Berta Sándor

Stephen Elop győzni akar

Bármennyire is rossz helyzetben van a Nokia, a finn mobiltelefon-gyártó vezetője még mindig bizakodó és úgy véli: akár újra vezető pozícióba kerülhetnek.

Stephen Elop szeretné, ha társasága hamarosan újra előkelő helyen lenne a mobil ranglistán. "Előbb az ötödik, majd a negyedik, a harmadik, a második és az első helyet célozzuk meg, ebben a sorrendben. Ugyanakkor nem tudok most pontos időpontokat mondani, de azért vagyunk ezen a piacon, hogy nyerjünk. Rengeteg munka van előttünk és szükségünk van időre, de újra ki fogjuk harcolni az erős pozíciónkat. Az elmúlt öt évben volt néhány figyelemre méltó változás a mobil piacon: megérkezett az iPhone és az érintőképernyős technológia. A Nokia nem reagált olyan gyorsan, ahogy ezekre a dolgokra reagálnia kellett volna" - jelentette ki a társaság vezetője.

Elop úgy tűnik, hogy még a legrosszabb helyzetben is szinte csak a jó dolgokat hajlandó meglátni. A Nokia Siemens Networks (NSN) veszteséget termelt, de ennek ellenére azt emelte ki, hogy az NSN "éppen története legeredményesebb negyedévét produkálta". Az okostelefon-üzlet is "erős eladási katalizátort kap", s egyáltalán a vállalat "nagyon jól van felépítve ahhoz, hogy megvívja a következő csatákat". Az elemzők ezzel szemben nagyon pesszimistán látják a helyzetet és azt vetik Elop szemére, hogy "szétrombolja" a Nokiát. Azzal ugyanis, hogy a Microsoft rendszerére váltott lerombolta a régi kapcsolatokat, amelyek a korábbi platformokhoz, a távközlési társaságokhoz és terjesztési rendszerekhez fűződtek.


Persze könnyen lehet, hogy Elopnak lesz igaza, hiszen a Lumia 920-ról eddig jó véleménnyel vannak a tesztelők és a gyártó komoly marketingkampányba is kezdett, amelynek fő mottója, hogy mindenki szereti a visszatérést. Ezzel gyakorlatilag a saját helyzetét ironizálja. "A vásárlókért folyó legfontosabb harcra a boltokban kerül sor. Jól felkészítjük az eladókat. Nem csak azt kell mondaniuk, hogy ez egy Lumia, hanem az iPhone készülékkel vagy a Samsung egyik termékével is össze kell hasonlítaniuk az új modellt és be kell mutatniuk, hogy egy Nokia-mobil mitől kínál jobb élményeket a felhasználónak."

"A Nokia a kiváló felhasználói tapasztalatok, a megbízhatóság, a tartósság és a bizalom szinonimája. De ezt még egy dologgal ki kell egészítenünk: a felső kategóriába tartozó okostelefonok esetében az embereknek a Nokiáról az innovatív termékekre kell asszociálniuk. Ezt már a múltban is megtettük, de meg kell mutatnunk, hogy most újra meg tudjuk tenni. Természetesen tudunk gyönyörű hardvereket gyártani, de a mobil rendszerek harcában sokkal többről van szó. Aki okostelefont vásárol, az egyúttal a lehetőségek széles körére is szert tesz: zenei és helyhez kötött szolgáltatásokat, játékokat, irodai programokat is vesz" - fejtette ki a menedzser.

A Nokia sokáig a mobiltelefon-gyártás legnagyobb szereplője volt, de lemaradt a piac legutóbbi átalakulásánál, az okostelefonok és a táblagépek térhódításánál, így elveszítette elsőségét és veszteségessé vált. Szeptemberben olyan hír jelent meg, hogy egyre kevesebb ideje marad a bizonyításra Stephen Elopnak és gyakorlatilag ultimátumot kapott. A fő elvárás vele szemben, hogy a Lumia termékcsalád sikeres legyen. Az áttörés egyelőre várat magára; az idei harmadik negyedévben az Apple 27 millió okostelefont adott el, a Lumia-modellekből viszont csak 2,9 millió darab kelt el. A Nokia így a július-szeptemberi időszakban 969 millió euró veszteséget szenvedett el, árbevétele pedig az egy évvel korábbihoz képest 20 százalékkal 7,24 milliárd euróra csökkent. A világszerte csaknem 130 ezer embert foglalkoztató cég idén februárban bejelentette, hogy a komáromi gyárából elbocsát 2300 embert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hurkaur #112
    LOL :D
  • M2 #111
    "Azért általában ezek a custom ROM-ok tényleg stabilnak mondhatók."

