Napi Online

Apple helyett Samsungot érdemes most vásárolni

A mobiltelefon-gyártók háza tájáról elmondható, hogy az elmúlt időszak bővelkedett sorsfordító hírekben, az utóbbi hónapok nagy nyertese egyértelműen a Samsung és az Apple volt, míg a vesztesek között olyan neveket találunk, mint az ezredforduló sikercégeként aposztrofált Nokia és a RIM.

A mobilpiac gyakorlatilag teljesen átrendeződött, a Samsung és az Apple már a teljes eladások 50 százalékát uralja, és jelenleg semmi nem utal arra, hogy ez a tendencia megfordulna. Az eladási adatokat tekintve azt láthatjuk, hogy az elmúlt év során 42 százalékkal több készüléket adtak el, és az eladás dinamikája sem csillapodik, míg az operációs rendszerek területén egyértelmű az Android térhódítása, az eladott készülékek több mint fele ezzel a rendszerrel fut.

A gyártó cégek részvényárfolyam-változása csak részben követte az eseményeket, egyeseket a piac már teljesen halálra ítélt, míg mások a jelenlegi hegemónia megtörését várják egyik-másik fajsúlyos szereplő, elsősorban a Google és a Microsoft hangsúlyos megjelenésétől. A készülékgyártók árazásának összehasonlítását kissé nehézkessé teszi, hogy a gyártók jellemzően más szektorban is aktívak, így most kifejezetten azokat a gyártókat vetjük össze, amelyek árfolyamára a mobiltelefónia a legnagyobb hatással van.

Továbbra is megkerülhetetlen szereplője a piacnak az Apple, mely a napokban kiérdemelhette a világ legnagyobb tőkeértékű cége címet, árfolyama 662 dollár, ez a szint 60 százalékkal haladja meg a január eleji értéket. A cég teljes árbevételének 40 százalékát adja az iPhone- és 18 százalékát az iPad-értékesítés, míg a bruttó fedezet (42 százalék) java része ezekből a szegmensekből származik. A részvényesek szomorúan konstatálhatták az eladások lanyhuló bővülését, azonban az iPhone 5 őszi színre lépése sokat változtathat a folyamatokon.

Az újonnan eladott iPad-készülékeken realizálható árrés is némileg csökkent (56 százalékról 51 százalékra), azonban a cég pénztermelő képessége érdemben nem változott, a szabad cash-állomány továbbra is 100 milliárd dollár környékén van és ezen a hónapokkal ezelőtt bejelentett osztalékfizetés sem változtat. A bruttó fedezetre és a profitabilitásra a legnagyobb veszélyt a Samsung-telefonok térnyerése és a Google Nexus új táblagépe jelentheti, utóbbi hasonló paraméterekkel bír, trendinek tűnik és az ára mintegy fele az iPadénak.

A jelenlegi árfolyamon a hozzáértők továbbra is vonzónak gondolják az Apple részvényeit, az iparágon belül a 15-ös P/E a 41 százalék feletti ROE-értékhez képest nem túlzó, a parttalan pereskedés a többi gyártóval szemben egyelőre inkább döntetlenre áll, az árbevétel növekedési potenciálja szintén alátámaszthatja az árfolyamot, így a piaci konszenzus szerint a 740 dolláros szint is elérhető.


A Samsung tevékenysége jóval összetettebb, abban azonban egyetértés van az elemzők között, hogy az elkövetkező hónapokban a telefonkészülék- és táblagép-értékesítés adatai mozgathatják az árfolyamot, a mobil kommunikációs üzletág a cég teljes bruttó fedezetének mintegy 60 százalékát adja. A készülékértékesítés dinamikáját tekintve a társaság verhetetlennek tűnik, az elmúlt egy év alatt 178 százalékkal nőtt az eladott készülékek száma, a telefonkészülékek esetében 25 százalékos bővülés prognosztizálható az idei 110 százalékhoz képest, míg a táblagépek esetében idén és jövőre is 70 százalékos bővülés várható.

A koreai cég 1 275 000 vonos árfolyama a könyvérték 172 százalékának felel meg 9 körüli idei és 7,5-ös jövő évi nyereséggel kalkulált P/E mellett, míg az elemzői célárak átlaga 1 740 000 von felett található, egyöntetű vételi ajánlás mellett. Többen felhívják a figyelmet az Apple és a Samsung árfolyam-alakulásának eltérésére, ez alapján a Samsung jelenleg jobb választásnak tűnik, kissé lemaradt a versenytárstól.

