Berta Sándor

Ubuntu kerülhet az Androidos okostelefonokra

A Canonical Ltd. bemutatta az Ubuntu for Androidot, amelynek köszönhetően a Linux-disztribúciótól megszokott asztali környezettel találkozhatnak a felhasználók az okostelefonokon.

Az Ubuntu for Android a feltelepített Android-verzióval párhuzamosan fut, vagyis nem egy dual-boot megoldásról van szó, sokkal inkább tekinthető egy második kezelőfelületnek, amely néhány másodperccel azután válik elérhetővé, hogy a felhasználó egy monitorhoz, notebookhoz vagy asztali PC-hez csatlakoztatta a készülékét. Amennyiben a kapcsolatot megszakítják a telefonon ismét az Android felülete válik elérhetővé.

Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója blogbejegyzésében közölte, hogy az új szoftvert a jövő héten a barcelonai Mobil Világkongresszuson mutatják be. A termékhez létrehozott oldal inkább a gyártókat, mint a felhasználókat szólítja meg. A cél annak elérése, hogy egyre több cég telepítse fel a termékeire az Ubuntu for Androidot. Mindezt azonban hátráltathatja, hogy gyártónként és eszközönként egy bizonyos díjat kell fizetni a Canonical Ltd. részére. Az összeget fejlesztési kiadásokra, minőségbiztosításra és a más cégeknek fizetendő licencdíjakra fordítanák. Utóbbit Shuttleworth nem részletezte.


Az Ubuntu for Android futtatásához minimum szükség van egy 1 GHz órajelű kétmagos processzorra, 512 megabájt memóriára és 2 gigabájt helyre. A disztribúcióban számos alkalmazás megtalálható, köztük van a Chromium, a Google Calendar, a Google Docs, a Thunderbird, a Gwibber, a VLC, a PiTiVi, az Ubuntu Music Player, az Ubuntu Photo Gallery és az Android Dialer. Az Ubuntu kezelőfelületén elindíthatók lesznek az Androidos alkalmazások is. A grafikus kezelőfelület külső monitoron való megjelenítéséért egy X-Server felel és a kép egy HDMI-kimenetnek köszönhetően jelenhet. Amennyiben a készüléket egy televízióhoz csatlakoztatják, akkor viszont nem az Ubuntu for Android, hanem az Ubuntu TV indul el.

Az Ubuntu for Android közvetlenül is hozzáférhet az Androidban összegyűjtött információkhoz és könyvjelzőkhöz. Ha a külső monitoron az Ubuntu-kezelőfelület fut, akkor is az okostelefon továbbra is az Android felülete látható. Ugyanígy lehetőség van közben az SMS-ek és az e-mailek küldésére, illetve fogadására. Bizonyos funkciókat egy YouTube-videóban mutatott be a Canonical. Bár az Ubuntu for Android elsősorban a négymagos processzorral ellátott okostelefonokhoz készült, a kétmagos CPU-s modelleken is zökkenőmentesen működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #36
    valódi linux, akár a konzolba is beléphetsz ;) Azért nem használják még arra amire a desktop linuxot, mert néhány collos, és elég gyenge procikon, nem éppen néznének ki szépen, vagy futnának jól a desktop alkalmazások. pl az arm prociknál opcionális a lebegőpontos egység, ha meg beszerelik azt is olcsóbb prociknál butítják, míg egy asztali cpu-nál alap a lebegőpontos egység pár évtizede, de másban is különböznek.
  • skinnyman #35
    Itt van egy hosszabb videó a cuccról, amit a készítőivel csináltak akit részletesebben érdekel a téma...
  • finizlik #34
    Akkor elmondanád mégis milyen? Az android egy igazi linux oprendszer de ne zavarjon.

    Szeretem amikor a sok hülye nem tudja mi a linux, szidja, de amikor szembesíted vele hogy a legnépszerűbb telefon os linux akkor jön hogy "háperszehogynemmerténmegmagyarázomhogyalinuxsemlinuxbaszdmeg"
  • duke #33
    "Az android az linux de ne is zavarjon"

    Tudom, hogy az android az linux alapu, de az olyan trendi buzulas, nem igazi oprendszer, nem olyan mint egy valodi linux.
  • cateran #32
    " sokkal inkább tekinthető egy második kezelőfelületnek, amely néhány másodperccel azután válik elérhetővé, hogy a felhasználó egy monitorhoz, notebookhoz vagy asztali PC-hez csatlakoztatta a készülékét."
    illetve
    "Amennyiben a készüléket egy televízióhoz csatlakoztatják, akkor viszont nem az Ubuntu for Android, hanem az Ubuntu TV indul el."

    Pusztuljak meg ha ertem, hogy ennek mi ertelme.....
  • finizlik #31
    Az android az linux de ne is zavarjon
  • sanyicks #30
    androidos gépekre nem kell feltenni linuxot, mert gyárilag rajta van ;)
  • duke #29
    Fasza. Multkor pont arrol erdelkodtem itten, hogy androidos telefonokra fel lehet e tenni, egy linuxot, es ezek szerint akkor igen. Egy ilyen negy procis, linuxot futato gepre, amivel mellesleg telefonalni is lehet, en is beneveznek. Ennek mar van ertelme.

    Es persze ha netan meg a Windows XP is felmenne ra, akkor aztan mar tenyleg uber fasza lenne.
  • sanyicks #28
    nem teljesen, a retek féreg applenél nem jó adatra, mert akkor nem kéne hozzá tízezrekért mindenféle adaptert, dokkolót meg átalakítót venni. De ez kit érdekel? Az apple userek majd vesznek ilyen marhaságokat, majd legközelebb eszet növeszt.
  • okosan gyerekek #27
    az utolsó mondatban hangzik el minden, amiért leírtad ezt a kommentet. de azért erre az inkább költői kérdésre azt válaszolnám, egyszerűen gazdaságossági okokból ésszerű. miért fizessek két eszközért, ha egy is el tudja végezni, amire NEKEM szükségem van.

    egyébként én évek óta egy 100 gigás winchesterrel vagyok a laptopomon, nem mondom, hogy elég, tárhelyből sosem az. de meg vagyok vele. ezt pedig egy microSDXC kártya lassan közforgalomban is túlszárnyalja. számolj csak azzal, hogy két éven belül nem hiszem, hogy különösebb meglepetés lesz, ha van egy 1/4 terrás memóriakártyád. én azzal bőven ellennék. az írási olvasási sebesség ezeken a tárolókon már most gyorsabb, mint amit az én winchesterem produkál. 15-20 megabyte/mp nekem tökéletes. Az két perc alatt egy átlag filmet képes rátölteni, tehát ez nem lesz szűkkereszt metszet ha csak nincs egy 120-160 megabites interneted -- ilyenhez egyetemi kollégiumokban sem férsz hozzá. egy nagy felbontású filmet, mondjuk tízszer akkora fájlt is képes rámenteni 20 perc alatt. én emlékszem, a Nokia 95 8 gigásommal még anno kb. ennyi időbe telt, amíg egy sima filmet rámentettem, talán kicsivel tovább -- nem volt a világvége.

    Akárhogyis, én azt gondolom, hogy ennek örülni lehet ez serkentő hatással lehet némileg a piacra és az, amiért egyáltalán üzleti tevékenységet folytathatnak, majd hatalmukat átörökölhetik generációkon át a privát szektorban egyének, legalább némileg értelemmel töltetik meg.