    Háppersze! Nagyanyám testalkata meg sportosnak mondható, ha eltekintünk attól, hogy hajlott a háta. :-)
  • NEXUS6 #110
    Azért általában ezek a custom ROM-ok tényleg stabilnak mondhatók. Adott emberkének, aki fejleszti ugyanis alap esetben sok haszna az egészből nincs, csak a presztizs mondhatni. Ráadásul ha elterjed, hogy trágyát csinál, akkor meg pláne nincs haszon, még az adományokról is lemondhat. Szal ha kiadja 1-2 hónappal később, megteheti, mert nem kell hasznot termelnie.
    A custom kernelekkel már rosszabb a tapasztalatom. Soknál lényeges funkciók, modulok hiányoznak, fényképező szarul működik, meg ilyenek.
    Én ezeket hanyagolni szoktam.
    Ezért nálam az esetleges bizonytalan működés egyértelműen a tweak progiknak volt köszönhető, azzal meg a gyári ROM-ot/kernelt is el lehet baxni.
  • sanyicks #109
    "Működik - ennyi. Nincs fél évente újra húzás meg egyéb nyökögések."

    ja mint az android :) újrahúzogatás akkor van ha custom romozik az ember és kijött az új ;) ha ez nem kell, akkor csak működik, nem szaggat, nem fagy...
  • NEXUS6 #108
    Azért szerintem, sokkal kisebb a különbség használhatóságban egy gyári ROM-os, felsőkategóriás droid teló és egy IP5-között, mint sem hinnéd. De legalább is ahogy azt itt most megpróbálod beállítani.
  • mousee #107
    Szerintem mi valahol a magunk módján egyetértünk. Az ájfón és a droid alapvetően két rohadtul más célközönségnek készül.

    Az almát az fogja választani, aki akar egy olyan eszközt, ami ha nem is feltétlen tudja a legtöbbet a piacon, de azt amit tud, azt üzembiztosan tudja. Trendi, vigyázni kell rá, drága móka.

    Aki droidot, az pedig szeret mókolni a rendszerrel, picit jobban ért hozzá mint az átlag, vagy egyszerűen nem akar, vagy tud kiadni -hozzáteszem teljesen jogosan- irracionálisan brutális összeget egy telefonért.

    Amiben nem értünk egyet az az, hogy szerintem a droid is nagyon pöpec rendszer, és ugyanúgy profi mint az ios. Tudsz vele telefonálni, appokat futtatni, sw ellátottságban nincs hiány egyik rendszeren sem, amit az egyiken meg tudsz csinálni, azt a másikon is. Ha egy droidos telóról letakarítod a gyári szemetet (amit a gyártó tesz rá, ez nem a droid hibája), és felteszel egy jól működő romot, akkor onnantól kezdve az életbe semmi bajod nem lesz vele.
    Vegyünk egy életszerű példát, kamu számokkal. Megveszel egy ájfónt száz forintért, cserébe az életbe nem lesz rá gondod, szép, működik. Vagy veszel egy robotos telefont 30 forintért, felkeresed a helyi legközelebbi telefonvéristvánt (amúgy ezekből mostanság egyre több van, kb mint régen a nokiát ezresé' unlockolók), aki 5 forintért tesz rá neked egy jól működő romot.

    A vége az, hogy 35-ért van egy ugyanolyanod, mint másnak százért. Telefonálni tudsz vele, folyamatos, nem akad, futtatja az engribördzöt.

    Semmi gond nincs egyik lehetőséggel sem, és az ezek közötti hitvita csupán gyerekesség, idiotizmus, az epül meg a szamszung meg röhög a markában hogy ezaz barmok, csináljátok csak :)

  • M2 #106
    De mondom, semmi bajom az Androiddal vagy azokkal akik valamilyen okból választják (anyagi, hobby, egyéb), csak ezek miatt szerintem nem nevezhető felső kategóriásnak. Oda már profi rendszer kell és igazi anyagok. (a profi rendszer nem a funkciók számát jelenti, lásd mondjuk konyhagépek...)
  • M2 #105
    "Azért ez cseppet túlzás :)"

    Csak mint a hasonlat, ahonnan indultunk.


    "Rootolni két perc egy telót"

    Csak ha a nettó időt nézed, ami még kiegészül:
    - a megfelelő zip fájl keresésével, áttúrva a netet,
    - teszteléssel, hogy a jót választottad-e ki, ha nem akkor szopó,
    - imádkozással, hogy az első két lépés sikeres legyen, különben vissza a start mezőre és szopinger elölről...


    "Luxus az, ha működik, szépen para nélkül. Ez igaz az ájfonra, és igaz egy jól belőtt droidos telóra is."

    Nem, iPhone esetében 100% hogy működik, nincs para. Általában ezen lepődnek meg legjobban az Androidról áttérők. Működik - ennyi. Nincs fél évente újra húzás meg egyéb nyökögések.
  • mousee #104
    Azért ez cseppet túlzás :)
    Droidos hekkelés egyáltalán nem napi rutin és kötelező, el lehet lenni mostanság a gyári romokkal is. Régen, arm v6 procik idején még érdemes volt romokkal buzulni, manapság már nem sok. Rootolni két perc egy telót, USB-n rádugodod a gépre, két kattintás az unlock, rádobsz egy zip file-t, telepíted, keziccsók.

    Más kérdés, hogy azóta kifejlődött a telefonos véristván rassz. Ugyanaz mint anno a mókolthekkelt windózokkal, saját linux disztrókkal, 32 féle memóriatisztítóprogi istenítéssel, amik megeszik az összes ramot...

    Luxus az, ha működik, szépen para nélkül. Ez igaz az ájfonra, és igaz egy jól belőtt droidos telóra is. De hogy ez akkora űber tudás lenne... Ennyi erőből a windows telepítés is HC dolog, holott miből áll felrakni egy üres gépre egy win7-et? paripahímvessző :)
  • M2 #103
    Mi csak nem értjük azt, aki a lábkörmét olyan kenőccsel kenegeti, amitől naponta tíz centit nő és az autójának olyan ajtaja van, amit minden nap lemezvágóval kell nyitni és beszállás után visszahegeszteni.
    Majd jön és állítja, hogy neki ez a luxus. :-)