Berta Sándor

A 21. században is harcolni kell a véleményszabadságért

Jillian C. York az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű szervezet véleményszabadsági kérdésekkel foglalkozó részlegét vezeti. Álláspontja szerint nem csupán a szólásszabadságot védő jogszabályokra van szükség, hanem már a gyerekeknek is meg kell tanítani, hogy mire figyeljenek oda.

"A szabad internetért folytatott harcot még nem veszítettük el. Tény, hogy volt egy ilyen utópia. John Perry Barlow, az EFF alapítója 1996-ban elkészítette a kibertér függetlenségéről szóló nyilatkozatot és ebben többek között azt követelte, hogy a kormányok hagyják békén a világhálót. Ugyanakkor időközben megértettük, hogy nem csak kormányokkal, hanem vállalatokkal is vitáznunk kell. Nem vonulhatunk vissza és nem hagyhatjuk figyelmen kívül a cégeket sem. Olyan kabinetekkel van dolgunk, amelyek ellenőriznek bennünket és olyan társaságokkal, amelyek szívesen segítenek ebben. Emellett vannak olyan emberek is, akik megtámadnak minket az interneten és olyanok is, akik az adatainkat akarják megszerezni."

"A harcot még nem veszítettük el, csupán más területekre helyeződött át: a politikairól a technikai területre. A cenzúra és az ellenőrzés elleni legjobb megoldások nem a különböző törvények, hanem a technikai eszközök. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a kormányok nem fognak visszakozni. Természetesen a jövőben is fontos marad a politikai munka és ezen a területen voltak is sikereink, elég csak az ACTA leszavazására gondolni. De a jövőben elsősorban az lesz a fontos, hogy megtanuljunk programozni, vagy legalábbis tudjuk használni a különböző eszközöket, például a TOR-t vagy az e-mailek titkosítását. Ezeknek a dolgoknak mindennapos tevékenységgé kell válniuk."

"A mai internet megmenthető, de szükség lehet egy második világhálóra is. A gyermekeinket meg kell tanítanunk a számítógépek helyes használatára és az őket megvédő technikáknak szabadon elérhetőknek és a mostaniaknál egyszerűbbeknek kell majd lenniük" - jelentette ki a szakember, aki korábban a Harvard Egyetemhez tartozó Berkman Internetes és Társadalmi Központban dolgozott, s évek óta a cenzúrával, valamint a digitális aktivistákkal foglalkozik. Ezenkívül tagja a Global Voices nevű bloggereket tömörítő mozgalomnak.

Jillian C. York szerint elgondolkozhatunk egy második világhálón létrehozásán, de tisztában kell lennünk azzal, hogy sok országban ma csupán az emberek 10 százalékának van internethozzáférése. Nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő és könnyen lehet, hogy 10 vagy 15 év múlva olyan technika lesz hozzáférhető, amelynek a segítségével lehetővé válik egy új internet kialakítása. Addig azonban azokat az eszközöket kell használnunk, amelyek a rendelkezésünkre állnak. A legnagyobb veszélyt a felhasználókra a kormányok jelentik, viszont a vállalatok is veszélyesek, mivel nem érdeklik őket az emberi jogok. Csupán 20 évvel ezelőtt kezdtek foglalkozni környezetvédelmi kérdésekkel és a társadalmi felelősségvállalásukkal, például, hogy nem dolgoztathatnak gyerekeket.

Fontos, hogy a diákok szembesüljenek az adatvédelem és a véleményszabadság kérdésével. Talán nem lehet minden gyereknek megtanítani a TOR használatát, de azt el lehet nekik magyarázni, hogy mit jelent, ha egy állam ellenőrzi a polgárait. "A legnagyobb technikai fenyegetésnek az arcfelismerést tartom. Az írásunk ellenőrzését, a cenzúrát különböző módon kikerülhetjük. Erre számos megoldás létezik, de az arcfelismerés és a kamerás megfigyelések ellen egy sem. Még, ha el is változtatom az arcomat, akkor is felismerhetnek például a tetoválásaim vagy a szemem színe alapján. Amennyiben arra gondolok, hogy mennyi kamera van felszerelve, akkor ez félelemmel tölt el. Ennek a kérdésnek a megoldására jogi és nem technikai megoldásokra van szükség" - hangsúlyozta végül az EFF munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fityisztma #1
    Ma a szabad országban egy szabad ember azt mond amit szabad!