Bizton­ságosabb vezeték nélküli eszközöket akar az EU

Az érintett termékeknek 2024 augusztustól új biztonsági követelményeknek kell megfelelniük.

Az Európai Unió bejelentette az új rendeletét, amely a jövőben segíthet elkerülni a vezeték nélkül hálózatba kötött készülékek, például a mobil- és az okostelefonok, a laptopok, az USB-s adattárolók, a riasztók, a kamerák és a lakásautomatizálási rendszerek esetében az adatszivárgásokat. Az új előírások február elsején lépnek hatályba, de az EU 2024 augusztus elsejéig egy 30 hónapos átmeneti időszakot biztosít a gyártóknak az átállásra. Azután már csak olyan modellek jelenhetnek meg az európai uniós piacon, amelyek megfelelnek a követelményeknek.

Az Európai Bizottság az indoklásában kiemelte, hogy ezeknél az eszközöknél fennáll a veszélye annak, hogy feltörik azokat és ezáltal adatvédelmi problémák keletkeznek, ha a világhálóhoz vannak csatlakoztatva. A rendelet vonatkozik az intelligens játékokra, a bébifigyelő megoldásokra és a viselhető termékekre, például az okosórákra és a fitneszkarkötőkre is. Utóbbiak különösen sok személyes adatot tárolnak, többek között a felhasználók pillanatnyi a tartózkodási helyszínére, a hőmérsékletükre, a vérnyomásukra és a szívritmusokra vonatkozóan. Kivételt jelentenek viszont a szabályozás alól a járművek, a pilóta nélküli légi járműveket távvezérlő rendszerek és az egészségügyi készülékek.

A testület megbízást akar adni az illetékes európai szervezeteknek azért, hogy harmonizált szabványokkal segítsék az előírások követését. A szabványok segíthetnék a specifikus műszaki megoldások és a jogi követelmények összhangba hozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!