Gyurkity Péter

Több mobilgyártó is pályázik a harmadik helyre

A HTC eredményének várt romlása a riválisoknak kedvez, akik közül többen is átlépnék a 10 milliós mérföldkövet, legalábbis ami a negyedéves forgalmat illeti. A ZTE, a Huawei, az LG, valamint a Sony jöhet képbe.

A mobil szegmens, azon belül is az okostelefonok területén több fontosabb szereplő eredményének alakulásáról is beszámoltunk az elmúlt napokban, bár a lista eleje nem tartogat nagy izgalmakat, hiszen itt a Samsung és az Apple előnye továbbra is egyértelmű. A harmadik hely megszerzése azonban több gyártó számára is lehetségesnek tűnik, különösen annak fényében, hogy a HTC nem szerepel fényesen.

Iparági szereplők szerint a tajvani gyártó negyedévenként immár kevesebb mint 10 millió készüléket tud leszállítani, vagyis a RIM-hez hasonlóan ismét romló adatokat fognak produkálni, amire egyébként a cég saját előrejelzése is felhívja az elemzők és befektetők figyelmét. Bár a második negyedben javítottak az első három hónaphoz képest, éves szinten mégis visszaesést produkáltak, a romló piaci helyzet és hangulat pedig nem sok jót jósol az elkövetkező időszakra - a HTC One sorozat tehát egyelőre nem hozta meg a várt változást.

A HTC nem elég, hogy rossz eredményekről számolt be, de még éves előrejelzését is rontotta. A cég részvényei hét százalékot megközelítő mélyrepülésben is voltak, ami azt jelenti, hogy idén eddig elvesztették értékül közel felét. A HTC nettó nyeresége 58 százalékkal, 7,4 milliárd tajvani dollárra (247,1 millió USA-dollár) csökkent a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, 91,04 milliárdos árbevétel mellett. A profit ezzel már a harmadik egymást követő negyedévben hanyatlik, mivel a cég telefonjai nem bírják a versenyt a Samsung és az Apple termékeivel.

Becslések szerint a koreai cég 52,1 millió, az amerikai 26 millió készüléket adott el április és június között, míg a HTC csak 11,6 milliót. Ez a helyzet az év hátralévő részében sem fog javulni, mivel mindkét nagy konkurens új telefonokkal rukkol elő − állítják a KGI Securities Co. tanácsadó cég elemzői. Ezt érzik a HTC-nél is, a vállalat 70-80 milliárd tajvani dollár forgalmat vár a harmadik negyedévre, miközben a Bloomberg elemzői konszenzusa 87 milliárdot vetítene előre. A RIM ugyebár szintén komoly gondokkal küszködik, de ebbe a kategóriába sorolható a Nokia is, amelynek hamarosan szintén nehéz feladatot jelenthet majd a 10 milliós határ átlépése.

A másik táborban vitézkedik viszont a ZTE, a Huawei, az LG, valamint a Sony, ők pedig javuló adatokat produkálnak, vagy legalábbis reményteljesen néznek a jövőbe, olykor-olykor igencsak komoly tervekkel aláhúzva optimizmusukat. A két kínai gyártó például 30, illetve 60 millió készüléket szeretne leszállítani idén, bár a piaci viszonyok itt is módosítást kényszeríthetnek ki, a Sony pedig meglévő számos változata további kedvező szereplésében reménykedhet. A ZTE és a Huawei a második negyedben 7-8 millió darab körül teljesített, az LG 6 milliót produkált, így számukra megvan az esély a mérföldkő átlépésére, amely valószínűleg automatikusan a harmadik helyet jelentené a globális versenyfutásban.

A HTC-nek az USA-ban és Európában kellene javítania, hiszen az ázsiai piacokon nagyjából hozták az elvárt szintet, ez viszont nagyon nehéz lesz a többiek előrenyomulása miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #6
    gondolom a jelenleg az ezt a negyedévet érinti. mellesleg össz eladott darabszámban gondolom a nokia vezet
  • caius marius #5
    Persze ha pl. a nokia 112-öt, és a többi kakát is annak vesszük...
    Ne viccelj már! Halottról vagy jót vagy semmit. :)
  • DjDano #4
    Jelenleg a Nokia a 3. okostelefon gyártó és szerintem marad is éves szinten, ha beválik a WP8 és valami ütőssel kijönnek szeptemberben.
  • caius marius #3
    A Htc-nek, szerintem annyi. Szépen lassan csúszik lefelé és nem nagyon lesz ennek vége. Valahogy úgy gondolkodnak mint anno (meg talán most is) a Nokia. Csinálnak egy jó telefont, aztán nem törődnek a frissítésekkel, a szervizeiket leszarják, azt mondják vegyél újat. Semmi jót nem lehet elmondani a cég üzletpolitikájáról. Na és az akku kapacitás...
    Na az egy nagy kalap szar. Hogyan lehet belerakni 1700mA akkut egy négymagos 4,7" készülékbe? Vagy 1230mA egy 4,3"? Idióták!
    Azt amit elbasznak, most már legalább egy éve, lehetne sorolni. Pozitívum viszont nem nagyon van.
  • Skynet #2
    "Mert telefonjaik szerintem bőven jók (sok más gyártónál jobb) "

    Csak a két androidos "főkolomposnál" nem... Samsung és Sony...
    HTC az utóbbi másfél két évben nagyon leadta a színvonalat megbízhatóság terén...
  • lcee #1
    Ha nyomnák egyből a frissítéseket (3 hónap alatt nem jött frissítés..) és kifogástalanok lennének a készülékek, akkor biztos többen vennék a telefonjaikat...
    Nekem HTC ONE X van, meg vagyok vele elégedve, gyors, szép, stb :) (technikai adatokat mindenki meg tudja nézni neten :) )
    De sokak 2.-ra vagy 3.-ra kaptak jó példányt ezt ha elmesélik másoknak akkor ez biztosan befolyásolja a vásárlókat és más telefonokat vásárolnak...
    Másik hogy custom rom-ok amikből most is van sok neten, és htc-t emiatt választották sokan, már csak garanciavesztéssel lehet feltenni, ami megintcsak hátulütő lehet...

    Szerintem rossz az üzletpolitikájuk, és máshogy kellene kicsit gondolkodniuk
    Mert telefonjaik szerintem bőven jók (sok más gyártónál jobb)