Berta Sándor

Nem lesz jó móka a Fülöp-szigeteken a kiberszex

A Fülöp-szigetek vezetői rendkívül komolyan gondolják a kiberbűncselekmények elleni szigorú fellépést, az azonban meglepő, hogy mit sorolnak az illegális dolgok közé.

A helyi kormány elfogadta a kiberbűnözés megelőzéséről szóló törvényt, amely többek között a bűncselekmények közé sorolja a hackelést, a személyazonosság ellopását, a kéretlen elektronikus reklámlevelek terjesztését, a rágalmazását, a gyermekpornográfiát és a kiberszexet.

A BBC tudósítása szerint Fülöp-szigeteki bűnüldöző hatóságok különleges rendőri egységet is létrehoznak a kiberbűncselekmények felderítésére. Az ilyen ügyeket kifejezetten erre a célra létrehozott bíróságok és bírók tárgyalják majd. A jogszabály kimondja, hogy a számítógépes rendszerek segítségével végrehajtott szexuális tevékenységek, továbbá a nemi szervek bemutatása és az ilyen dolgokban való szándékos, közvetlen vagy közvetett részvétel egyaránt büntetendő. A törvényt megsértőkre legfeljebb 250 000 fülöp-szigeteki pesós pénzbüntetés és maximum 6 hónapi börtönbüntetés szabható ki.


A különös szabályozás arra vezethető vissza, hogy az ázsiai államban szabályos webkamerás-chates iparág alakult ki és gyakran fiatal lányokat kényszerítenek arra, hogy "kamerás lányként" dolgozzanak. Tavaly két svéd férfit tartóztattak le, akik egy ilyen oldalt üzemeltetettek. Ők életfogytig tartó börtönbüntetést kaptak, míg a három helyi segítőjük megúszta 20-20 év börtönnel.

A törvényt ugyanakkor a Center for Media Freedom & Responsibility nevű központ máris bírálta és nem a kiberszex büntetése miatt. A szervezet úgy vélte, hogy a rágalmazás szankcionálása sérti a sajtószabadságot. A Fülöp-szigeteken korábban gyakran vádoltak meg újságírókat azzal, hogy rágalmazták a döntéshozókat, a riportereket így akarták elhallgattatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #8
    Na most ez azert nem igaz, mert az utcak megtelnek Fulop szigeteken is, a netes valtozatra viszont gyakorlatilag vegtelen nagy a felvevo piac. Igy azok mindenkepp jol jarnak, akiket ezutan mar nem fognak beszervezni a kereslet blokkolasa kovetkezteben.
  • bvalek #7
    Az aki eddig is eltartotta őket...
  • Pycur #6
    És akkor mi a helyzet az ilyen stickam oldalakkal ahol önként örömmel mutogatják magukat ingyen? Nem érdekel senkit sem hogy az onnan kikerülő felvételek esetleg a későbbi életükre lehetnek hatással? Pl ha nem teszel meg ezt azt akkor anyádnak elküldöm a videót? Érdekes ez a felfogás, vagyis inkább fel nem fogás...nekik most jó poén, de 5 év múlva nem lesz az ha állásinterjún van vagy valami....bár az ilyenek vsz alapból kvának készülnek, ezért nem is érdekli őket. De akkor ki fog több millió kvát eltartani?
  • Fbn Lx #5
    nem véletlenül ömlik mindenhonnan az eszméletlen mértékű elfojtott szexualitás, minden ilyen irányú törvényi szabályozás és büntetés csak feszültebbé teszi a helyzetet
  • Büdös Bohóc #4
    sőt, rontanak
  • Sir Quno Jedi #3
    Namost ezelőtt a lányokat csak simán prostitúcióra kényszerítették, annál a kameráslány sem rosszabb. Szóval ezzel most nem érnek el semmi, csak azt, hogy mennek vissza a sarokra abban az időben is, amit eddig a kamera előtt töltöttek. Szegényeknek ezzel nem sokat segítettek.
  • vision5 #2
    Jó lenne már megtisztítani a netet a sok mocsoktól.
  • Büdös Bohóc #1
    Érdekes, az iszlám államokat nem baszogatják ilyenekért, pedig valószínűleg ott halálbünti járna ezért és nem csak életfogyt...