Berta Sándor

Európai uniós vizsgálat indulhat a Windows RT miatt

Az Európai Bizottság arra kíváncsi, hogy a Microsoft jogosulatlan versenyelőnyhöz jut-e azáltal, hogy kizárólag az Internet Explorer fogja támogatni a Windows 8 ARM processzoros táblagépeken futtatható változatát?

A Microsoft az ARM processzoros tábla PC-khez kifejlesztett Windows RT esetében korlátozza, hogy a külső fejlesztők által készített Metro-alkalmazások milyen rendszererőforrásokhoz férhetnek hozzá. Erre a hivatalos indoklás alapján azért van szükség, hogy meghosszabbítsák az üzemidőt és minimalizálják a biztonsági kockázatokat. Mindez azt eredményezte, hogy a Windows RT képességeit kizárólag az Internet Explorer 10-es verziója tudja maximálisan kiaknázni, miközben a Firefox, a Chrome és a többi böngésző kénytelen egy korlátozott környezetben futni. Emiatt a Mozilla és a Google egyaránt támadta a Microsoftot.

Asa Dotzler, a Mozilla Firefoxért felelős vezetője még májusban ezt írta: "Építhetnének egy szép Firefoxot, ami nagyon jól néz ki a Metro alatt, de a teljesítmény és a sebesség tekintetében annyira rossz lenne, hogy valószínűleg nem érdemes energiát belefektetni."


A Reuters hírügynökség információi szerint az Európai Unió most azt vizsgálja, hogy a korlátozásnak köszönhetően mennyire csökkenhetnek az IE vetélytársainak esélyei és ezáltal jogosulatlan versenyelőnyhöz juthat-e a tengerentúli társaság. Ezt megerősítette Antoine Colombani, az Európai Bizottság szóvivője is. Ugyan lehetőség lesz a Firefox vagy a Chrome telepítésére és használatára a Windows RT-n, de ehhez előbb ki kell kapcsolni az Internet Explorert és alapértelmezett böngészőnek kell beállítani a kiválasztott programot. A Microsoft eddig egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

Colombani már májusban közölte, hogy az EU a Windows 8 esetében is figyelemmel kíséri a böngészőkérdést és árgus szemmel nézi, hogy a tengerentúli óriáscég stratégiája okot ad-e a beavatkozásra. Egyúttal nyomon követik a további fejlesztéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #60
    Kipróbáltam és úgy döntöttem, hogy kivárom a végleges verziót, mert volt olyan eszköz a gépemben, amit nem ismert fel. Pár helyen írták, hogy ilyen előfordulhat, mivel még nincs minden driver készen.

    Informatikusként volt dolgom a DOS-szal, mikor kisült, hogy egyik cégnél még egy ezer éves PC-n megy a könyvelés, ami megadta magát. Mit ne mondjak, érdekes élmény volt, hiába használom a parancssort nap mint nap XP és 2003 alatt, több parancsot a netről kellett előkeresnem (annak meg számát nem tudom, hány parancsnál kezdtem a /? kapcsolóval a használatot). Szóval hiába régi rendszer, a mai napig kísért jópár helyen.

    A Win1.0-áról lemaradtam, én már csak a 3.11-et tanultam és használtam. De arra emlékszem, milyen reakció volt, mikor kijött a Win95, majd legközelebb akkor volt nagy ledöbbenés, mikor bejött az XP és nem volt benne DOS üzemmódú indításra lehetőség.


    Alapvetően a Win8-ban nem az új felülettel van problémám, az még jó is lehet. Inkább az nem tetszik, hogy kapásból kitesz alap csempéket (ilyen ugye a Facebook vagy a Youtube), ami félő, hogy előbb kerül a melóhelyeken használatba, mint a klasszikus nézet. Ráadásul alapvetően én a METRO-t nem munkahelyekre valónak tartom. Szimpla otthoni felhasználónak nagyon jó lehet, hogy egy gombnyomással nyithat meg gyakran használt elemeket, de egy irodában félő, hogy mint azt írtam, nem a megfelelő elemek lesznek a gyakran használtak.
  • sanyicks #59
    "Ellenben ha már egy Realtek RTL8139/810x chippel kerül szembe (igen sokáig ez volt a legelterjedtebb hálózati chip), na az már problémát okoz neki. "

    nem okoz, a másik gépben 8139-van(ubuntuval), soha nem kellett hozzá drivert telepítenem, pedig jó pár éve ebben a konfigurációban megy. 6 éve megy a gép linuxxal, már akkor a 6-os ubuntunál is rögtön felismerte a hálókártyát.

    "saját tapasztalat, hogy x64 alatt képtelenség beüzemelni, ha sikerül is felismertetni, a csatlakozás egyszercsak megszakad és fújhatom."

    task offloadot kell kikapcsolni az eszközkezelőben...
  • ProgServ #58
    Egyébként amit leírtál az tény. Persze, a júzernek meg kell tanulni az új felületet...nade, nem tudom hány éves lehetsz, mondanám, hogy emlékezz vissza a DOS-os időkre.

    Nagyon szerettük/szerették azt a rendszert is, és pont ilyen kételyek ébredtek a felhasználókban a Win 1.0 kapcsán is, hogy úúúúristen!

