SG.hu

Jön az Ubuntu 12.04 LTS

Április 26-án jelenik meg az Ubuntu 12.04 LTS kiadása. A népszerű szabad operációs rendszer következő kiadása hosszú távú támogatással érkezik: a felhasználók 5 évig, vagyis egészen 2017 áprilisáig kapnak majd hozzá biztonsági frissítéseket és javításokat. Az új kiadás ezért az otthoni felhasználók mellett ideális választás lehet a vállalatok és a közszféra számára is.

A kiadott közlemény szerint az Ubuntu 12.04 LTS számos újdonsággal és hasznos fejlesztéssel érkezik. Az Ubuntu felhasználói felülete, a Unity a számos javításnak köszönhetően kiforrottabb lett, jobban támogatja a több monitoros rendszereket, könnyebben testre szabhatóvá vált és hasznos új szolgáltatásokkal bővült.

Az új Ubuntu kiadásban a képernyő bal szélén lévő Unity indító már állandóan látható, az automatikus elrejtés azonban bekapcsolható a megjelenés beállításainál. Ennek érzékenysége egy csúszka segítségével igényeink szerint finomhangolható, így elkerülhető például az, hogy az indítópanel akkor is megjelenjen, amikor a böngésző vissza gombját szeretnénk elérni. Arra is lehetőségünk van, hogy igény szerint módosítsuk az indítón lévő ikonok méretét és ezzel a panel szélességét.

Az alkalmazások, fájlok és információk gyorskeresésére szolgáló felület, a Dash is megújult. A Dash kezdőoldalán a korábbi nagyméretű gombok helyett a legutóbb megnyitott alkalmazások és dokumentumok láthatók. Az új videó lencse segítségével közvetlenül kereshetünk a számítógépünkön tárolt és a különböző online csatornákon (mint például a YouTube Education vagy a TED Talks) elérhető videók között.

A Unity felület egyik legizgalmasabb új szolgáltatása a HUD, amellyel közvetlenül kereshetünk az alkalmazások menüjében. Ezt az Alt billentyű egyszeri megnyomásával érhetjük el, és segítségével előgépeléssel kereshetünk az alkalmazás menüpontjai között. A kereső intelligensen működik, vagyis nem csak pontos szövegegyezőséget figyel, és tanul a korábbi választásainkból, hogy mindig a lehető legvalószínűbb találatot kínálja fel. A HUD elsősorban azoknál az alkalmazásoknál lehet hasznos, amelyeknek meglehetősen bonyolult menürendszere van, hiszen így nem kell végiglapoznunk a hosszú almenüket, hanem pár billentyű lenyomásával, szinte azonnal elérhetjük a kívánt menüpontot.

Az Ubuntu 12.04 LTS a LibreOffice irodai programcsomag 3.5.1-es verziójával érkezik. Az új kiadás alapértelmezett zenelejátszója a Rhythmbox lett, leváltva az előző kiadásban használt Banshee nevű alkalmazást. A Rhythmbox már ismerős lehet a régi Ubuntu felhasználók számára, hiszen egészen az Ubuntu 11.04-es kiadásig ez volt az alapértelmezett lejátszó. Természetesen a Banshee kedvelői sem kell lemondjanak a kedvenc lejátszójukról, hiszen az továbbra is telepíthető utólag a Szoftverközpont segítségével. Az Ubuntu saját zenei áruháza, az Ubuntu One Music Store elérhető a Rhythmboxból.

Az Ubuntu 12.04 LTS április 26-tól ingyenesen letölthető lesz a disztribúció hivatalos weboldaláról, az ubuntu.com-ról, valamint a magyar Ubuntu közösség weboldaláról, az ubuntu.hu-ról. Az Ubuntu 11.10 felhasználók számára az új kiadás hivatalos megjelenését követően a Frissítéskezelő fel fogja ajánlani a frissítés lehetőségét. Ezt a lehetőséget választva a felhasználóknak minden személyes adata megmarad, a rendszer és az alkalmazások pedig az új kiadásra frissülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!