Berta Sándor

Csekély az érdeklődés a Windows 8 iránt

Bár az elmúlt hónapokban rendkívül sok szó esik a Microsoft új operációs rendszeréről, ennek ellenére a felhasználók többségét még egyáltalán nem érdekli a szoftver.

A ComputerWorld a Net Applications adataira hivatkozva arról írt, hogy a Windows 8 iránt sokkal kevésbé érdeklődnek az emberek, mint a korábbi verziók iránt. Mindez elsősorban abból szűrhető le, hogy a Windows 8 előzetes változatát közel sem telepítették annyian, mint a Windows 7 előzetes kiadását. Szeptemberben csupán a világ számítógépeinek 0,33 százalékán volt megtalálható a Windows 8 Release Preview. 2009 szeptemberében, a Windows 7 megjelenésekor ugyanakkor ez az arány 1,64 százalék volt. Vagyis ötször többen érdeklődtek a Windows 7, mint az utódjának számító Windows 8 után.

Amennyiben a megjelenés előtti három hónapot vesszük figyelembe, úgy a Windows 7 iránt négyszer nagyobb volt az érdeklődés. Mindez még akkor is figyelemre méltó, ha tudjuk, hogy az új operációs rendszer alapvetően fog különbözni a Windows 7-től, hiszen elsősorban a táblagépekhez készült. Bár a Microsoft akkor is komoly kampányt folytatott, valahogy jobban sikerült meggyőznie az embereket arról, hogy érdemes kipróbálniuk az új szoftvert.

A legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy a Windows 8-ban bemutatkozó csempés felület egyáltalán nem nyerte el a felhasználók tetszését. Fontos az is, hogy a Windows 7 debütálásakor sokan még Windows XP-t használtak, mert a Vista finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Most viszont a Windows 7 kiforrott operációs rendszernek számít, amivel az emberek többsége elégedett, így számukra semmi sem indokolja a változtatást.

A Windows 8 új hivatalosan október 26-tól és négy verzióban lesz elérhető. Az x86/x64 PC-kre és notebookokra a Windows 8 és a Windows 8 Pro kiadást lehet majd telepíteni, ezenkívül lesz egy Windows RT nevű változat is, amit az ARM processzorokkal ellátott készülékekhez adnak ki. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban Windows 8 Enterprise néven érkezik a kifejezetten nagyvállalatoknak szánt operációs rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #115
    Nekem semmi bajom nem lenne a csempével, ha nem erőltetni akarná a MS.
    Egyszerűen a szokásos: elmeroggyant marketingesek döntenek épeszű mérnökemberek helyett. Mondjuk ez már ok egy cég lesajnálására.

    A monitor és a tablet méret különbségéből adódóan az első amit tenniük kellene (és talán a win9-ben pont így lesz!) az, hogy a szokásos windows desktopon legyen egy ABLAK, amiben a csempés cucc megjelenik.
    Persze a startmenü is megmarad a helyén, annak megszüntetése is csak azért történik, hogy ezzel is bizonyítsák (kényszerítsék) a metro használat létjogosultságát.
    Akinek bármi kell a metro apokból (idővel bizonyára nagyon hasznos appok is lesznek!), akkor azt a desktopon szokásos módon érheti el. Mindkét világot birtokolhatnánk vele, ami jó. Erőszak rossz (meg a két láb).

    Mellesleg, mivel a tapizás kényelmes és jó dolog, csak a monitoron halott ötlet, talán lehetne annyi esze a MS-nak, hogy jó alternatív megoldást talál.

    Pl. a desktopon látható metro ablakkal AZONOS felületre vált a tabletem, ha odaülök a PC mellé és oda teszem az asztalra a tabletet.
    Ha ekkor a tablet simgatom, akkor az mintegy tapipad szerűen a PC-n történik stb.

    Amilyen irányba menniük kellene (ehelyett a lenyomom a torkodon! helyett), hogy ha a PC mellett van winphonod meg metro tableted, akkor EGYETLEN nagy eszközként szimbiózisban élnek.

    Na ennek lenne értelme. Bármit csinálsz az egyik gépeden és szinkronizáltra van állítva, akkor az automatikusan látszik, használható EGYÜTT és EGYSZERRE használható a többivel.

    A tableted és a telefonod PC mellet és így dolgozol.
    Pl. egy email jön a PC-den, a levélben szereplő telefonszámra kattintasz, amitől a telefonod felhívja a számot. Majd a telefonban elmented a hívott számot, amitől a PC-d elteszi névjegybe. Választ írsz az e-mailre, de nem küldöd még el, csak lemented a piszkozatok közé.
    Ekkor el kell menned hazulról és valahol messze befejezed a piszkozatot és elküldöd (ez szinkronizálódik az otthoni PC-vel, hála a cloudnak) és természetesen amikor otthon a PC-n válaszlevél jön és mondjuk a nejed megnézi, minek a válasza, nem a piszkozat, hanem a végleges, módosított levelet látja. stb. stb.

