Berta Sándor

Jelenti a szoftvertelepítéseket a Windows 8 egyik funkciója

A Windows 8 végleges verziójába bekerült a SmartScreen szűrő, ami ellenőrzi a programtelepítéseket. Nadim Kobeissi biztonsági szakértő úgy vélte, mindez biztonsági és adatvédelmi kockázatot is jelent.

A szakember kiderítette, hogy a SmartScreen funkció minden szoftvertelepítést jelent a Microsoftnak már akkor, amint a felhasználó a telepítőfájlt letöltötte az internetről. A redmondi konszern így akarja megakadályozni, hogy kártevők települjenek fel a számítógépekre. Kobeissi leginkább azt kifogásolta, hogy illetéktelenek is hozzáférhetnek ezekhez az adatokhoz és így megtudhatják, hogy melyik számítógépre pontosan milyen alkalmazások vannak telepítve. Mindez nem csak biztonsági, hanem adatvédelmi problémát is jelent.


A szakértő elsősorban attól tart, hogy a nem demokratikus államok kormányai megpróbálják majd megszerezni ezeket az adatokat, hogy így gyűjtsenek információkat a politikailag megbízhatatlan személyekről, s azok internetezési és felhasználói szokásairól. Kobeissi ugyanakkor lehetségesnek tartja azt is, hogy hackerek elfoghatják a Microsoft szervereihez irányuló adatforgalmat és így hozzáférhetnek a továbbított információkhoz. Mindezt lehetővé az is, hogy a társaság - legalábbis a szakember állítása szerint - egy elavult és ezért egyáltalán nem biztonságos módszert alkalmaz a https titkosításokhoz. A támadó megtudhatná, hogy a célszemély használ-e olyan alkalmazást, amelynek biztonsági rése van és ezután támadást indíthatna az adatok megszerzésére.

A SmartScreen szűrő beállításait módosítani lehet. A SmartScreen alapvetően úgy van beállítva, hogyha a telepítőfájlt a Microsoft nem ismeri, akkor a szoftvereket kizárólag rendszergazdai jogokkal lehet telepíteni. Lehetőség van a szűrő kikapcsolásra, illetve beállítható úgy is, hogy az ismeretlen telepítőfájlok esetében csak figyelmeztessen, de tegye lehetővé a telepítést. Tavaly áprilisban derült ki, hogy a Windows 8-ba is bekerülhet a SmartScreen. A szűrő több millió internetes címet is átvizsgál, hogy megvédje a felhasználót a veszélyes honlapoktól. A funkció minden böngésző alatt használható lesz, így mindenki értesülhet arról, ha az adott cím veszélyes vagy az oldal kártevőket tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #74
    Te mit buherálsz úgy az XP-n, hogy az gyorsabb legyen, és ne kelljen hozzá szakérteni? Azonkívül, hogy pl. a menüárnyékot kikapcsolod. Mert pl. a Luna felület nem igényel több erőforrást önmagában, mint a Win2000 stílus.
    Egyáltalán: napjainkban mitől lassú neked egy XP alapból? Nekem 2003-ban egy 533MHz-es Celeronon 192Mb memóriával sem volt lassú. Más kérdés, hogy ugyanezen gépen egy frissített XP az akkori böngészők aktuális verziójával igencsak gyéren muzsikálna már.
  • Balumann #73
    Operációsrendszer (pláne linux) buherálás józan paraszti ésszel, hát hogyne...
    Konkrétum továbbra sincs semmi. Miért nem voltál képes készíteni egy leírást, vagy egy videót, hogy hogyan és miket állítottál be? Mostmár nemtudom hány éve, az 1000. álregeddel trollkodod szét a Microsoft ill. Apple-el kapcsolatos cikkeket, mindenféle orbitális baromságot terjesztve, nem értem, hogy ezzel mivel lesz jobb neked.
  • Én Ki Más #72
    nem kellett hozzá semmi extra tudás, se számtech se diploma, csak egy kis józan paraszti ész, na ez az aminek ezen a fórumom -is- sajnos híján vannak az emberek.
  • Én Ki Más #71
    nem kellett többet buherálni, mint egy alap XP-t hogy a default , és egyben lassú, sz*r beállítások helyett, buherált, és egyben jó gyors legyen.
  • lordsithlord #70
    Oké, látom legalább kapcsolós vagy...

