Alex

Piacot nyit a Windows 8

Három éves várakozás és folyamatos, de tudatosan minimális információ csepegtetés után holnap a Microsoft bemutatja legújabb, táblagépekre is alkalmazható operációs rendszerét, a Windows 8-at.

A szakma és a fogyasztók egyaránt óriási elvárásokkal tekintenek az új termék bevezetése elé, és a Microsoft is rendkívül optimista, év végéig mintegy 150 millió eladást prognosztizálnak a Gartner Dataquest elemzői. A szoftveróriás ezzel átstrukturálhatja a táblagép piacot, azaz minden bizonnyal csökkenti majd az Apple 60%-os részesedését.

Egyes szakértők már temetik az Androidos táblákat, arra hivatkozva, hogy a robotfigurás operációs rendszerrel üzemelő táblagépek legnagyobb gyártói - a Samsung, az Asus, az Acer és a Lenovo - már készen állnak a megjelenésre, és ez új platform minden bizonnyal az Android elől veheti el az új és akár a már meglévő kuncsaftokat. A képet tovább színesíti a Microsoft saját fejlesztésű táblagépe. A netezésre, e-mailezésre és filmnézésre ideális méretű táblagépek további térnyerése nem csak azért indokolt, mert az előrejelzések szerint 2013-ra eléri, 2014-ben pedig meghaladja a mobil eszközön történő netes szörfözés aránya a hagyományos, PC-n és laptopon megvalósuló netezés arányát.


A Microsoft évtizedek óta vezető pozíciójának töretlensége a szoftverpiac üzleti szegmensében előfeltételezi azt, hogy a végfelhasználók és a szakma egyaránt jelentős piaca választja majd azt a lehetőséget, amellyel „eredetiben” lehet az Excelt és a Word-öt használni, és amellyel akár az irodai környezethez hasonlóan elemzéseket vagy éppen havi zárást lehet készíteni. A Microsoftra az iPad bevezetése óta mély pesszimizmus a jellemző, véli Matt Bolduc, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője. A cég borúlátó hangulata már 2000-ben a technológiai buborék kipukkadása idején megkezdődött, soha nem sikerült ugyanis visszatornásznia magát az 1999-ben elért magas tőzsdei értékelési szintre. Mivel befektetési döntéseiket sokan kördiagramokat tanulmányozva hozzák meg, jó tudni, hogy a 10 éves kördiagram alapján a Microsoft bóvlinak tűnik.

Két dolog is felvillanyozhatja a világot, és megváltoztathatja a Microsoftról kialakult véleményt. Az egyik az új Surface táblagép, a másik pedig a Windows 8 táblagépek hatalmas családja, amelyek a társaság számára új bevételi forrást nyithatnak meg. Először is, ha a Surface sikeresnek bizonyul, a befektetők újra érdeklődéssel fordulhatnak a cég felé - mint arról beszámoltunk, a Surface RT alapmodelljét kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt elkapkodták. Bár sok elemző a táblagépet csupán egy újabb bevételi forrásnak tekinti, ha megfelelő módon tálalják, és az iPad riválisának tekintik, akkor lassan megváltozhat az egész cégről alkotott kép. A vállalatot jelenleg esetlen, lassú óriásnak tartják, amely nincs felkészülve arra, hogy Google- és az Apple-félékkel felvegye a versenyt.


A második és még fontosabb szempont, hogy a Windows 8 hatalmas piacot nyit meg a társaság számára. Pillanatnyilag akárhonnan is nézzük, a Microsoft részesedése a táblagép szegmensben 0%. Jelenleg a Windows 8 táblagépes előrejelzései nagyon borúlátónak tűnnek, az IDC szerint 2013 végére 6%-os piaci részesedést ér el. Még ennél is silányabb az a várakozás, amely szerint a Windowsnak a táblagépek piacán 2016-ra durván 15%-os részesedése lesz. A növekedő piacon gyarapodó piaci részesedés mindig kellemes dolog, ezek a számok azonban túlságosan is negatívnak tűnnek, mégpedig az alábbiak miatt:

A Goldman Sachs elemzői szerint a Microsoft mostantól 2013 végéig 15-20 millió Surface táblagépet gyárt és értékesít, azaz csupán 2013-ban 10-15 millió darabot. Ennek a 10 millió darabnak az értékesítése a táblagépek 2013-ra tervezett teljes (160 millió darabos) forgalmán belül mintegy 6%-ot képvisel. Csakhogy ugye az IDC szerint a Windows 2013-ban mindösszesen 6%-ot szakít ki magának a táblagépek forgalmából, és ez a részesedés tartalmazza azt a tengernyi sok tábla/hibrid/konvertibilis gépet, amelyeket az OEM gyártók hadserege Windows 8 operációs rendszerrel forgalmaz.

