Berta Sándor

Gőzerővel készül a Windows 8 új csomagja

A Microsoft már az idén októberben megjelenő operációs rendszere utódját fejleszti, egyelőre azonban kérdéses, hogy egy új szoftververzióról, esetleg szervizcsomagról vagy új funkciókat is tartalmazó kiadásról lesz-e szó.

Az már napok óta ismert, hogy a szoftveróriás a Windows 8 utódján dolgozik. Mindez néhány Microsoft-munkatárs LinkedIn profiljából derült ki. Az új szoftver kódneve Blue és elvileg már jövőre elérhető lesz, a helyzet azonban közel sem ennyire egyszerű. Mary Jo Foley, a ZDnet bloggere ugyanis azt írta, hogy a Windows 8 első frissítőcsomagja már jövőre megjelenhet és a Blue kódnév alighanem ezt takarja. Ugyanakkor tisztázatlan, hogy a Blue egy szervizcsomag lesz, amit korábban megszokhattunk vagy inkább egy olyan komplett csomag, amely néhány javítás mellett új funkciókkal egészíti ki az operációs rendszert?

Foley informátorai szerint a Microsoft azt tervezi, hogy a jövőben nem új operációs rendszereket jelentet meg, hanem követné az Apple és a Google példáját, s kisebb csomagokat adna ki, amelyek egyaránt tartalmaznának új funkciókat és hibajavításokat. Az Apple az iOS és a Mac OS esetében már évek óta alkalmazza ezt a gyakorlatot, s a Google az Android esetében szintén így adja ki az új verziókat. A blogger úgy vélte, hogy a Blue hivatalosan Windows 8.1 vagy 8.5 néven érkezhet 2013 nyarán.

Mary Jo Foley ugyanakkor rávilágított arra is, hogy a Microsoft korábban városneveket használt az operációs rendszerek kódneveként, a Windows XP kódneve például Whistler volt. A Blue viszont azt bizonyítja, hogy ezen a területen is változott a helyzet.

A Windows 8 októberben érkezik és négy változatban lesz elérhető. Az x86/x64 PC-kre és notebookokra a Windows 8 és a Windows 8 Pro kiadást lehet majd telepíteni, ezenkívül lesz egy Windows RT nevű verzió is, amit az ARM processzorokkal ellátott készülékekhez adnak ki. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban Windows 8 Enterprise néven érkezik a kifejezetten cégeknek szánt operációs rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!