    Ugyanis az előző cikknél még úgy írtad, hogy MINDEN a 4 gigás SD kártyáról futott...

    Ebben a felállásban már valóban ráfér egy 4 gigás SD-re.

    Megjegyzem, nem túl bonyolult dolog utána nézni, hogy Class hányas a kártya, ugyanis kiveszed a gépből és kártyán rajta szerepel...

    Arra azért még mindig kíváncsi lennék én is, hogy vajon mindehhez mennyi buherálás volt szükséges, ugyanis ahogy azt Balumann is írta, ez egy lassabb gépen (márpedig egy 900-as Cerkára sok minden fogható de hogy gyors lenne, na az nem) az életben nem fog így alap telepítéssel futni. Mert ha nekünk van igazunk és ez egy agyon buherált rendszer, akkor ugyebár ez nem nevezhető egy szimpla felhasználó által problémamentesen telepíthető és használható rendszernek, ellenben az általad agyon szídott Win8, ahogy írtam, 733-as Cerkán ha kicsit lassabban is, de alap telepítéssel, használhatóan futott.
  • Én Ki Más #69
    "saját bevallása szerint egy 4 gigás SD kártyát használ, akkor vajon arra hogy tette fel az alapon 5 gigás 12.04-et, vagy hogy vajon ezen hogy csinálja meg, hogy felteszi rá a 3 gigás Ubuntu 10.10-et, majd mellé a compix-ot meg egy virtuális gépet egy müködő XP-vel), akkor azt már válaszra se méltatta... Ahogy azt még mindig várom, hogy egy kicsit komolyabb specifikációt adjon (pl. az SD Class hányas...) . "

    Kérlek alásan:

    1. az ububntu 12.04 már nem az SD kártyán van, hanem időközben eltelt másfél év és a ASUS Phison SSD-n van ami egy belső miniPCI-E foglalatban van a gépemben és 16GB a "hossza".

    2. az ubuntu 10.10 viszont a SanDisk Ultra II (class tököm tudja hanyas de ha nagyon akarod utánanézel) SD kártyán volt Compizestül és erről nem nyitok vitát, ha nagyon akarod akkor a Disk Image File-t elküldöm neked privát email-ben, vagy feltolom valami felhőbe, csak a te kedvedért haver.

    3. A Virtuális XP viszont akkor (2011 január) mikor a videó készült , na akkor az volt a belső 16GB-os SSD-n.
  • lordsithlord #68
    Másik cikknél a következő konfigot nevezte meg, mint amin a videó készült:

    "
    Technikai specifikációk:
    ASUS EEE 900 SD:
    900 Mhz Ultra Low Voltage Mobility Celeron 512k cache,
    1 GB 664 Mhz DDR2SD RAM,
    Intel GMA 915 VGA 64MB GRAM,
    telepítési médium: 4 GB, Sandisk UltraII SD kártya (!!)

    Disztró:
    ubuntu 10.10
    GUI:
    compiz , gnome"

    Egyébként felesleges az ürgével vitatkozni, én másik cikknél megtettem, mikor rákérdeztem pár technikai jellegű kérdésre (hogy csak egy példát mondjak, felvetettem, hogy ha saját bevallása szerint egy 4 gigás SD kártyát használ, akkor vajon arra hogy tette fel az alapon 5 gigás 12.04-et, vagy hogy vajon ezen hogy csinálja meg, hogy felteszi rá a 3 gigás Ubuntu 10.10-et, majd mellé a compix-ot meg egy virtuális gépet egy müködő XP-vel), akkor azt már válaszra se méltatta... Ahogy azt még mindig várom, hogy egy kicsit komolyabb specifikációt adjon (pl. az SD Class hányas...) .


    Nem akarok én senkit se megvádolni, de az ürge ismeretlenül szidja a világba a Win8-at, ráadásul egyszerűen fizikai képtelenségeket állít.
  • Balumann #67
  • Én Ki Más #66
    hát persze, és akkor mi van? ki fogja elemezgetni a csomagokat, külső oprendszerekről és ki fogja tudni bizonyítani hogy mikor mit küld amikor be lesz kavarva a windows update és egyéb kamu csomagok közé rommá titkosítva a megfigyelési információ és a naplók a lúzerről, valami decentralizált felhőn keresztül eljuttatva a harmadik félnek hazudott "hekkerekhez"
  • chuky123 #65
    Csomagfigyelésröl hallottál már róla "mester"?