Berta Sándor

Többé nem lesznek szervizcsomagok a Windows rendszerekhez

Az amerikai óriáscég a múlt héten adott ki számos javítást a Windows 8 operációs rendszerhez. Az összeállítást nem nevezték szervizcsomagnak, nem véletlenül.

Alighanem véget ért az a korszak a Microsoft életében, amikor különböző javítócsomagokat adott ki. Négy ilyen frissítést kapott a Windows 2000, hármat a Windows XP, kettőt a Vista és eddig egyet a Windows 7. Azonban a PC World értesülései alapján a sor itt le is zárul, ugyanis a jövőben nem valószínű, hogy SP1, SP2 vagy egyéb jelű összeállítások jelennek majd meg a Windows 8-hoz és annak különböző verzióihoz.

A Windows 8-hoz nemrég megjelentetett frissítések teljes mérete elérte a 170 megabájtot és a cél többek között a teljesítmény, az energiamenedzselés, a médialejátszás és a programkompatibilitások javítása volt. Ennek ellenére nem látták el őket egységes jelöléssel és nem Windows 8 SP1-ként lettek kiadva. Újdonság volt az is, hogy egy ekkora csomagot az RTM szakasz és a hivatalos megjelenés között adtak ki. Jason Miller, a VMware kutatási és fejlesztési menedzsere az új gyakorlatot "nagyon érdekesnek" nevezte, majd közölte: ilyesmit eddig még soha nem láttunk a Microsofttól. A konszern alapvetően megváltoztatta a frissítési gyakorlatát.

Számos szakértő üdvözölte a lépést, mivel úgy vélik az új rendszerben sokkal gyorsabban megkapják a felhasználók az új javításokat és funkciókat. Steven Sinofsky, a Microsoft Windows és Windows Live üzletágának elnöke blogbejegyzésében néhány nappal ezelőtt azt írta: a Windows 8 fejlesztésének utolsó hónapjaiban azt a feladatot tűzték ki maguk elé, hogy olyan eszközöket és eljárásokat dolgozzanak ki, amelyek segítségével az ilyen jellegű, "RTM utáni" frissítéseket a szervizcsomagoknál sokkal gyorsabban megjelentethetik.


Hamarosan kampány indulhat a Windows 8, a Windows Phone 8 és a Surface táblagépek népszerűsítésére. A Forbes magazin szerint az erre fordított marketingbüdzsé akár az 1,5 - 1,8 milliárd dollárt is elérheti. Mindez azt jelentené, hogy a Microsoft közel háromszor annyi pénzt költ a Windows 8 esetében reklámokra, mint a Windows 7 esetében. A The Wall Street Journal mindezt azzal egészítette ki, hogy a kampányt a hétvégén indíthatják el. A tengerentúli társaság a Crispon Porter + Bogusky reklámügynökséggel dolgozott együtt a Windows 8 reklámok elkészítésére. Készültek televíziós hirdetések és kültéri plakátok. Az utóbbiakkal a Surface tábla PC-ket népszerűsítenék. Egy korábbi hír alapján a vállalat közel 500 millió dollárt akar fordítani a Windows 8 - egy éven át tartó - reklámkampányára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #16
  Szerintem igen.
 • wraithLord #15
  Az nLite-ra gondolsz? Azt én is használtam, amikor a Windows XP telepítője nem találta a laptop vinyóját, és bele kellett integrálnom a telepítőbe a SATA driverek...
 • Vol Jin #14
  Az SP3 esetében nem kell felrakni az SP3 előtti patcheket, mert benne van az SP3-ban. Ilyen szempontból jó a csomag, mert nem sok száz javítással kell egyenként szórakozni, hanem egyet lefuttatni.
 • Vol Jin #13
  Van egy program, aminek nem jut eszembe a neve. Fogtad a telepítőlemezt, megmutattad neki, felírta egy imagebe azokkal a komponensekkel együtt, amiket megadtál neki. Amikor jött a SATA, akkor az XP-hez a drivereket, hogy ne kelljen a telepítés elején floppyról megetetni a gépet a telepítéskor. Meg servicepackot, egyébb komponenseket, amit a Windowsupdateről maga a program szedett le, de ha jól emlékszem, komplett DirectX-et, Officet, akármit beleintegrálhattál. Így nem az volt a telepítés, hogy felmegy a Windows, majd pöcsölünk a DIrectX-el, a kódekcsomagokkal, majd az Office, hanem rögtön feltolta. Persze így DVD lett, nem CD.

