Gyurkity Péter

Nem hódítja meg a tömegeket az SSD

A gyártók arra számítanak, hogy az SSD-meghajtók (elsősorban a magasabb árak és költségek miatt) továbbra sem tudnak számottevő részesedésre szert tenni, és ez jövőre sem változik majd.

A tajvani DigiTimes ezúttal a memóriagyártó vállalatokra hivatkozva számolt be arról, hogy a várakozások szerint a hagyományos merevlemezeket leváltani hivatott SSD-meghajtók egyelőre nem tudják betölteni szerepüket, mivel a magas árak miatt a tömegek továbbra is távol maradnak ezen fejlesztésektől. Az igazi áttörés majd csak 2011-től indulhat meg.



Közismert, hogy az SSD több téren is fontos előrelépést jelent a mozgó alkatrészekre épülő merevlemezekkel szemben. A sebesség kedvező feltételek esetén a megszokott iram többszöröse lehet, ehhez pedig kellőképp alacsony fogyasztás, valamint tűrhető élettartam párosul (utóbbi csak akkor, ha megfelelően kezeljük a meghajtókat, többek között a töredezettség-mentesítés letiltásával). Nagy gondot jelent azonban az óriási eltérés az árak terén, hiszen itt továbbra is a hagyományos háttértárolók vezetnek, mégpedig egyelőre behozhatatlannak tűnő előnnyel. Az SSD még mindig túlságosan drága, ezen pedig nem segít az NAND Flash modulok drágulása.

Márpedig ez utóbbi világosan kirajzolódik, ha közelebbről is megtekintjük a chipek árának alakulását. A gyártók által közölt grafikon szerint ugyanis a 16 és 32 gigabites NAND-chipek ára a januári 2 és 4 dollárról az év közepére 4 és 7 dollárra ugrott, ami a költségek növekedésével magyarázható. Ez persze megakadályozta az SSD-meghajtók árának jelentős csökkenését, amire pedig feltétlenül szükség van ahhoz, hogy a tömegek is kedvet kapjanak a vásárláshoz. Piaci elemzők most arra számítanak, hogy idén a noteszgépek mindössze 1-1,5 százaléka érkezik majd ilyen meghajtóval, az olcsó PC-k között pedig a részesedés szintén 10 százalék alatt marad.

Ez nem változik számottevően jövőre sem, így a gyorsabb ütemű váltás csak 2011-től indulhat be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mighty #8
    Na igen, 20 ezerért nem a csúcskategóriát vetted meg (gondolom Transcend a márkája). Esetleg vettél volna kettőt, aztán raid-ben már lehet jobban muzsikálna.

    Nekem ez a tervem, két 32-es az OS-(ek)nek.
  • irkab1rka #7
    Sirny: gratulálok az értékes hozzászólásodhoz. Csak neked: RDRAM Ha gondolod, nyiss egy nyelvtan topicot.

    osztmivan: na pont ilyen leírások kellenének minden cucchoz, amit az sg-n listáznak. Kösz az infót, azt hiszem, én megvárom, míg normálisabb lesz a cucc.

    És nekem is hiányzik a cartridge :)
  • Vogel #6
    És ha vesz mellé 1 terrás HDD-t akkor ugyanolyan hangos mint előtte :)
  • osztmivan #5
    Az itthoni gépemben egy éve van egy 30 gigás ssd.
    Kb. 20ezer bruttó volt, akkoriban választhattam, ennyiért őt veszem, vagy egy 640gigás hdd-t.
    Őt választottam, részben megérte.
    Abszolút előnyei, nincs hangja (néha egy kis ciripelés), abszolút nem melegszik, így gondolom a fogyasztása is töredéke a vinyónak és kis helyen is elfér, pl. a ház oldalára ragasztva :)
    Sebesség: háááát nem ezt vártam. Amikor rá másolok akkor valóban verhetetlen, iszonyatos sebessége van, DE a windóz bootolás ideje semmennyivel nem csökkent, valószínűleg ebben processzor csere segíthet, az ssd erre nem megoldás.
    Méret: nekem éppen hogy megfelel, fut róla egy vista és egy 7-es, 3-3 giga swap file, hiberfil kikapcsolva, épp hogy elférnek. Rendszeresen kell a temp könyvtárakat üríteni, hogy nem álljanak meg az alkalmazások. pff legközelebb 64 gigásat veszek
    Azt vonom le mindebből, akinek szüksége van egy valóban halk gépre, az vegyen egy 64 gigás ssd-t és mellé 1 terás hdd-t.
  • Sir Ny #4
    "A rambus egy levedetett megoldas a kozismert ram technologiara, ami nem csak bonyolultabb, de dragabb is az elterjedt megoldasoknal."
    hogy mik ki nem derülnek? én eddig azt hittem, hogy az a cég neve...
  • kvp #3
    A rambus egy levedetett megoldas a kozismert ram technologiara, ami nem csak bonyolultabb, de dragabb is az elterjedt megoldasoknal. Az ssd egy technologia, ami mar a commodore 64-ek idejen is megvolt es azota is megvan. A legtobb mobiltelefonban es egyeb beepitett szamitogepben ez van. Az, hogy az asztali gepeknel nem terjed eleg gyorsan az nem gond, ha valamennyivel emelkedik az ara, de 2 evente megduplazzak a meretet (azonos ar mellett), akkor is terjedni fog. Egyebkent komolyan szamit, hogy 4 vagy 7 dollar egy chip? Most azon folyik az aggodalom, hogy 800 vagy 1400 forintba kerul-e a hattertar... Ebbol egy atlag merevlemez meretu egyseg is csak 14000 forint.
  • Ferrer #2
    Vagy terroristák kezébe kerüljön...
  • AndRobid #1
    Csak nehogy a Rambus sorsára jusson...