Berta Sándor

Mégsem lesz MegaUpload-per az Egyesült Államokban?

Úgy tűnik, hogy a hatóságok az elmúlt hónapokban több eljárási hibát is vétettek, ezért egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az USA nem állíthatja bíróság elé Kim Schmitz, alias Kim Dotcom MegaUpload-alapítót, illetve a platformot.

Liam O'Grady amerikai szövetségi bíró arról tájékoztatta a portált képviselő ügyvédeket, hogy álláspontja szerint nem lesz az Egyesült Államokban per a MegaUpload ellen. Az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) több kritikus hibát is vétett: az FBI eddig nem vádolta meg semmivel sem az oldalt és annak üzemeltetőit, hivatalos vádirat nélkül viszont nem is lehet bíróság elé állítani sem Kim Dotcomot, sem az egykori munkatársait. A másik probléma, hogy az USA-n kívül személyeket igen, de cégeket nem lehet beperelni, a MegaUpload viszont nem az Egyesült Államok területén van bejegyezve.

Schmitz a Torrentfreak portálnak azt mondta, hogy ebben az ügyben a legmagasabb politikai szinten is jelen volt korrupció és a cél a hollywoodi szélsőséges szerzői jogvédői érdekek kielégítése volt. Az amerikai kormány a MegaUpload és a Megavideo mellett további tíz szolgáltatót tett a földdel egyenlővé, köztük volt az N1 Limited, ami ruhák készítésével foglalkozott. "220 munkahelyet semmisítettek meg, most pedig több millió legális Mega-használó nem fér hozzá az adataihoz" - tette hozzá.


Kim Dotcom

Voltak más problémák is. Schmitz és a MegaUpload védői nem férhettek hozzá azokhoz a bizonyítékokhoz, amelyek tanúsíthatták volna az ártatlanságukat. Most még ki tudják fizetni a jogászokat, de a hatóságok megtagadták tőlük a kiválasztott ügyvédeket és ezáltal esélyt sem adnak nekik egy tisztességes eljáráshoz. A legrosszabb azonban, hogy a károk már nem állíthatók helyre, mivel az amerikai igazságügyi szervek megsemmisítették mind a honlapot, mind a részvénytársasággá való átalakulással kapcsolatos terveket. Még ha ártatlannak is mondják ki őket, akkor sem tudnak mit csinálni. "Eljárás nélkül ítéltek minket halálra" - fakadt ki a MegaUpload alapítója.

A 38 éves férfit január 20-án három társával együtt vették őrizetbe az új-zélandi hatóságok. Az amerikai szervek március elején kérték a kiadatását. Ebben a kérdésben várhatóan augusztusban születik döntés. Nemrég viszont egy aucklandi bíróság engedélyezte számára, hogy ismét használhassa az internetet, rögzítse a tervezett zenei albumát és ússzon. A helyi hatóságok ugyanakkor azt tervezik, hogy eladják a lefoglalt autóit és az így befolyó összegekből fedeznék a Schmitz és társai ellen indított jogi eljárás költségeinek egy részét, a jogi vita ugyanis egyre több pénzt emészt fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #24
    Erről ugyan valóban nem tudtam, de nemegészen 3 hete volt valahol egy cikk, mely szerint az egyik amcsi szerveres cég felszólította az FBI-t a szervereiken tárolt adatok helyzetének elrendezéséről.

    Ergo vagy sikerült eddig halogatniuk az adatok törlését, vagy pedig még csak ez a két szervezet törölhetett eddig, azonban a MU több cégnél is béret szervereket.

    http://aktiv.origo.hu/techbazis/internet/20120322-senki-sem-fizeti-a-megaupload-szamlait.html

    http://itcafe.hu/hir/megaupload_kim_dotcom_adatbazis_mpaa.html

    http://www.origo.hu/techbazis/20120327-az-fbi-is-tarolt-adatokat-a-megauploadon.html

    http://www.kmka.hu/index.php/informatika/49-internet/1459-google-vedelem-jar-a-fajlcserelknek
  • gforce9 #23
    EZ irónia akart lenni? Volt haszna? Attól hogy valamit lekapcsolnak nem lesz haszon belőle. Vagy tudsz kimutatást arról, hogy a megaupload lekapcsolás után megugrottak a legális online filmstreamek-eladások? Mert én ilyenről nem tudok.
  • csulok0000 #22
    Éppen ezért szólították fel a hatóságokat a vizsgálat meggyorsítására illetve arra, hogy gondoskodjanak az adatok tárolásáról. vagy Ergo a MU-s adatok még nem semmisültek meg, pusztán nem elérhetőek.

    http://www.sg.hu/cikkek/87385/csutortoktol_torolhetik_a_megauploadon_tarolt_adatokat
    Előbb olvass utána dolgoknak!
  • lordsithlord #21
    Szerény személyed téved.