    Egeret kell használni! Minek? A felülete grafikus...ez valami borzalom, csak keresgélni kell, meg a munkát lassítja. :)

    Na most ezek a felhasználók 30-50 évesek vagy idősebbek. Most kéne a kezükbe nyomni a DOS-t, azoknak a kezébe akik a legjobban háborogtak, hogy nesze, használd! :D
  • ProgServ #57
    Hm...legalább mer próbálkozni.
    Win8-at meg próbáld ki! Amiket leírtál, olyasmi jön le nekem, hogy van véleményed a dologról...nagyjából képben is vagy, csak nem használod.
  • lordsithlord #56
    "wifi kártya asztali gépbe ritka mint a fehér holló, úgyhogy annyira nem lehet elterjedt."

    Ezen igen komolyan vitatkoznék, ugyanis rengeteg asztali gépbe tetetnek WiFi kártyát, mivel sokkal egyszerűbb megoldás, mint össze-vissza kábelezni, falakat furkálni, ha szépet akarsz, akkor még csatornát is szerelni és rendezni.

    "2006 óta ezernyi gépbe szerelt integrált lan chipet(atheros l1) nem ismer fel, ott kell lennie egy vinyón a drivernek, különben hálózat nuku."

    Ez így ebben a formában nem igaz. Valóban, az x64-es drivert az Atheros cseszett rendesen elkészíteni, ennek eredményeképpen nem müködik rendesen. Ellenben x86 alatt a drivert automatikusan felismeri, telepíti és használja. Nekem is volt szerencsém egy Atheros L1 chippel szerelt alaplappal szenvedni (konkrétan egy ASUS P5K SE alaplap volt a delikvens), saját tapasztalat, hogy x64 alatt képtelenség beüzemelni, ha sikerül is felismertetni, a csatlakozás egyszercsak megszakad és fújhatom. Ez ismert hiba, már jópár fix is készült hozzá, de még rendesen működőt nem sikerült találnom.

    Valóban, az Atheros és az Ubuntu meglepően jó barátok, gond nélkül ismeri fel az ilyen chippel szerelt hálókarikat. Ellenben ha már egy Realtek RTL8139/810x chippel kerül szembe (igen sokáig ez volt a legelterjedtebb hálózati chip), na az már problémát okoz neki. Ugyanez a helyzet a Broadcom több chipjével is, hogy az Intel chipjeit már ne is említsem.

    Szóval valóban, van, amit csont nélkül felismer és használ, de jelenleg jóval több az olyan chip, amivel nemes egyszerűséggel nem tud mit kezdeni.
  • sanyicks #55
    aha win7. USB-s nyomtatómat kb fél nap szenvedés beizzítani (driver problémák), bár van egy trükkje, de mivel nem használom gyakran, mindig elfelejtem :D
    2006 óta ezernyi gépbe szerelt integrált lan chipet(atheros l1) nem ismer fel, ott kell lennie egy vinyón a drivernek, különben hálózat nuku.
    Ellenben valahogy ubuntunál mindig azon csodálkozom, hogy "ápdét" nélkül a cd-s verzió is mindent felismer, és olyan fura érzés a win után. Igaz wifi kártyám nincs, mert az nem való asztali pc-be(oda kábel való). Hordozható cuccok integrát wifi chipjével meg nincs baj.

    wifi kártya asztali gépbe ritka mint a fehér holló, úgyhogy annyira nem lehet elterjedt.
  • lordsithlord #54
    Tyû. windows 7. már majdnem három éve. És benne van alapból minden három évnél régebbi driver? Alig 20 GB helyen? Tyû. Jól betömörítették"

    Akkor mégegyszer: NINCS BENNE MINDEN DRIVER! Ezt nem is mondtam.

    "Sőt, tovább is ment, általános drivereket is tett a rendszerbe, amik a chipek alapján tudtak egy általános, működő hardvert telepíteni, majd miután a rendszer beindult, beazonosította az eszközt a hardverazonosító alapján és képes volt a specifikus drivert is telepíteni."

    Ahogy ebben a mondatban leírtam, vannak általános driverek, amik beüzemelik az eszközöket, majd a szervereken lévő típus specifikus drivereket lehúzzák (azaz lefrissítik az általános drivereket az Update segítségével) és így lesz típusra pontosan felismerve minden driver.

    "Igen, 2009 utáni linuxok fel fogják ismerni azokat, amiket a win7ed."

    Akkor ezt magyarázd már meg légyszíves az Ubuntu 12.04-nek is (tudomásom szerint ez a legújabb stabil verzió), ugyanis a kicsike még általános eszközként sem ismerte fel a lentebb említett Tp-Link TL-WN350GD kártyát, pedig az 54MBit-es karik közül ez az egyik legelterjedtebb.
  • kakamatyi123 #53
    Kiraly, kar hogy a kutya se hasznalja:)
  • Sir Ny #52
    Tyû. windows 7. már majdnem három éve. És benne van alapból minden három évnél régebbi driver? Alig 20 GB helyen? Tyû. Jól betömörítették. Ez tényleg nyomós érv.
    Igen, 2009 utáni linuxok fel fogják ismerni azokat, amiket a win7ed.
  • lordsithlord #51
    Kipróbálva, az említett driver nincs benne