Berta Sándor

Facebook-dzseki mentőegységeknek

Skandináv kutatók olyan dzsekit fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a közösségi portálon keresztüli kommunikációt és amely kifejezetten a mentőegységek tagjainak készült.

A kutató- és mentőegységek számára az egyik legfontosabb dolog, hogy bármikor és bármilyen helyzetben tudjanak kommunikálni. Mindehhez eddig szükség volt adóvevő készülékekre és okostelefonokra, azonban egy új dzseki segítségével a mentésben részt vevők a jövőben már úgy kommunikálhatnak a külvilággal és egymással, hogy nem kell használniuk a mobiljaikat. "A mentőcsapatoknak a jelenleginél sokkal egyszerűbb kezelőfelülettel rendelkező eszközökre van szükségük. Ez áll a dzseki kifejlesztésének a hátterében" - jelentette ki Babak Farshchian, a SINTEF szervezet munkatársa.


A kutatók úgy vélik, hogy a mobiltelefonok rendkívül praktikus kommunikációs eszközök, azonban a mentőegységeket inkább hátráltatják, mint segítik. Az egyik probléma, hogy a kijelzőjük túlzottan nagy méretű, de még ennél is nagyobb gond, hogy a készülékek használatához általában egy, de gyakran mind a kettő kézre szükség van. Emellett például a tűzoltóknak gyorsan bevetésre kész állapotban kell lenniük, így magától értetődőnek tűnt az ötlet, hogy egy dzsekit kell átalakítani kommunikációs eszközzé.

A különleges ruha kialakításában a Norvég Műszaki és Természettudományi Egyetem hallgatói is segítettek. A prototípus egyik karjába beépítettek egy kijelzőt, ami a beérkező üzeneteket jeleníti meg, míg a gallérba egy vibrációs jelzőt szereltek be. Az utóbbi akkor lép működésbe, ha új üzenet érkezik, így a tűzoltónak vagy speciális mentőnek csak ilyenkor kell a képernyőre néznie. A dzsekibe integráltak még egy mikrofont is, hogy az illető bármikor kommunikálhasson a társaival, illetve a külvilággal.


"A közösségi médiatechnológiák alkalmazásával lehetővé tehetjük a kommunikációt a mentésben részt vevő különböző csoportok számára" - nyilatkozta Farshchian. A SINTEF munkatársa szerint azonban a megoldásban komoly lehetőségek rejlenek, hiszen a vakoknak is hasznos lehet egy olyan dzseki, amely felolvassa a beérkező üzeneteket, s lehetővé teszi az ezekre való válaszolást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #14
    én sg.hu dzsekit szeretnék hogy bárimkor tudjak trollkodni.......
  • Tetsuo #13
    Magyarorszagon meg pont a mentosok nem facebookozhatnak.
  • Nailyenugysincs #12
    am meg csak arra jó az egész h folyamatosan az emberek tudatában legyen a fácse. ha csak létezne és nem lenne vele semmi különös akk előbb utóbb kikopna.
  • Nailyenugysincs #11
    ráküldesz egy üveg vodkát és bármelyik gyógyszerrel eléred h még egy utolsót posztolhass aztán jézussal lazulhatsz amit már a haverod posztol ki :D
  • Bannedusermail #10
    Most megyek és megnézem, hogy mekkora készleteim vannak mindenféle lejárt gyógyszerekből, és ezek alkalmasak-e az életem kioltására, mert ez a hír nekem így ma sok volt.

    Facebookon keresztül csevegjenek a tűzoltósok...

    Mi a repedt fasznak?
  • GaborT28 #9
    Végülis egyszerűbb, mint telóba pötyögni, hogy 107 ....
  • bino512 #8
    esetleg skype... hang kapcsolat az éppen mentő tűzoltók a korház esetleg más szervek között... igy lenne értelme.
  • Crane #7
    De amúgy ezt a kabátot pont mentő egységeknek tervezték. Persze ez nem sokat változtat azon, hogy ökörség. Maga a kabátba épített cucc oké. De az, hogy a kommunikáció Facebook-on keresztül megy, már nagyon komolytalanná teszi. Főleg, hogy pl egy földrengés sújtotta területen nem lesz áram, és ha nincs áram, nincsenek üzemképes mobil bázisállomások, tehát mobilnet sem lesz. Akkor meg megnézem, hogy miként fognak ezek csevegni.
    Vagy minden műveleti területen telepítenek majd műholdas internetet? :)

    Plusz poén, hogy a CB-k ezer éve tudják azt, hogy be se kell nyomni az adásgombot, hanem ha belebeszélsz a headsetbe, akkor automatikusan adásba teszi. Semmihez sem kell nyúlni.
  • item #6
  • Skynet85 #5
    ,,sziasztok itt vagyok 200m mélyen egy szakadékban midjárt elvérzek" Ez 20 embernek tetszik.