Berta Sándor

A nárcisztikus embereknek kedvez a Facebook

A népszerű közösségi platform különösen vonzó lehet a nárcisztikus emberek számára, mert az oldal által a valódinál jóval értékesebbnek gondolhatják magukat.

A nárcisztikus felhasználók arra használják fel a Facebookot, hogy különleges személyekként mutassák be magukat. A különösen az 1980 és 1990 között született embereknél megfigyelhető önimádat régóta foglalkoztatja a kutatókat. Számos tanulmány alátámasztja, hogy azoknak, akik a nárcizmusról szóló kérdőívek kitöltése után magas pontszámot kapnak rengeteg ismerősük van a Facebookon. A nárcisztikus felhasználókat az jellemzi, hogy gyakrabban mutatnak magukról fotókat és gyakorlatilag állandóan változtatgatják a profiljukat. A cél a figyelemfelkeltés.

"A Facebook két dolgot tesz lehetővé. Az egyik az illető bemutatása, a másik pedig az életének összekötése és megosztása más emberekkel, barátokkal és ismerősökkel. Egy nárcisztikus személy elsősorban arra használja a közösségi portált, hogy bemutassa önmagát és bizonyos mértékig mások felettinek állítsa be magát" - jelentette ki Martin Gostentschnig pszichoterapeuta. A nárcisztikus felhasználóknak az átlagosnál kisebb az önbecsülésük és ezt a közösségi honlapokon való megjelenéssel próbálják meg kompenzálni, illetve a valódinál jobbnak állítják be magukat. Megpróbálnak mindenkit meggyőzni arról, hogy jóval értékesebbek annál, mint amilyennek tűnnek. Ezt az imázst azzal próbálják fenntartani, hogy rendkívül sok virtuális barátjuk van.

A szakember kiemelte: amennyiben az elmúlt három évtizedet nézzük, akkor megfigyelhető, hogy az élettempó egyre gyorsul. A technikai forradalom miatt csökkent a családtagokkal töltött idő. Nem azért, mert nem akarunk velük kommunikálni, hanem mert egyre kevesebb idő jut az emberek közötti kapcsolatokra, kevesen tudják helyesen beosztani a televízió, az internet vagy a számítógép használatára fordított időt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #15
    Ez a való életre is igaz. ;)
  • Narxis #14
    Szerencsére te helyettük is nem gondolkodsz.
  • Vol Jin #13
    Csak nem szíven ütött ez a cikk?
  • Vol Jin #12
    "Most akkor itt lehet fikázni a Facebookot?
    mert egy másik topikban mjdnem a véremet vették mert azt sugalltam a hsz emben , hogy a FB hasztalan időtöltés!"

    Azért vették a véredet, mert csillagászati volt a topik, te meg elkezdtél arról pofázni, hogy sok hülye fészbúkozik, mire elkezdtél villogni, hogy még iwiw sem volt, amikor te már fészbúkoltál. Egyébként szerinted ez a fontos információ érdekelt valakit rajtad kívűl, amikor bolygórendszerekről szól egy topik? Hogy még mindig itt háborogsz, az azt jelenti, hogy ugyanolyan nárcisztikus vagy, mint azok, akiket lehülyéztél, hogy fészbúkoznak orrba-szájba.
  • tomcsa4 #11
    Ja meg hát a mondás is ugye: pénz beszél, pszichológus/pszichiáter/kutató ugat.
  • tomcsa4 #10
    Az a baj ezekkel a tudósokkal, hogy kurvára nem ismerik a kifejezések jelentését. Mindenre használnak mindent, betegségeket találnak ki. Ez a baj a "munkanélküli" pszichológusokkal/pszichiáterekkel, hogy gondolkodnak. Ráérnek. Ez az eredménye.
  • shamanist #9
    És azokról van valami megosztandó hír akik ide regeltek!

    ;-)
  • fecg21 #8
    Igenis jó dolog a facebook, és maga a használata is, ha normális ismerősei vannak az embernek, az agyatlan embereket kerülni kell. Ez a titok.
  • Crane #7
    Akkor összegezzük: Egy korábbi cikk szerint akinek nincs facebook profilja, az jó eséllyel tömeggyilkos, de legalább is depressziós. Akinek van az meg narcisztikus.

    Hát ez szép patt helyzet. :D
  • hurkaur #6
    Te egy bolcs es ertekes ember vagy, hogy nem hasznalod a facebookot. Egy lazado, gondolom ezt akarod erezni. /buksisimi