Berta Sándor

Még nem büntetik a kiberszexet a Fülöp-szigeteken

Az ázsiai állam legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy az új kiberbiztonsági jogszabály egyelőre nem léphet hatályba. A döntés komoly haladékot jelent a felhasználóknak.

A The Manila Times kiemelte, hogy az ítélet miatt a szeptember 12-én elfogadott Cybercrime Prevention Act 120 napig biztosan nem léphet hatályba. Az ügy előzménye, hogy a helyiek legalább 15 petíciót indítottak, amelyekben alkotmányellenesnek minősítették a törvényt. A tervek szerint jövő januárban számos meghallgatásra kerül majd sor és ezeken a jogszabály támogatói és ellenzői egyaránt elmondhatják az érveiket.


Arcukat elrejtő, webkamerákkal zsúfolt bárban dolgozó filipino nők letartóztatás közben

Mint ismeretes, a kiberbűnőzés megelőzéséről szóló jogszabály többek között a bűncselekmények közé sorolja a hackelést, a személyazonosság ellopását, a kéretlen elektronikus reklámlevelek terjesztését, a rágalmazását, a gyermekpornográfiát és a kiberszexet. A Fülöp-szigeteki bűnüldöző hatóságok különleges rendőri egységet is létrehoznak a kiberbűncselekmények felderítésére és az ilyen ügyeket kifejezetten erre a célra létrehozott bíróságok és bírók tárgyalják majd. Az előírásokat megsértőkre legfeljebb 250 000 Fülöp-szigeteki pesós pénzbüntetés és maximum 6 hónapi börtönbüntetés szabható ki. A Center for Media Freedom & Responsibility nevű szervezet úgy vélte, hogy a rágalmazás szankcionálása sérti a sajtószabadságot.

A Philippine Internet Freedom Alliance (PIFA) aktivistái felszólították az embereket, hogy tiltakozásképpen vonuljanak a legfelsőbb bíróság elé és így kényszerítsék ki a Cybercrime Prevention Act hatályon kívül helyezését, valamint a kezdeményezést támogató platformok átmenetileg fekete oldallal tiltakozzanak. A The Manila Times szerint a mostani döntést a bloggerek, az aktivisták és az újságírók érdekeit képviselő szövetségek egyaránt üdvözölték. Mindez azonban csak az első lépcsőfokot jelenti. A Fülöp-szigeteki igazságügyi minisztérium egyik szóvivője közölte: tiszteletben tartják a bíróság döntését, azonban továbbra is azon fáradoznak, hogy biztonságossá tegyék a kiberteret és gátat szabjanak az online bűnözésnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!