6
  • blitzkrieg1
    #6
    Annyit reklamozzak a japanok a robotjaikat, de bezzeg amikor Fukusimaban baj volt, kulfoldrol kellett hozzanak robotokat, mert nekik egy sem volt, ami bement volna az atomeromube. LOL
  • zola2000
    #5
    Mindenesetre már az 1800as évekbe is durván nyomták Japánban :)
  • zola2000
    #4
    A középkori óraművel működő "robotokat" nem robotnak (nem Kikaidernek), hanem Karakurinak mondják helyesen:

    http://www.youtube.com/watch?v=jqd4MqtFduA
    http://www.youtube.com/watch?v=0vgERVcu42E
    http://www.youtube.com/watch?v=1ZoFGCSFS1o
  • kvp
    #3
    A japan robotmaniarol par megjegyzes:
    -mar a kozepkor soran es az ipari forradalom kezdeten is kedveltek a kulonbozo onmukodo szerkezeteket
    -a haboru utan sok kepregenyben tunt fel robot, ez tovabb nepszerusitette oket
    -a lakossag gyorsan csokken, de a bevandorlokat nem turik, ezert nehez potolni a kieso munkaerot (a magyar fogyas a kisebbsegek nelkul egyebkent sulyosabb)
    -a robotokra a hianyzo fiatal munkaero es gyerekek/unokak potlasakent tekintenek
    -viszont a cegek nem fektetnek bele tul sok penzt, mivel olcsobb kulfoldre vinni a gyarakat
    -ezert van az, hogy van par nagyon fejlett robot, de amikor baj lett, akkor a laboratoriumon kivul is mukodo robotokat vegul az amerikaiaktol kellett kerni
  • kvp
    #2
    Gyari robotok regota vannak. Japanban van olyan autogyar, ahova bemegy a nyersanyag es kijon a kesz auto, emberi beavatkozas nelkul. Miert nem ilyenek a gyarak? Mert az emberi munkaero olcsobb. Ha olcsobba valnak a robotok, akkor az emberi munkaero ara meg lejjebb megy, hogy versenykepes maradjon. Ez termeszetesen noveli a rest a gazdagok es a szegenyek kozott, tovabba meg tobb embert tesz munkanelkuive. Viszont a jelenlegi tokes rendszerben ez elfogadott. A vasarloero csokkenes es a tultermeles problemaja mar jelentkezett parszor a tortenelem soran, de eddig mindig megoldottak, tobbnyire haboruval es a lakossag letszamanak tomeges csokkenesevel es az ipari infrastruktura karosodasa miatt ujra szuksegesse tette az emberi munkaerot is, amig ujra utol nem ertek es meg nem haladtak a korabbi szintet. Elobb vagy utobb a Fold lakossaganak jelentos resze folosleges lesz. Hogy ekkor mit csinalnak a nagytokesek, arra jelenleg nem sok tippem van.
  • zola2000
    #1
    ennek a fele szép és jó, de a gyárakban segítő robotoktól tartok, ha ezek olcsóbbak jobbak lesznek és elterjednek, akkor nem sok munkahely marad, a japán - koreai - amerikai cégek sem gyártatnak majd kínában - brazíliában - indiában - kelet európában, hanem megoldják otthon robotokkal, de akkor ki veszi meg?

    igaz a pénz csak egy eszköz a javak elosztására, majd megoldják az elosztást más rendszer szerint, de egy ilyen váltás nem egyszerű.