    Létezik egy olyan intézmény, amit kiadatási szerződésnek hívnak. Ergo az FBI nem megy sehova, ők elküldik a gyanúsított nevét illetve a vádakat oda, ahol a gyanúsított él, aztán várnak, míg a felkért országban megvizsgálják, hogy jogos-e a felkérés (más tészta, hogy ez általában 4-48 óra alatt megtörténik). Namármost, ha jogosnak ítélik, első körben a helyi hatóságok lefogják a gyanúsítottat, majd megvárják, hogy a bizonyítási eljárás lefolyjon, ekkor szépen el is küldik az USA-ba.

    Ettől több esetben eltérhet az eljárás: ha fennáll a gyanú, hogy már a vizsgálat megkezdése riasztja a gyanúsítottat, így vizsgálati őrizetbe veszik még a vizsgálat megkezdése elött (ez történt DotCom esetében), vagy ha kisül, hogy az eljárásba hiba csúszott, így a vádirat maga nem születik meg, ekkor ugyanis a kiadatás folyamata megszakad, illetve ha a vizsgálat folyamán kisül, hogy a lefogást végző országban is jogsértést követett el, akkor a jogsértés mértékétől függően megakadhat a kiadatás és a helyszínen perbe foghatják.

    DotCom esetében pontosan arról van szó, hogy a vizsgálat megkezdésével riasztották volna, tehát kérték a vizsgálati fogságba vételét. A kiadatási eljárást ugyan elindították, azon a címen, hogy a vizsgálathoz szükséges a gyanúsított, de a jelek szerint rájöttek, hogy valami komoly malőr történt a vizsgálati szakaszban, ergo nem lesz vádirat. Vádirat nélkül pedig általában nem szokták kiadni az embereket, mivel az már erősen aggályos jogi szempontból.

    Ugyanakkor megjegyezném, hogy DotCom kirohanása kissé színpadias. A hatóságoknak elég komoly okuk van minden cég működését beszüntetni, ami a vizsgálat alanyának tulajdonában van, hiszen ha nem így tennének, simán megtörténhetne az az eset, hogy a jogsértő tevékenységgel szerzett pénzt átjátssza a törvényes keretek között működő cégeibe (ezt hívják pénzmosásnak, ami ugye szerepel a DotCom elleni vádak között).

    Emellett pont arról szól már jóideje elég sok híradás, hogy a MU szerverei pusztán béreltek voltak, így a tulajnak igen komoly bevételkiesést ér problémát okoz az azokon lévő anyagok tárolása. Éppen ezért szólították fel a hatóságokat a vizsgálat meggyorsítására illetve arra, hogy gondoskodjanak az adatok tárolásáról. vagy Ergo a MU-s adatok még nem semmisültek meg, pusztán nem elérhetőek. A honlap se semmisült meg, ott van valamelyik szerveren, vizsgálati nyagot képezve. Tehát ezek nem valós kifogások, pusztán ferdítések.

    Az ügyvédek letiltását valahogy nem hiszem el, én inkább arra tippelnék, hogy mivel valamennyi vagyonukat lefoglalták és befagyasztották, egyszerűen nincs arra keretük, hogy az általuk választott ügyvédeket fogadják fel.

    Ezt az ártatlanságukat igazoló anyagokhoz nem férhetnek hozzá részt nem egészen értem, Míg nincs vád (márpedig hivatalosan még vizsgálati fogságban van, csak gyanúsított, nem vádlott), addig nem nekik van bizonyítási kötelezettségük, hanem a vádnak. Abban a pillanatban, hogy a vizsgálati szakasz lezárult és ismertetik a vádakat, automatikusan hozzáférést kell, hogy kapjanak az össze bizonyítékhoz és adathoz. A vád ismertetése után automatikusan hozzáférést kapnak a vizsgálat által feltárt bizonyítékokhoz és a vizsgálat tárgyát képező adatokhoz. Ergo míg a vád meg nem születik, DotComnak nincs mit bizonyítania, mivel addig csak gyanúsított, nem pedig vádlott.

    Márpedig ha a vád nem születik meg, akkor a befagyasztott vagyont ismét felszabadítják, az értékesítésre került vagyontárgyak értékét pedig szintén a rendelkezésére kell bocsájtani.