A szektor egyik nagy vesztese, a Research in Motion (RIM) immáron tartósan veszteséges, és úgy tűnik, a helyzet a közeljövőben nem változik. A Blackburry 10 januárra várható megjelenése az egyetlen biztató elem, azonban hozzáértők szerint ez már nem tudja érdemben megváltoztatni a cég sorsát. Egy év alatt a cég részvényei elvesztették értékük 75 százalékát, jelenleg 7 dollár környékén van, ami a könyvérték 39 százaléka és mindössze 0,8-as EV/EBITDA-szintnek felel meg, azonban nyereség híján csak további lejtmenet valószínűsíthető.


Nincs jobb helyzetben a Nokia sem, komoly piacvesztésen van túl, azonban ebben az esetben az utolsó negyedéves jelentés és a körvonalazódó, piacképes termékszerkezet még adhat esélyt a felállásra. Komoly költségtakarékossági intézkedéseket jelentett be a cég és a részvényesek bizakodva várják a szeptember 5-én, a Microsofttal megtartandó közös bemutatót, ahol rövid távon eldőlhet a cég sorsa. Az utóbbi hetekben érezhetően javult a cég megítélése, a legutóbb publikált célárak teret engednének az emelkedésnek is a 2,45 eurós részvénynek, mely megfelel a könyvértéknek.

A tajvani HTC sem tűnik reménykeltőnek, termékszerkezete egyelőre nem tud lépést tartani a legnagyobbakkal, a 260 tajvani dolláros árfolyam 30 százalékkal haladja meg az elemzői célárakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #13
    nem tudom látta-e valaki, pár nappal ezelőtt volt a Samsung tabletjénak a bemutatója és a Miss Röfi (Kate Upton) mellei reklámozták a táblát, miközben a csaj iPhoneja ott volt remier plánban az asztalon...

    de az elmelájtos alma drone vs normális ember topik tetszene...:-D
  • narumon #12
    Igaz a másik forumban is beszoptad de olyankor nálad Goto 10 van :)
  • levente68 #11
    Most én kötözködöm: milyen i7-es gépek azok? Apple?
    Remélem érted, mire gondolok.
  • levente68 #10
    Bár gondolom, illetve remélem, poénnak szántad, sok az általad leírthoz hasonló vásárló létezik.
    Tudom, csak személyeskedés megy, de azért van igazság abban, amit a srác írt.
    Örülnék, ha te olyan helyzetben lennél, hogy nem találkoztál olyan emberrel, akire az a hozzáállás nem lenne jellemző körülbelül...
  • levente68 #9
    Erre a két csoportra osztható nézeted szerint a világ?

    Te a megítélésed szerint melyikbe tartozol akkor?
    Gondolom, érted miért kérdezem.

    A cikkre pedig annyit, ez nem iOS vs. Android hír, bár szorosan köthető hozzá.
    Egyik cég sem egy termékkel van a piacon, de igaz, leginkább a telefonok piaca befolyásolja az árfolyamokat most.
  • M2 #8
    Ja és képzeld szóltam a kollégáknak - a hülyék i7-es gépeken 3D renderelgettek eddig -, hogy azonnal vegyenek 900 MHz-es Celeronokat és tegyenek rá Ubuntut. Most mindenki örül és órák óta az ablakokat lengetik! Köszönjük MESTER!
  • M2 #7
    Hát tudod nekünk legalább telik rá...
    gyereknek is megvettem a retinás macbookot, már másnap rábüfizett, persze befolyt a püré az unibodyba, kimentem a műhelybe, kiflexeltem az alma lógót és odaadtam neki csörgőnek, végülis az a lényeg no!
  • Én Ki Más #6
    Nem is tudom mit tudnék én még ehhez hozzáfűzni?...

    ...igaz bár drágább, igaz bár közel nem tud annyit mint az Android, de azért az epl lógó mindenért kárpótol, hiszen egyben garantálja a minőségi vagizás élményét.
  • hurkaur #5
    autista apple-hater vs normalis ember fixed. de a felvetesed jogos.
  • zola2000 #4
    Inkabb csinaljatok egy iphone vs android temat a forumba...