Gyurkity Péter

Windows Phone 8, Nokia Lumia 920 és 820

A Microsoft és a Nokia közös rendezvényen rántotta le a leplet az új mobil operációs rendszerről, valamint az azzal egy időben érkező két új Lumia változatról, ezt pedig vezeték nélküli töltés egészíti ki.

Ahogy azt vártuk, a két cég végre sort kerített a fontos bejelentésekre, bár ezen bejelentéseket vegyes fogadtatás követte. A Microsoft ismertette a Windows Phone 8 nagyobb újításait, úgy mint NFC támogatás, jobban egyénire szabható kezdőképernyő, screenshot készítési lehetőség, a kamera app kiegészítése és az appok ide történő beágyazása. Nagy meglepetést nem hallottunk, talán ennek is köszönhető, hogy a partnerek részvényárfolyama stagnál, illetve visszaesést mutat.


A Nokia Lumia 920 kapta a főszerepet a bemutatón, ezen az okostelefonon futott a WP8 is. 4,5 hüvelykes PureMotion HD+ kijelző, 1280 x 768 pixel felbontás, 1,5 GHz-es ikermagos Snapdragon S4 processzor, NFC, vezeték nélküli töltés lehetősége, 8 megapixeles hátoldali PureView kamera, 2000 mAh-ás akkumulátor, valamint javított touch technológia szerepel a listán - a cég szerint ez utóbbi többek között lehetővé teszi a kesztyűben történő vezérlést is.


A Lumia 820 a középkategóriát célozza meg, ugyanazon 1,5 GHz-es ikermagos chippel, 1 GB RAM és egy 4,3 hüvelykes ClearBlack OLED-kijelzővel. A 800 x 480 pixel felbontást hagyományos 8 megapixeles Carl Zeiss optika kíséri, egy elülső VGA-kamerával. 8 GB-os belső tároló, microSD-támogatás, valamint további 7 GB tárolóhely a Microsoft SkyDrive névre keresztelt felhő-platformjában teszi ki a teljes tárhelyet, az LTE és a különálló HSPA+ példányok valamikor az idei év vége előtt jelennek meg hivatalosan, hét különböző színben.


A Nokia saját adatai szerint világszerte eddig 7 millió különböző Lumia okostelefont adtak el, ebből 4 millió a második negyedévben kelt el - emlékezhetünk arra, hogy az USA-ban alig 600 ezer darabot vásároltak meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pecsi33 #52
    Helló. Lumia 820,skaypon és facebookon ha üzenetbe képet küldenek,nem jeleníti meg a telefon!!! És tv csatornákat sem lehet nézni rajta!

    Tudna vki segíteni,hogy mit,és honnan töltsek le???

    Köszönöm elöre is. Pécsi

  • lacpac #51
    Sziasztok,
    #switchtolumia
    Egy hónapja használom 820-as telefonomat és igazából nem tudok rosszat mondani.
    - szembetuno a rendszer gyorsasága,és stabilítása
    - akkumlátor üzemido kérdése,kis odafigyeléssel két napig el lehet vele lenni.Viszont a csontra merült akksit 40 perc alatt töltötte full-ra
    - alkalmazások kérdése, lehet hogy nincs még több tízezer, de ami van az többnyire hasznos széles felhasználóréteg számára.
    - hasznosak a Nokia saját alkalmazásai
    - MS office dolgai jól használhatók, nem probléma egy .xls, vagy .ppt módosítása
    Aki Nokiában gondolkozik, ne habozzon, aki másban is, az mindenképpen vegye nézze meg a 820-at is.
  • serkov #50
    HellÓ!! Hello! Most vettem át a Nokia lumia 920-at! Eddig tuti, de nem tudom beállitani az sms üzenetek kézbesitési értesitését! Találtam olyat, hogy MMS-kézbesités visszaigazolása, de ezzel nem megy! Tud valaki segíteni esetleg? Omnia7-en simán ment, de ezen nem tudom.... T-mobilos 920-as, ha van valakinek ilyen itt, s tudna segíteni, köszönöm.
  • ftcfan #49
    Melyik cégnek is kell kapaszkodnia vissza az élmezőnybe, az S3, 4S vagy a Lumia gyártójának?
    Ilyen áron a 920 nem lehet komoly alternatíva az S3, 4S mellett.
    Sokkal agresszívabb árpolitikát kellene a Nokiának alkalmaznia, hogy minél szélesebb körben tudják terjeszteni a WP8-as "igét".
    Pedig jó kis telefonok ezek a Nokiától, nem kétség.
  • Vers #48
    http://www.bit-tech.net/news/gaming/2011/03/11/carmack-directx-better-opengl/

    csak igy hulladekozd le a directx-et, a hulladek szerintem te vagy, aki sosem latott directx-et belulrol, a tobbi megnyilvanulasod is ugyanilyen primitiv,
    a vilagban rengeteg programozo van, akik kulonfele okok alapjan valasztanak maguknak programozasi nyelvet, a microsoft mindenkit tamogat , ellentetben pl az appleval vagy a googleval akik csak a sajat vackaikat probaljak raeroltetni a fejlesztoikre

    egyebkent meg nem opengl van a mobil eszkozokon, hanem openglES ami az openglbol osszetakolt api ovodasoknak , compute shaderrol max almodozhatnak vagy a microsoft AMP parhuzamos programozasi nyelverol is , barom
  • nyuny01 #47
    Szerintem korrekt, persze azzal én is tisztában vagyok hogy rengeteg pénz!
    Az S3 vagy a 4S mennyi is volt mikor megjelent?
  • Csaba42 #46
    Ja, és kérlek, fejtsd ki bővebben, miért halott a Silverlight, miért hulladék a DirectX és az XAML,. és előbbi miért hátráltatja a fejlesztést, az OpenGL pedig miért nem. :) Köszi-puszi okosfiúcska!
  • Csaba42 #45
    Magyarul minden hulladék, amit az MS preferál/alkalmaz? Szaki Dani, mindig megmosolyogtatsz. :)
  • hurkaur #44
    es most torold le a spermat a monitorrol, kis m$ hater :]
  • sanyicks #43
    -silverlight kuka, halott platform
    -xna csak egy 3d motor... 1000 másik van, ami ráadásul nem vinfos függő
    -visual basic LOL!
    -directx hulladék, fejlesztést nem segíti, csak hátráltatja, ha feltűnt volna vinfos birodalmon kívül mindenhol opengl van
    -javascript? Mi ebben az újdonság? kb a 6 éves butatelefonom is tudja :D
    -c++ hasonló mint a javascript
    -xaml hulladék, ezernyi alternatíva van, nem vinfos függő.