    Ergo csak akkor vonhatnak le bármit is a vagyonából, ha a vád megszületik illetve a megadott vádpontok bármelyikében is elmarasztalják.

    Az már már tészta, hogy valóban lehet neki ebből a befagyasztásból anyagi hátránya, hiszen a kintlevőségeit követelhetik rajta akár kamatostul is, hogy a kiesett bevételekről már ne is beszéljünk. Ezekért viszont biztos, hogy perelni fog, amint a vizsgálatot beszüntetik ellene.
  • DjDano #20
    Ezeknek pont elég az, hogy bezárták a MEgauploadot és úgy néz ki még másik 6 nagyágyú is beszünteti önként vagy kényszer miatt fájlmegosztó tevékenységét. Viszont így is marad milliónyi kis oldal, amik átveszik a kiesők helyét.
  • Laza #19
    "A helyi hatóságok ugyanakkor azt tervezik, hogy eladják a lefoglalt autóit és az így befolyó összegekből fedeznék a Schmitz és társai ellen indított jogi eljárás költségeinek egy részét, a jogi vita ugyanis egyre több pénzt emészt fel. "

    LoL, az milyen, ha a Te lefoglalt vagyonodból fizetik az ellened indított eljárás költségeit? Ráadásul úgy, hogy még (a cikk szerint) nincs is vád és ítélet? :)
  • nonkonformista #18
    Ahogy szerény személyem én, elképzelem:

    A filmstúdiók megjelennek a hiéna szerzői jogvédőknél egy rahedli pénzzel vagy annak ígéretével. Figyuzzatok csak, vannak ezek a feltöltőoldalak és a letöltők, (szerintünk) már egy csomó zsét veszítünk miattuk, csapjatok csak oda valahogy, hisz ez a dolgotok, ha már azt a sok lét kapjátok tőlünk.
    Szerzői jogvédők tanakodnak és közben markukat dörzsölik. Megvan!!! Régóta szúrják a szemünket ezek a feltöltőoldalak. Melyik a legnagyobb? Megaupload? Ha ezt valahogy bevarjuk akkó a többi is berosál.
    Ok, fogjuk magunkat a kapott vérdíj egy részével s megkörnyékezünk pár politikust aki közel áll a tűzhöz.
    Semmi gond. Hova is kell küldeni az efbiájt? Újzéland? (Csak tudnám mi a f@szomat keresnek egy idegen országban. Ja, hogy elvileg ámerikái "megszállás" alatt van? Kiváncsi vagyok kinek az ajtaját rugnák be Kínában, Észak-Koreában, Kubában stb..stb..?
    Ok, megy az efbiálj. És lőn mondá: Le vagy tartóztatva Kim DotCom? Oszt miért is? Háát izé, Te valóban nem követsz el jogsértést, hiszen csak az általad bérelt szerverekre töltenek fel "egyesek" jogvédett tartalmakat de akkó is velünk jössz az egész bagázzsal együtt, kobozzuk el mindenedet és ráadásul töröljük a szervereket, mert a minket kiküldő feletteseink bankszámlájára vagy közvetlenül a zsebébe már napok óta megérkezett a felkínált pármillió dodó és talán valamilyen formában nekünk is leesik valami. A megbízók pedig már nagyon türelmetlenek.
    Úgyhogy pofa be és gyerünk. Micsoda? Hogy jogtalan az eljárás? Oszt akkó mi van? A lényeg, hogy kifosztottunk, példát statuáltunk, és legfőképpen letöröltük azt a sok csúnya jogvédett anyagot a jogosan tárolt tartalmakkal együtt. De kit érdekel az a sok felháborodott, jogszerű anyagait feltöltő és ott tároló előfizető? Természetesen senkit sem. Hiszen ahol a nagy zsé ott az érdek is. Nem igaz???? Sajnos pediglen, DE...
  • passatgt #17
    most kapcsolhatják majd vissza akkor:)
  • lordsithlord #16
    Eladhatják a vagyontárgyait, ezt semmi nem tiltja, mondván hogy túl költséges a tárolásuk. Azonban a befolyt összeget zárolniuk kell, ahhoz sem a gyanúsított, sem pedig a vizsgálatot végző szerv nem nyúlhat addig, míg elmarasztaló ítélet nem születik.

    Az viszont biztos, hogy ha megállapítják, hogy DotCom mégse bűnös, akkor elég érdekes, precedens értékű per előtt áll majd jópár szerv az USA-ban.
  • TreDoR #15
    Pedig volt haszna, az összes nagyobb fájlmegosztó megszüntette a fájlok le/fel töltésének lehetőségét.