MTI

A Huawei visszautasítja az amerikai biztonsági vádakat

A Huawei kínai mobil hálózati berendezés gyártó vállalat visszautasítja a cég elleni amerikai biztonsági vádakat - tájékoztatta kedden Budapesten a sajtó képviselőit Gavin Dai, a Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az amerikai képviselőház hírszerzési állandó bizottsága (House Permanent Select Committee on Intelligence) október elején potenciális nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította a kínai Huawei Technologies és a ZTE Inc. vállalatokat. A New York Times arról számolt be, hogy a bizottság olyan belső dokumentumok birtokába jutott a Huawei korábbi alkalmazottaitól, amelyek alapján állítható, hogy a vállalat kiberhadviselési berendezéseket szállított a kínai hadseregnek. A bizottság ezért az Egyesült Államok kormányának és az amerikai magánvállalatoknak azt javasolta, hogy kerüljék a két vállalat berendezéseinek használatát.

A Huawei még aznap közleményben hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok képviselőházának állandó bizottsága kellő bizonyíték hiányában marasztalta el és nyilvánította potenciális nemzetbiztonsági kockázatnak a vállalatot. A házbizottsági jelentés megfogalmazása szerint ugyanis egyes (meg nem nevezett) amerikai vállalatok a Huawei és a ZTE berendezéseinek használata közben "furcsa és aggodalomra okot adó" jelenségekre figyeltek fel, amelyeket azonban "nem áll szándékukban nyilvánosságra hozni". A dokumentum kitért arra is, hogy bár a Huawei és a ZTE berendezéseit a bizottság nem vizsgáltatta meg, de tudomást szerzett bizonyos "backdoor" alkalmazásokra tett utalásokról.


Gavin Dai, a Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

A Huawei ellen felhozott amerikai vádról tartott budapesti tájékoztatón Gavin Dai, a Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Huawei tiszteletben tartja az Egyesült Államok képviselőházi hírszerzési állandó bizottságának véleményét. Elmondta, hogy tavaly novemberben, amikor a vizsgálat megindult, maga a Huawei szorgalmazta annak mihamarabbi elvégzését a "pletykák terjedésének megelőzése érdekében". A vizsgálat folyamán a vállalat mindvégig nyitott volt minden megkeresésre. Lehetővé tette a washingtoni, hongkongi és sencseni telephelyek, valamint az összes kért kutatási központ felkeresését. Tíz évre visszamenőleg bemutatta a vállalat legfelsőbb vezetőségének tagsága és a tulajdonosi kör alakulását.

A cég a dolgozók részvénytulajdonában van. A legnagyobb részesedése a vállalatban az alapító igazgatónak van, 1,42 százalék. A vizsgálat során 1987-ig, a cég alapításáig visszamenőleg bemutattak a tőkebevonásra és értékesítési bevételre, valamint minden, a vállalati finanszírozásra vonatkozó kért dokumentumot. A Huawei azért is sérelmezi az amerikai bizottsági jelentésben foglaltakat, mert a vizsgálat során minden kérésnek eleget tett. A cég harminc hálózatbiztonsági szövetség és biztonságipari szövetség tagja. A hálózatbiztonsági ellenőrzés a vállalat működésének teljes vertikumát felöleli, beleértve a beszállítói hálózatot és az alkalmazottak biztonságtechnikai képzését is. Magyarországon például két hete fejeződött be a vállalat összes budapesti alkalmazottjának, 170 embernek a hálózatbiztonsági vizsgáztatása - tette hozzá a szakember.

Kiemelte, hogy a globális kiterjedésű beszállítói hálózat miatt manapság már értelmetlen lenne, "tisztán kínai készülékről" beszélni. Ezért nem állja meg a helyét az az állítás, hogy egy készülék pusztán azért ne lenne biztonságos, "mert kínai". A beszállítói tevékenység és a bedolgozói gyártás minden lépése hálózatbiztonsági ellenőrzésen, harmadik személy által végzett auditáláson esik át. A Huawei kiberbiztonsági igazgatója 2011 óta John Suffolk, egy brit kormányzati szerv hálózatbiztonságért és kiberbiztonságért felelős egykori igazgatója. A Huawei beszállítói között olyan nevek szerepelnek, mint a Flextronics vagy a Foxconn, amelyek ugyanúgy beszállítói például amerikai számítástechnikai vállalatoknak is, mint ahogy a Huawei-nek.

A cég 140 országban van jelen, több mint 500 távközlési szolgáltatót lát el berendezésekkel és azok teljes bizalmát élvezi. A nagyobbak közül az amerikai jelentésre reagálva a múlt héten a British Telecom és a Deutsche Telekom is közleményben biztosította a közvéleményt a Huawei termékeibe vetett bizalmáról. A Huawei az Ericsson után a második legnagyobb mobil hálózati berendezés-szállító a világon és 140 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte. A vállalat 2011-es értékesítési árbevételének mindössze négy százalékát adta az észak-amerikai piac. Amint az a budapesti tájékoztatón elhangzott, a Huaweit semmiféle üzleti kár nem érte az ellene felhozott amerikai vádak miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)