    Nem arra mentek rá, hogy a minden eszközben megtalálható metro valamilyen többletet adjon neked, együttműködjön a ház összes metros eszköze, egyetlen nagy szuperegységet képezve, hanem csupán marketinges látszatvilágra, amit ráadásul erőszakkal, akaratod ellenére!, akarnak lenyomni a torkodon.
  • usersg #114
    "ha mindent tudnék az új csempés szisztem alól csinálni "

    Mármint hogy mindent a butított felületen akarsz csinálni? Elég érdekesen hangzik. Egy fejlesztőkörnyezetnél elképzelhetetlennek tartom. De pl a zenehallgatás sem olyan dolog, ami mellett ne akarnék még 2-3 dolgot csinálni párhuzamosan.
  • efhenrir #113
    Nekem fent volt 2-3 hónapig (dreamsparkról), szerintem a csempés dolog ízlés kérdése, de tény, hogy rendesen bekusztomizálva sokkal kényelmesebb és gyorsabb bármit indítani belőle, mint a régi startmenüből. Most visszaraktam a win7-et három okból:
    - az első, hogy a metrós (vagy windows menüs nemtom hogy hívják most) fájl tallózó szisztem ronda és használhatatlan
    - a második, hogy bizonyos fejlesztői környezetek nem működnek még Win8-ra, és nem tudom kivárni, hogy megoldják (pl. a Xilinx ISE nem ment rendesen kompatibilitási módban sem, de a driverekkel, játékokkal semmi bajom nem volt)
    - még nagyon kevés app van win8-ra, pedig a váltásnak éppen akkor lenne értelme, ha mindent tudnék az új csempés szisztem alól csinálni (ami egyébként nekem tetszik), de így, hogy se kényelmes zene/video lejátszó cucc nincs rá, twitter kliensből meglepően jó van de nem a legjobb, stb,stb így nem optimális

    Szóval nekem tetszett, gyorsabb és reszponzívabb, mint a Win7 de még legalább egy évig nem fogom éles rendszerként használni.
  • Hugsy #112
    Legyen oké. :)

    (De nagyon érdekel, hogy szerinted, mit hívunk e-book-nak. Bár nem ez a téma, ha akrsz válaszolsz, ha nem, akkor téma lezárva.
    Itt van egy újabb forrás, miszerint mégis csak az: klikk
    Ill. ha neten rákeresel, mindenhol kidobja. Furcsa lenne, ha mindenki tévedne.)
  • usersg #111
    Oké... akkor összevissza jó scrollozni, de a metro -val pc -n szar... na így jó? És akkor ha akarod, akkor a pdf is lehet ebook (hint: Nem az)
  • Hugsy #110
    Leírtam miért mondtam.
    Olvass vissza és gondolkozz el rajta.
    Vagy ne és akkor lépjünk tovább ezen, nekem mind1.
  • usersg #109
    Most miért nyomod ezt az ebook -os faszságot? Nem értem mit akarsz ezzel. Én azt mondtam, hogy tableten lehet kényelmesen oldalra görgetni a kezeddel, mint ha lapoznál. Pc -n meg baromira nem jó, mert minden más függőleges irányban van elrendezve.
  • usersg #108
    "lassan a böngészők is átveszik, mivel a wide s. monitorok korában, sokkal több infot látsz ha oldalra görgetsz, mint ha le fel."

    Tényleg? És azt meg hogy gondolod? Mert hogy a weboldalban van mondjuk a tartalom középen, a menü meg oldalt. Akkor ebből hogy lesz oldalra görgetés? Kíváncsi vagyok. Talán oldalakra tördeled az egészet? Vagy irgalmatlan hosszú sorok lesznek? Vagy akkor most hogy?
  • Pukkka #107
    Aero lesz a Win8-ba, ezt is leközölte az MS.
    Az oldalra scrollozás pedig az egyik legjobb újítása az egésznek. És bármennyire is nem tetszik neked, lassan a böngészők is átveszik, mivel a wide s. monitorok korában, sokkal több infot látsz ha oldalra görgetsz, mint ha le fel.
    Azt viszont ismét elmondom, hogy azok amiket itt egyesek hibáknak hoznak fel, azok nem létező dolgok, csupán az illetőnek nem volt kedve/ideje/esze ahhoz hogy utána járjon.
  • Hugsy #106
    Javaslom a tajekozodast.
    Google segit, pl. "ebook exe format"

    Rogton lathatod, hogy mirol is van szo. ;)