MTI

Mobillal a műkincstolvajok ellen

Mobiltelefonos képfelismeréssel akarják leleplezni a műkincs tolvajokat német kutatók.

A berlini Fraunhofer Intézet kutatói olyan képfelismerő rendszert fejlesztettek ki, amely megkönnyíti az ellopott képek, vagy szobrok számontartását és felismerését, és megnehezíti eladásukat.

Az intézetnek a wissenschaft.de című német tudományos hírportálon megjelent közleménye szerint a lopott műkincsek után nyomozók az aukciókon mobiljukkal fotót készíthetnek a kétséges eredetű műtárgyról, s ezt egy központba küldve onnan válaszüzenetben néhány másodpercen belül listát kapnak azokról a műtárgyakról, amelyek közül az egyik lehet a gyanús darab. A nyomozók így gyorsan cselekedhetnek, akár az aukciót is leállíthatják, mielőtt a lopott műtárgy eltűnik egy magángyűjteményben.

A képfelismerő szoftver a Fraunhofer Intézet fejlesztése, a tárgyakat optikai jellegzetességeik alapján, vagyis formájuk, kontúrjuk, színük vagy textúrájuk szerint hasonlítja össze a központi adatbankban lévő adatokkal, amelyeket a múzeumokból, vagy magángyűjteményekből lopott műtárgyak fotóiból hoztak létre. Ilyen adatbankokat már eddig is működtettek magángyűjtők és az Interpol. Bertram Nickolay, az intézet szakértője úgy véli, hogy eddig komoly nehézséget okozott a keresett tárgyak ezreinek észben tartása, viszont az adatbank segít ezen a problémán. A kapott lista alapján a nyomozóknak jó esélyük van arra, hogy gyorsan, és nagy biztonsággal találják meg a lopott műtárgyat.

A műkincs-tolvajokon kívül hamis útleveleket, vagy hamisított órákat is le tudnak leplezni az új módszerrel - áll a német tudományos hírportál oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!