SG.hu

Telefonos bűnszervezet bukott le Zalában

Hamis cégiratok és okmányok alapján, mintegy ötszáz prémiumkategóriás mobiltelefont vásárolt egy bűnözői csoport, amelynek tagjai közel negyven millió forintos kárt okoztak a mobilszolgáltatóknak.

A gyanúsítottak a bűncselekményeket hosszabb időn keresztül, összehangoltan, rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve, szervezetten követték el. Az ügyben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság folytatott nyomozást, majd vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek a több mint nyolcezer oldalas nyomozási ügyiratot, melyben tizenöt főt összesen 1076 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak.

Egy vecsési férfi 2012. januárjában egy zalaegerszegi üzletben céges iratokkal három darab nagy értékű telefont akart vásárolni. A szerződések el is készültek, azonban az üzletvezető – a gyanúsnak tűnő iratok miatt – a rendőrség segítségét kérte. A készülékeket a férfi már nem vehette át, ugyanis a rendőrök előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Az együttműködéstől elzárkózó férfi jelentősen megnehezítette a nyomozók dolgát, akik alapos munkába kezdtek.

A szálak egy budapesti férfihez vezettek, aki nyolc társával az ország 17 megyéjében prémium kategóriás készülékeket vásárolt fel, oly módon, hogy létező cégek adataival visszaélve, hamis iratokkal tévedésbe ejtették a szolgáltatók ügyintézőit, majd így kötöttek kiemelt előfizetői szerződéseket, mellyel alacsony áron jutottak a telefonokhoz, amiket aztán rövid időn belül fele áron értékesítettek. Ily módon ötvenöt cég adataival visszaélve, száztizenöt alkalommal követtek bűncselekményt, mely során közel 500 darab készüléket szereztek meg, illetve kíséreltek megszerezni, közel negyvenmillió forint értékben.

A mindenre kiterjedő nyomozás felderítette azt a Budapesten működő két nyomdát is, ahol a bűncselekmények során felhasznált hamis cégiratok, bankszámlaszerződések, és személyazonosító okmányok készültek, melyek mellett gyártásban lévő, félkész bélyegzőket, okmányokat is sikerült lefoglalni. Az elkövetők összesen 22 különböző minősítésű bűncselekményt valósítottak meg, többek között üzletszerűen, bűnszövetségben, jelentős értékre elkövetett csalást, közokirat-hamisítást, magánokirat-hamisítást, bűnpártolást, számítástechnikai rendszer elleni bűncselekményt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!