SG.hu

Magyar hangot kapott egy vakokat segítő szoftver

Fizetős kiegészítőt kapott az ingyenes képernyőolvasó. Új magyar beszédhang áll a vakok segítségére.

A számítástechnika eszközeinek, vívmányainak fejlődése gyakorlatilag megállíthatatlannak tünik. A négymagos processzorok erre az évre szinte általánosak lettek a háztartások legjelentősebb hányadában, a hagyományos pc-kre és táblagépekre szánt Windows 8 itt áll a küszöbön, az újdonságokkal párhuzamosan pedig az alkalmazások is folyamatosan fejlődnek.

Így egyre többre képesek azok a programok is, amelyek valamilyen kisegítő célokat szolgálnak, például lehetővéteszik a számítógép használatát a látásukban akadályozottak számára. Ezek rendszerint nagyon egyszerű elven működnek: a képernyőn megjelenő információkat hang útján, esetleg ún. braille kijelző segítségével közlik a felhasználókkal. Ilyen módon lehetővé válik a számítógép csaknem teljes értékű kihasználása: a webböngészés, a szövegszerkesztés, kommunikáció napjaink legnépszerűbb programjai használatával, egyszóval lehetőségek tárháza nyílik azok számára is, akik valamilyen okból ilyen programok használatára kényszerülnek.

Ezek az alkalmazások tehát egyfajta speciális igényt elégítenek ki, s noha már a DOS operációs rendszerre is léteztek bizonyos megoldások, szinte évtizedeken át kiküszöbölhetetlen problémát jelentett a végfelhasználók számára az ilyen programok meglehetősen magasra szabott ára.

A mai egyik legnépszerűbb kereskedelmi képernyőfelolvasó szoftver, a Jaws for Windows is pár százezer forint feletti összeg kifizetése után vásárolható csak meg, s bár az internet által nyújtott megannyi lehetőség kiaknázásával bizonyos, legalitásukban vitatott forrásokból is beszerezhető a szoftver, ez lényegében kivitelezhetetlen például egy munkahelyen, ahol a szoftverek eredetisége is nagyon fontos. Cikkünk tárgya erre a problémára kínál megoldást már egynéhány éve, a teljességgel ingyenes, ugyanakkor rengeteg szolgáltatást kínáló NVDA (NonVisual Desktop Access) nevezetű képernyőolvasó ugyanis rendíthetetlenül tör előre. Ingyenessége mellett rengeteg nyelven elérhető, támogatja a jelenkor gépein futó Windows operációs rendszereket, így A windows xp, Vista és 7 kezelését is lehetővé teszi, sőt a Windows 8 támogatása is folyamatosan fejlődik, a megjelenését követően hamarosan már ezt is támogatja majd.

Az NVDA nyílt forráskódú, így sokkalta naprakészebben képes az újonnan felmerülő igényeket kielégíteni. Támogatja például napjaink két legnépszerűbb alternatív webböngészőjét, a Google által karbantartott Chrome-ot, illetve a Mozilla Firefoxot is. További előny, hogy a támogatott alkalmazások repertoárja is sokkalta gyakrabban bővül, sőt ezek inkább az ingyenes alternatívák felé tendálnak. Míg például egy kereskedelmi képernyőolvasó csak igen fájó kompromisszumok árán hajlandó felolvasni egy Libre Office-t, addig az NVDA ezekhez is minőségi támogatást biztosít.

Az NVDA, noha már magyar nyelven is elérhető lassan négy éve, a magyar látássérültek között sem durrantott egyelőre hatalmasat, dacára annak, hogy könnyen üzembe helyezhető, és a hordozható verziójának köszönhetően bármilyen Windows-t futtató gépen használható. Az ingyenességnek azonban mindig akadnak hátulütői, jelen esetben ez nem más, mint maga az ingyenesség. Ehhez ugyanis egy közkézen forgó, minőségében nem túl acélos beszédszintetizátorra volt szükség, amely teljesen érthetően beszél és olvas fel minden információt, ám hangja hosszú távon kifejezetten frusztráló, fárasztó és kiábrándító.

A kereskedelmi forgalomban elérhető képernyőfelolvasók lényegében itt lépik le az ingyenes NVDA-t a pályáról, a beépített ESpeak fantázianevű beszédszintetizátora ugyanis képtelen versenyezni hangzásban például a Jaws program magyar nyelvű hangjával. Legalábbis képtelen volt, egészen mostanáig.

A magyar verziót fejlesztő csapat már jó ideje lobbizik azért, hogy egy megfizethető árú, ám mégis kellemesebb hangú beszéd készüljön az NVDA-hoz. A most elkészült szintetizátor még mindig töredékébe kerül csak egy képernyőolvasó szoftvernek. Egészen addig meg lehet ugyan oldani letöltögetett crackekkel ezeknek a programoknak a használatát, amíg ezeket otthon alkalmazzuk, ám nehezen fogjuk lezsírozni a munkaadónkkal, hogy egy százezres nagyságrendű program illegális kópiáját használnánk a munkahelyi számítógépen. Ekkor pedig előkerül a leghasználhatóbb alternatíva, az NVDA, amivel tulajdonképpen minden stimmel, a beszédhangját kivéve.

Amennyiben viszont egyszer rászánjuk magunkat, és a Jaws árának kevesebb, mint egynyolcadáért megvásároljuk a most elkészült hangot, garantáltan nem lesz több gondunk az NVDA-val. Magát a beszédet egy portugál gyökerekkel rendelkező cég készítette el az NVDA-hoz, egy kellemes női hangról van szó, amelynek hangsúlyozását és hangját szintén szokni kell, de az ingyenes gépi hangnál nagyságrendekkel nagyobb élményt nyújt a használata. Érthetően beszél, hallgatása órákon keresztül sem fárasztó, s nagyszerű partner lehet akár könyvek olvasásában, webes újságok böngészgetésében, nem kell figyelnünk a kiejtésre és a beszédre, mert az új hang egész egyszerűen kényelmesebb.

Természetesen megvásárlása után a további, később megjelenő NVDA verziókhoz is használható a kiegészítő, így tehát egy nagyon kedvező árú, és hosszú távon megtérülő befektetést jelenthet mindazok számára, akik nem óhajtanak csillagászati összegeket kifizetni egy speciális szoftverért, mégis jó minőségben szeretnék élvezni azokat a szolgáltatásokat, amelyeket azok kínálnak, s mindezt meglehetősen jutányos áron. Az új beszédszintetizátort hazánkban a Hobby Rádiót is üzemeltető Net-média alapítvány forgalmazza, ezzel is elkötelezve magát a szervezet kitűzött céljához: segíteni a fogyatékos emberek info-kommunikációs lehetőségeinek bővítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!