők, a vállalkozások és a civil szféra szereplői közötti kapcsolatok létrejöttét hogyan tudja elősegíteni, majd fejleszteni. Az Ericsson jövőképe szerint minden, aminek előnyére válik egy hálózati kapcsolat csatlakoztatva lesz. A szélessávú technológia olyan szolgáltatásokat tesz lehetővé, amelyek mindegyike jelentős mértékben hozzájárul a CO2 kibocsátás csökkentéséhez."

Nemrég Ban Ki-Moon, az ENSZ főtitkára is állást foglalt az IKT-technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása mellett. A Szélessávú Bizottság a Digitális Fejlődésért tavaly októberben tartott genfi ülésére küldött üzenetében kifejtette: "Az információs és kommunikációs technológiák alapvetően átformálják világunkat, nincs olyan területe életünknek, amelyre nem lennének hatással. Több mint öt milliárd mobiltelefon-előfizetést és több mint kétmilliárd internetes kapcsolatot tartunk számon; amennyire csak lehet, élnünk kell e technológiák nyújtotta lehetőségekkel, hogy a világot jobb hellyé tegyük."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!