Ha a Goldman a feladatát jól végezte, és a Surface számadatai helyesek, akkor az IDC számai köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, mert a Surface önmaga kimeríti azt a részesedést, amelyet a táblagépek piacán az IDC a Windowsnak tulajdonít. Egyes érvek szerint a Windows 8 táblagépek a hagyományos laptop gépek piacából hasítanak ki maguknak egy szeletet, ami fordítva is elsülhet, azaz az érintőképernyős (hibrid és konvertibilis) laptopok is elszipkázhatják a piac egy részét a nem Microsoft márkájú táblagépek elől. Akárhogy is lesz, a Microsoft Windows divíziója ismét növekedésnek indul, emelkedik a nyereség és a Microsoft nyertesen kerül ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #28
    Az kéne még!
  • tomboy013 #26
    Tegnap pakoltam fel a laptopomra és valami brutál jó. Driverek terén semmi problémám nem volt, mindent automatikusan felismert és a legfrissebbet rakta fel úgy hogy észre sem vettem. A metro felület nagyon király bár ezt már WP-nél is nagyon szerettem. Gyors mint a mérgezett egér.
  • Vol Jin #25
    Céges környezetben a Windows miatt csak ezek fognak elterjedni. Otthoni területen sem lesz más a helyzet. Mit szeretne a felhasználó? Hogy a telefonjával legyen kompatibilis a tabletje, vagy az asztali géppel?

    Ne abból indulj ki, hogy most mi van. Az iOS egy MP4 lejátszó szoftvere, amiből csináltak egy telefont, majd a telefont felnagyították, és kivették belőle a telefon funkciót, és lett egy tabletszerű valami, ami ma a legsikeresebb. Mi a helyzet az androiddal? Egy linuxot lehülyítettek, hogy elbírja egy telefon, de raktak bele egy java modult, hogy azért programokat lehessen hozzá készíteni. Java programokat futtat. Mindkettő egy béna megoldás, nem egy koncepció, hanem egy tákolmány.

    Ezzel szemben mi a Win8? Egy koncepcióhoz tervezett megoldás. Egy számítógéphez való operációs rendszer, és nem egy szükségmegoldás. A jövőben egy win8 API-ra írt programot a forráskódból automatikusan áttudnak fordítani x86 és ARM processzorra is.

    Mind az iOS, mind az android csak egy kezdeti próbálkozás. Hiába tűnnek nagynak, óriásoknak, egy törpe piac királyai csak. A legtöbb embert egyáltalán nem érdekelték a tabletek, mert nekik elvárás, hogy ugyanazt kapják, mint az asztali gépen. Hát most megkapják. Tehát a piac csak most fog kialakulni. Ami eddig volt az lényegtelen.
  • hurkaur #24
    En is sikert josolok neki, de azert nem ennyire :)
  • lordsithlord #23
    Oké, kapásból mondom, ez az ürge, aki a tesztet csinálta, egy igazi vadbarom...

    NEM azt mutatta meg, hogyan kell a Windows 8-at kezelni, hanem azt, hogy hogyan kell a METRO felületet kezelni...

    A Windows 8-nak ez csak az egyik felülete, egyetlen kattintással át lehet menni a klasszikus asztal kinézetre.
  • Vol Jin #22
    Pár éven belül 50% feletti lesz a tabletpiacon a Win8-nak. Ezt most megmondom.
  • cateran #21
    Nos..nem probaltam ki, de elnezve ezt a videot kimeriti a gusztustalan szar fogalmat. Pont leszarom, hogy mennyivel kevesebbet fogyaszt meg egyeb szarsagok, EZ -szamomra- maga a tomeny rettenet.
  • hurkaur #20
    Ezt nem ertem, mihez fer hozza? WinRT alkalmazasok izolalva futnak, nem fernek hozza a fajlaidhoz, kiveve ha megengeded. Live accountodhoz ugyancsak nem fernek hozza, csak ha te erre igent nyomsz.
  • Laza #19
    "En csak azt mondom, hogy nehany winrt app kivalthatja az egyszerubb desktop alkalmazasokat, asztali kornyezetben"

    Remélhetőleg senki sem fog valódi adatokat megadni a Live és hasonló bejelentkezési metódusokhoz ... mert eddig a felhasználókról nem sok direkt adatot tudtak lenyúlni a programok (max a nevet, ha volt olyan botor vki, hogy megadta), most meg kb mindenhez hozzá fognak férni.
  • Laza #18
    Hehe, még a 11-et is alig használják a játékfejlesztők ...