  A servicepackok jók voltak, de volt egy hátulütőjük. Nem csak az addigi frissítéseket tolta fel, hanem "modernizálták" is az OS-t, aminek az volt a következménye, hogy egy régi gépen az SP2 után úgy belassult, hogy megszakadt az ember szíve.

  Ennek oka, hogy az akkori dátumhoz igazították a gépigényt, és nem optimalizáltak. Ha csak híbákat javítanak, akkor nem értelmezik újra az OS-t, és a gépigényt. Minden marad ugyanaz, csak a hibás sort kicserélik a kódban.
 • wraithLord #12
  A Windows Update eddig is mindent felrakott automatikusan.
  Mondjuk én ki szoktam válogatni, hogy mit akarok felrakni, és mit nem, de ez most nem lényeg...

  Amit írsz, offline lenne érdekes, és nekem is eszembe jutott.
  Igaz, manapság már nem jellemző, hogy egy asztali gépen nincs net, de azért előfordul.
  A hordozható eszközöket meg netközelbe lehet vinni, amíg update-elsz. Pl. melóhelyen, ha máshol nincs.
 • scarabeus86 #11
  Ugye azért időközönként fog kiadni a Microsoft olyan telepítőt, amibe "gyárilag" bele lesznek integrálva a frissítések? Mert ha nem, akkor elég sok időbe fog kerülni mondjuk pár év múlva frissen telepített rendszerre azt a rengeteg frissítést feltenni...
 • zord01 #10
  Gyanús nekem ez a hatalmas marketing költségvetés. Látszik, hogy nagyon nem akarnak pofára esni, le akarják nyomni az emberek torkán az új OS-t annak minden hátrányával együtt. Ami a táblára optimalizáltságból ered ugye. Most már csak az a kérdés, hogy ez biztonsági dolog, vagy tényleg ennyire xar lett az egész?

  Amúgy a tabletes W8 sikerének titka - szerintem - a jóárasítás. Ha 120k alatt lehetne kapni egy teljes értékű W8 tabletett, 3G modemmel, már állnék is sorba érte. RT-s cucc meg úgy 60-at érne kb.
  Ilyen árképzéssel simán sikeres lenne, de az ilyen elszállt 800$ (amiből lesz 250 rugó, mire beér az országba) szerintem felejtsék el, hogy sikeresek lesznek a tablet piacon. Azt meg nagyon nem hinném, hogy pénzt adnék azért, hogy az asztali gépemre egy a mostaninál rosszabbul kezelhető OS-t kapjak, amiből csomó lényesges dolgot lehagytak, kiszedtek... no-no :(
 • gkalcso #9
  Valami WSUS-hoz hasonló kellene. Kütyüt rádugom az USB/RJ45/WIFI/LIFI/stb. csatlakozásra. Klikk-klikk és megy is fel. Azt meg elég lenne egyszer "frissíteni".
 • flashpointer #8
  Valamelyik héten épp frissített a winfrissítő, szokásos újraindítás, x/y telepítés lefutása után kilép, majd újraindul. Restart után bejön winbootnál hogy felkészülés az újraindításra... újradindul. És megint. És megint. És megint... szerencsére volt rendszer-visszaállító, úgyhogy viszlát frissités :)
 • wraithLord #7
  Végül is mindegy. De az offline telepítéshez nem ártana valami program, ami felismeri, és (megfelelő sorrendben, ha lényeges) feltelepíti az egy könyvtárban lévő frissítéseket, és nem egyenként kell őket futtatni.
  Ha van ilyen, nem szóltam.