Berta Sándor

41 millió SSD-t értékesíthetnek az idén

Az IHS iSuppli előrejelzése alapján 2012-ben a vártnál kevesebb SSD-meghajtó találhat gazdára. Ennek ellenére a gyártóknak aligha lehet okuk a panaszra.

Az idei esztendő első felében világszerte 12,9 millió, a míg a harmadik negyedévben 10,5 millió SSD-meghajtót adtak el. Az elemzők az utolsó negyedévben 17,5 millió SSD értékesítésével számolnak. Mindez alaposan elmaradna a várakozásoktól, az IHS iSupply ugyanis azzal számolt, hogy a kereskedők az év második felében 33 millió adattárolót is eladhatnak. Amennyiben az előrejelzés pontos lesz, úgy az idén világszerte összesen 41 millió SSD-meghajtó találhat gazdára, ami 69 százalékkal több, mint tavaly.

Ryan Chien, az IHS iSuppli munkatársa úgy vélte: a legnagyobb problémát a gyártók számára még mindig az jelenti, hogy az ultrabookokat nem igazán veszik a vásárlók, pedig az Intel minden marketingeszközt bevet azért, hogy ezen a helyzeten változtasson. Az eladási számokat azonban ennek ellenére sem sikerült elérni.


Ugyanakkor mindenképpen pozitívum, hogy az SSD-árak jelentős mértékben csökkentek, így egyre vonzóbbak a meghajtók a felhasználók számára. Chien szerint ezért közép- és hosszú távon érezhető forgalomnövekedés lesz majd ezen a területen. Az előrejelzések alapján az idei év végére az SSD-k eladásából befolyó bevétel elérheti a 7,5 milliárd dollárt, ami 35 százalékkal magasabb a 2011-esnél.

Az IHS iSuppli már július végén megállapította, hogy túlzottan kevés notebookba kerül SSD. Ennek oka, hogy a gyártók még mindig a merevlemezeket részesítik előnyben az SSD-meghajtókkal szemben, annak ellenére, hogy utóbbiak ára folyamatosan csökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #14
    "2-3 mp az 10-szeres különbség egy SSD-hez képest." Aha... :) hát én ki tudom várni.

    "És igen, ha megszokom a jót, utána persze, hogy nem elég gyors." Sokkal gyorsabb gépek is voltak a kezem alatt mint a sajátom, nálam van olyan fogalom, hogy elégségesen gyors. Nálad nincs, oké, tisztasor.

    "Egyébként pedig nem, megnyitás után sem mindegy, pl. ég és föld a különbség a böngészőnél, ha a cache az SSD-n van vagy a HDD-n." Ez úgy hülyeség ahogy van. A HDD sávszélessége sosem szűk keresztmetszet böngészés közben. Ha a te általad látott gépeknél ez a helyzet, akkor ott nem kicsi a baj.

    "Akkor ott a virtuális memória, annak is fényévekkel gyorsabb lesz az elérése." ha virtuális memóriát sűrűn használ a rendszer, és emiatt tapasztalható a lassulás, akkor fizikai memória kell több a gépbe, nem ssd. Az SSD-n nyilván gyorsabb az elérése, de a fizikai memória ha kicsi, akkor ígyisúgyis döglassú lesz minden.

    "Képszerkesztők, videóvágók működése. Aztán ha már valami nagyobb SSD-nk van, arra lehet nagyobb programokat rakni, játékokban a töltési idők töredékükre esnek, és ami még fontosabb, magasabb lesz a minimum fps." Nem mondtam, hogy nem számít sehol, azt sem mondtam, hogy nem tapasztalható gyorsulás. Annyit mondtam, nem éri meg mindenkinek. Nekem sem. De persze hozhatsz még fel érveket. De légyszives ilyet, hogy a böngésző cache... ilyet nem kéne. Már rég rossz ha a böngészőnek a weblapon való navigáláskor nem az internet sávszélessége, hanem a HDD sávszélessége a korlát :) Ott már a baj nem kicsi.
  • WoodrowWilson #13
    10% helyet hagysz, az bőven elég.
  • Vol Jin #12
    "Én is most akarok beruházni egy 120 gigásra. 22 ezer forint most, pont 1 éve pedig majdnem 60 ezer forint volt egy hasonló. A rendszerpartícióm jelenleg alig több, mint 70 giga, szóval bőven jó lesz, ráadásul jóval gyorsabb is a HDD-nél."

    Akkor bőven kicsi lesz neked. A trimmelés miatt, ha egy SSD-t a felénél jobban telepakolsz, nem lesz hosszú életű.
  • WoodrowWilson #11
    2-3 mp az 10-szeres különbség egy SSD-hez képest. És igen, ha megszokom a jót, utána persze, hogy nem elég gyors. Egyébként pedig nem, megnyitás után sem mindegy, pl. ég és föld a különbség a böngészőnél, ha a cache az SSD-n van vagy a HDD-n. Akkor ott a virtuális memória, annak is fényévekkel gyorsabb lesz az elérése. Képszerkesztők, videóvágók működése. Aztán ha már valami nagyobb SSD-nk van, arra lehet nagyobb programokat rakni, játékokban a töltési idők töredékükre esnek, és ami még fontosabb, magasabb lesz a minimum fps.
  • gforce9 #10
    Nem tudom milyen gépek közelébe kerülsz. Nálam elég gyorsan indul el minden program ahhoz, hogy ne gondolkodjak beruházáson. Valamint a szoftverek, ha meg vannak nyitva utána már tökmindegy és ne is meséld, hogy nem. Ha te falat kaparod 2-3 másodperc miatt, akkor neked semmi sem elég gyors....
  • WoodrowWilson #9
    Nem gyors. Két év SSD-zés után a falat kaparom, amikor mások gépein megnyitok egy böngészőt vagy szövegszerkesztőt, és malmozok, míg megjelenik. Soha többet HDD rendszer alá. Szerintem a fanyalgók 90%-a ezt mondaná pár nap SSD-használat után.
  • gforce9 #8
    Egy normálisan belőtt rendszer hdd-vel is gyors. Láttam már ssd-vel működő gépet, ultrabookot is telepítettem, nem mondom hogy nem más, de menet közben nem annyival gyorsabb, mint reklámozzák. Nekem ez nem ér meg 10-20k -t. És ezzel nem vagyok egyedül.
  • zord01 #7
    "a legnagyobb problémát a gyártók számára még mindig az jelenti, hogy az ultrabookokat nem igazán veszik a vásárlók, pedig az Intel minden marketingeszközt bevet azért, hogy ezen a helyzeten változtasson."

    Mi lenne, ha azt a marketing eszközt vetnék be, hogy pontosan lefelezik az összes modell árát? Úgy már annyiba is kerülnének, mint amit érnek, azt lenne itt UB forradalom, meg áttörés...
  • WoodrowWilson #6
    Valószínűleg nem használtál még SSD-s gépet huzamosabb ideig, mondjuk egy vagy két napig. A boot az a legkevesebb, jó esetben napi egy alkalommal találkozol vele, viszont a rendszer általános gyorsasága, a klikkre indulás, az az, amiért bárkinek megéri.
  • gforce9 #5
    Hdd olcsóbb, a mostatni szoftverek és hardverek elég normálisan állnak fel készenlétből is. Az pedig, hogy valamivel gyorsabb, az nem mindenkinek ér meg 10-20k-t nekem sem. Én ki tudom várni azt az 1 percet míg a gép bebootol, de persze akinek fontos a másodpercezés, az vegye meg, de az a kijelentés, hoyg "bárkinek megéri" hát ez eléggé túlzó.