MTI

Telefonon is próbálkoznak az adathalászok

A hitelintézetek soha nem szerveznek olyan típusú nyereményjátékokat, amelyek kapcsán ügyfeleiktől telefonon, e-mailen, vagy azokból elérhető internetes honlapokon személyes adatokat vagy banki azonosítókat kérnének, illetve azok kapcsán bármely összeg befizetését vagy átutalását kérnék - figyelmeztet a Magyar Bankszövetség.

A szervezet sajtóközleménye szerint az elmúlt időszakban elszaporodtak azok a speciális adathalász és egyéb csalási módszert alkalmazó telefonos támadások, amelyek jellemzően mobil telefonos hívásokon keresztül történő megtévesztésen alapulnak. A csalók által véletlenszerűen felhívott potenciális áldozatoknak a csalók a telefonban különböző banki és mobilszolgáltatói nyereményjátékokon nyert jelentős összegű díjakat ígérnek, ennek ürügyén személyes, illetve banki adatok (számla- és bankkártyaszámok, személyes azonosítók, PIN kódok stb.) megszerzésére tesznek kísérletet.

A csalás részeként az elkövetők sok esetben a nem létező nyeremény átvételének feltételéül különböző összegek rövid időn belüli átutalását, vagy adott számú feltöltős telefonkártya megvételét, és adott telefonszámra történő jóváirattatását kérik a gyanútlan áldozatoktól. A bankszövetség és tagbankjai azt javasolják: aki ilyen csalárd próbálkozást tapasztal, semmiképpen ne adjon meg semmilyen adatot, és az esetlegesen érintett bank ügyfélszolgálatának tájékoztatása mellett tegyen rendőrségi feljelentést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!