Napi Online

Meghatározták mi az a tőzsdei robotszoftver

Az amerikai szabályozó hatóságok komolyan veszik a nagy gyakoriságú kereskedés (HFT) miatti kockázatok elleni fellépést − erre utal, hogy végre hivatalosan is meghatározták a fogalmat.

Az amerikai határidős árutőzsde-felügyelet (CFTC) szakbizottsága tegnap előállt a nagy gyakoriságú kereskedés (HFT, high frequency trading) régóta várt meghatározásával, ami megfigyelők szerint nagy lépés a terület szabályozása felé. A HFT definíció hatvanszavas, és a vártnál jóval több részletre terjed ki − ami csalódást okozott az általánosabb, kevésbé konkrét meghatározásért lobbizó kereskedőcégeknek.

A bizottság a következőként írja le a becslések szerint az utóbbi években az amerikai tőzsdei forgalom nagyjából felét kitevő kereskedési formát: szofisztikált kereskedőprogramok automatizált, emberi közbelépés nélküli döntésekkel hajtanak végre tranzakciókat a piacokon. A HFT fogalmába sorolják azonban azokat a technológiai fejlesztéseket is, amelyekkel a nagyobb robotkereskedők a tőzsdei hálózatokhoz való hozzáférésüket kísérlik meg felgyorsítani, illetve amelyek rengeteg információt termelnek a lassabb kereskedési metódusokhoz képest (a HFT-robotok általában visszavont tranzakciók millióival próbálják kipuhatolni előre az árfolyamváltozások irányát).

A Wall Street Journal szerint mind a kisebb, a HFT-re szakosodott befektetői cégekre, mind a nagy befektetési bankok ügyfeleinek kiszolgálására megalkotott robotos kereskedésre is kiterjed a definíció − várhatóan az érintett felek némelyike bíróságon kísérli majd megtámadni. A fogalom meghatározása a két évvel ezelőtt, 2010 májusában bekövetkezett húszperces "flash crash" óta húzódik − akkor átmenetileg közel 900 milliárd dollár tűnt el az árfolyamok zuhanása miatt −, ami jó pár befektető bizalmát megingatta a tőzsdék biztonságában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!