Berta Sándor

Jól vizsgázik a londoni olimpia IT-infrastruktúrája

A londoni olimpia eseményeit összesen 205 televízióadó közvetíti, így rendkívül fontos, hogy a technika megbízhatóan működjön és a nézők kiváló minőségben láthassák a felvételeket.

Az olimpiai közvetítések lebonyolítása nagyon komoly kihívást jelent. A technikai hátteret az Atos Origin, a British Telecom és a Cisco biztosítja. Achim Kaspar, a Cisco vezetője elmondta, hogy 94 helyszínen összesen 80 000 vonalon és 1800 WLAN-hotspoton keresztül kommunikálhatnak az akkreditált személyek, a sportvezetők, a versenyzők, a diplomaták, a televíziós stábok, az újságírók, a szponzorok és az önkéntes segítők. A számítógép-központban és az egyes versenyhelyszíneken összesen 900 szerver és 12 000 PC működik, a rendszer 205 televízióadót és 20 000 újságírót lát el a különböző adatokkal. A Cisco szállította többek között a WLAN hozzáférési pontokat, a routereket, az antennákat, a tűzfalakat és más rendszereket. 40 technikusból álló csapat felügyeli a berendezések működését és igyekszik megoldani a felmerülő problémákat.

Londonban az egész rendszer megbízhatóan és feltűnés nélkül kell működjön. Az otthoni stúdiókból közvetítő riportereknek éppúgy kiváló hátteret kell biztosítaniuk, mint a telefon- és videokonferenciák résztvevőinek. Ez 6000 embert jelent, emellett 70 000 segítő munkáját kell koordinálniuk, s akkor még nem került szóba a keletkező adatmennyiség kezelése. A versenyzők, csapattagok, nézők fotókat küldenek, e-maileket, Facebook-bejegyzéseket írnak. Az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy mindez zökkenőmentesen működjön. A kiépített hálózat másodpercenként 40 gigabájt adat továbbítását teszi lehetővé. Erre szükség is van., hiszen a továbbított adatmennyiség folyamatosan nő. A pekingi olimpia ideje alatt 50 százalékkal több adatot továbbítottak, mint az athéni olimpián, a pekingi olimpiához képest pedig Londonban további 30 százalékkal nőtt a forgalom. Mindez főként az okostelefonok miatt van.


Bármennyire is felkészültek a szakemberek, voltak fennakadások. Kaspar úgy vélte, ez nem a felszerelésre vezethető vissza, emberi dologról van szó, a szervezőknek kell ugyanis eldönteniük, hogy mennyi hardvert tesznek egy adott versenyhelyszínre s néha ezt nem mérik fel jól. A legfontosabb versenyeknél a közvetítés zökkenőmentességét redundáns rendszerekkel biztosítják. A felvételek nem akadnak meg akkor sem, ha valamelyik tenger alatti kábel megsérül.

A Cisco a felszerelést a saját költségvetéséből biztosítja. Az olimpia után a különböző eszközök a saját intézményeibe kerülnek. Kelet-Londonban tucatnyi hálózati akadémiát akar létrehozni a cég és itt akár 4000 fiatalt akar megtanítani arra, hogy miként hozhatók létre és üzemeltethetők biztonságos számítógépes hálózatok. Az Atos Origin által a londoni olimpiára felépített központot Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a "játékok agyának" nevezte. Kiépítésénél a cél az volt, hogy az olimpiai játékok eredményeiről bárki kevesebb, mint egyetlen másodperc alatt értesüljön, függetlenül attól, hogy éppen a Föld mely pontján tartózkodik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    "és a nézők kiváló minőségben láthassák a felvételeket."

    Nem voltam elajulva kozvetites minosegetol. 2012- ben ennel jobb, erdekesebb kozvetitest vartam volna az olimpiarol. Peldaul olyan lassitot felveteleket, ami valoban segit egy vitatott szituacio eldonteseben. Amikor mar az amator kamerak is tobb szaz kepkockat tudnak rogziteni, nem lett volna problema, barmilyen gyors mozgast, a vivastol a labdajatekokig, profi modon rogziteni.