Berta Sándor

100 euró alá várják a Windows 8 árát

Ugyan már csak alig két hét van hátra a Microsoft új operációs rendszerének megjelenéséig, de még továbbra sincsenek pontos információk a szoftververziók áráról.

A Microsofthoz közeli források szerint az új Windows 8 várhatóan 69,95 euróba kerül majd, míg a Windows 8 Pro változatának bevezető ára 99,95 euró lesz. Ezek jóval kedvezőbb árak, mint amiket egyes portálok felsorolnak. Egy webes platformon például a legolcsóbb 32 bites Windows 8 operációs rendszerért 87,47 eurót kérnek, míg a Windows 8 Pro esetén az ár 127,67 eurónál kezdődik.

Amennyiben a WebStandard információi helytállóak, úgy az új szoftver jóval alacsonyabb árról indul, mint egykor a Windows 7. Ennek több oka is van: egyrészt a Microsoft szeretné, hogy a Windows 8 minél előbb elterjedjen, másrészt a cégnek hatékony választ kell adnia az Apple jelentette fenyegetésre. A redmondi óriáscég megpróbál felzárkózni a riválisához, ez pedig drága Windows 8 licencekkel nehezen menne. Szintén a kedvező ár mellett szólhat, hogy az új operációs rendszert számos bírálat érte a csempés kezelőfelület miatt, ami a PC-k esetében nehézkessé teheti a vezérlést. Ugyan a Windows 8 gyorsabb, mint az elődei, de a kedvezőtlen előzetes kritikák elbizonytalaníthatják a vásárlókat.

A Windows 8 új hivatalosan október 26-tól négy verzióban lesz elérhető. Az x86/x64 PC-kre és notebookokra a Windows 8 és a Windows 8 Pro kiadást lehet majd telepíteni, ezenkívül lesz egy Windows RT nevű változat is, amit az ARM processzorokkal ellátott készülékekhez adnak ki. Windows 8 Enterprise néven érkezik a kifejezetten nagyvállalatoknak szánt operációs rendszer.

Júniusban arról írtunk , hogy a Windows RT licencdíja 80 és 95 dollár között változik majd és ezt az árkategóriát számos cég képviselője megerősítette a Computex kiállításon. Júliusban viszont arról számoltunk be, hogy az új operációs rendszer licencdíja 50 és 100 dollár között lesz. Akkor az szivárgott ki, hogy az x86-os OEM-verzióért 60 és 80 dollár közötti összeget kér a Microsoft, a Windows 8 Pro esetében a licencdíj pedig 80 és 100 dollár közé tehető. A Windows RT-nél a licencdíj 50-65 dollár lesz, de a Windows 8 Pro és a Windows RT esetében a csomag részét képezi még egy Office-licenc, ugyanakkor nem lehet tudni, hogy az Office 2010-ről vagy 2013-ról lesz-e szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DontKillMe #11
    Még soha ennyire nem szartam le egy új OS-t, mint ezt. Most már csak ezen a céges gépen van MS szoftver, minden más hw-n sikerült átállni Debianra. Az meg ugye, ingyen van..;).
  • MerlinW #10
    Egy játékot megveszel 10-12k-ért, de egy OS-ért nem adsz 20-25k-t?
    Egyébként fele annyiba fog kerülni, mint a Win 7.
  • abdul alahmed #9
    én meg szívesebben használok linux disztribúciókat, a windowstól nagyon idegesítő rendszer.
  • Zombee #8
    Nekem már sem az XP, sem a Windows 7 nem fagyott úgy, ahogy a Windows 98. Gyakorlatilag semennyire. Windows 7-et 8 hónapja használok, nem kellett reset gombot nyomnom, XP alatt is szökőévben egyszer volt rá szükség.
    Mac-re sem kell feltétlenül iOS-te tenned, pl. az Ubuntunak van Mac-re szánt verziója most is.
  • bunny #7
    Nem értem miért nem figyelik a piaci trendeket, miközben az apple és android strore tarol, mert rájöttek hogy többet ér 10 milliószor 1 dollár mint ezerszer 300 dollár, a MS még mindig azt hiszi hogy a bevétel= windows felhasználók száma * a windows árával. Pedig nem. És igen, ha azt mondanák 25 dollár csőújnak, 20 dollár update pl. az emberek többsége nem vesződne fertőzött crackek vadászásával hogy aztán minden frissítéskor azon izguljon mikor jön egy olyan, ami padlóra küldi a feltört windózát.
    Szóval szép dolog, hogy olcsóbb lesz esetleg mint a win7, csak még mindig nagyon messze van attól a lélektani határtól, ahol az egységsugarú júzer aszongya: na ennyi pénzért megveszem.
  • Bagoly81 #6
    szerintem árukapcsolásban sokkalta de többet kifizetsz mint egy windows-ért plusz csak a sajátjukat használhatod, választási lehetőség nincs. pont tavaly jelent meg? az elöző rendszerük azért is pont egyit fizettem kb most ujra és sok változás nincs. nekem van macem is meg winem is, wint használok, mert nyügmentesebb számomra, még akkor is ha többször fagy le.
  • Linkout #5
    Dolgozni kéne rajta, hogy megérdemeljék? Nem vagyok MS fan, de az igazság az, hogy szívesebben használok windows-t, mint ubuntut, debiant, más linux disztribúciókat. (MAC-et soha nem láttam még életemben, nekem túl drága)

    5k-t azért megérdemelnek szerintem. Kipróbáltam a Release Previewt, annyira nem szar, mint amennyire szokatlan, de igazából semmivel nem tud többet nyújtani nekem mint a win7 pro, inkább más egy picit. Azért azt meg kell hagyni, hogy érzésre (direkt teszt nélkül) gyorsabbnak, gördülékenyebbnek tűnik, a csempe szép, de sokat az ember nem nézi szerintem, mint ahogyan a háttérképedet se nézegeted, hanem programot/játékot futtatsz a gépen.

    A MS nagyon sokszor idióta és barom megoldásokat talál ki licence és szoftver megvalósítás terén, ez most nem az. Itt jól kitalálták az árát és ezért az árért viszonyleg jó terméket is kapsz.
    SZERINTEM :)
  • abdul alahmed #4
    5k-ért én is megvenném. No nem azért mert megérdemlik (dolgozni kéne rajta még sokat hogy megérdemeljék), hanem hogy ha valami baj lenne, egyel kevesebb illegális szoftver legyen rajta. Bár a szerv talál illegálisat ha akar, pl próbaverziós winrar-t...
  • mousee #3
    Teljesen jogos, soha életemben nem értettem, hogy miért nem adják az éppen aktuális windowst 5k huf körül. Vájogvető Horváthné Marika is megvenné ennyiért, értelmét veszítené a warez windóz. A lent említett hegyi oroszlánt én is megvettem kérdés nélkül, fog a halál szívni a warezzal ha 5 rugó alatt kaphat legális, biztos forrásból való OS-t.

    Mondjuk persze ez függ az emberektől is, így is sok olyan ember van, aki megveszi több százezer forintért az aktuális ájfónt, és utáni JB-eli, mert nem tellik 99centes appra...
  • gforce9 #2
    Ha olcsó lesz még akár el is terjedhet. Nemegyszer hallom, hogy azért vesz meg valamit az ember mert olcsó. Tökindegy, hogy nincs szükség rá, tökmindegy hogy sz*r. A lényeg, hogy olcsó, akkor meg kell venni. Erre is lehet építeni végülis. Alany lesz épp elég.