30
  • levente68
    #30
    "Na és most hol vannak azok az Apple haterek akik 1-2 napja egy másik cikknél megmagyarázták, hogy mekkora baromság az Ipad nagy felbontása. Hm Hm merre jártok? Most, hogy nem csak az apple csinálja már nem is baromság??? "

    Bár a mentalitása és egyéb dolgai (akár a tecnikai megoldásaik között bőven fellelhető igencsak középszerű dolgok indokolatlan felmagasztalása) miatt nem kedvelem az Apple-t és mivel ezt már hangoztattam, ezért a TE és hasonszőrű elvakult Applefan-ek szemében "Apple hater" vagyok.
    Ez persze téged, titeket minősít, de legyen. Nem vagyok hater, egyszerűen a fals ’igazságot’ nem fogadom el, mert még nem tértem meg. ;o)
    (Mára sajnos már szerelnem is kellett terméküket, így igazolódott az, amit több kollégám is mondott: idióta megoldások a néha igenis tetszetős, ötletes, de sokszor még így is kifogásolható elemekkel tarkítva, amely dolgok miatt az egyébként igenis elvitathatatlanul nagyszerű termékeik messze vannak az 'ultimate' kategóriától. Ezt persze csak az veheti észre, aki egyrészt szakmai szemmel is képes látni, másrészt a tárgyilagosságát nem hagyta a szekrényben, vagy ahol szokta.

    Csak egyetlen példa: állítólag, és én hiszek annak, aki mondta, nem tud még az Apple szerviz sem kiszerelni úgy MacBook Pro kijelzőt, hogy az visszaszerelhető maradjon, tehát a - bevallom, nekem eddig is unszimpatikus Apple logó miatt elkoszolódó és foltossá váló kijelző nem takarítható, hanem csere... Mint írtam, ez egyetlen példa, tudok sorolni még párat, ami nem jelenti azt, hogy más gyártó nem csinál állatságot, hú, dehogynem! De az Apple húzásai, amiket a halandó nem lát, nagyon durvák, ebben igenis élen járnak, no meg árban is és emiatt ellenszenvesek.)
    Persze, vannak Apple haterek, ez igaz, sokszor a tájékozatlanságuk miatt nem is osztom a véleményüket, de így is legtöbbször igazuk van és a gyűlöletük éppen az Apple fan kategória kőagyúsága és az általuk tolt kamu és butaság alapú mantra eredménye, hozománya.
    Igazság viszont csak egy van, az pedig messze nem az Apple hitrendszerét támasztja alá.
    Újra elmondom, hatalmas szerepe van az Apple-nek a mai IT világ kialakulásában, de ha a ’Gonosz’ parfümjét kívánná valaki kikeverni, akkor pár alkatrészét az Apple szagából kellene kölcsönöznie bele, például az aljas, a hazug, a megtévesztő, a hatalomvágytól túlfűtött és azért mindent megtevő illatkomponenseket, még akkor is, ha bőven van jelentkező ezekre a kétes érdemekre.

    No, vissza a témára: a retina kijelző bár hangzatos elnevezés, igenis baromság, mert teljesen szükségtelen, akár Apple, akár Samsung készülékben van. Arról nem is beszélve, hogy az Apple kicsit kamuzott is, hiszen nem éri el a szem által valóban nem látható pixelsűrűséget, de ez már részletkérdés.

    A Samsung ezen termékébe ilyen kijelző azoknak készül inkább, akiket az Apple hadjárata tett oly korlátozottá, hogy üdvözlik az ilyen nagy felbontást. Én egy fillérrel többet nem fizetnék azért, hogy elmondhassam, nekem ekkora pixelsűrűségű kütyüm van. Hogy érthető legyen, nem azt mondom, hogy nem kéne, hanem, hogy ez nem olyan tulajdonság, amit előnyként értékelnék.
    Sok ilyen van és pont ezeken megy a vita állandóan. Ezeket Apple hiánylistaként ezerszer vitattuk, persze soha nem volt megegyezés velük kapcsolatban, így nem fogom elkezdeni, se folytatni.

    A cikk lényege tehát az, hogy bemutasson egy terméket, ami nem Apple logo alatt érkezik (mint a MacBook Pro-ban lévő Fujitsu-Siemens HDD, amin csak mosolyogni tudtam), mégis ad extrém (felesleges) specifikációt, amiben mellette nem hemzsegnek hiányok.

    Hogy segítsek, ezt írja a cikk:
    „Mindenesetre amennyiben a P10 valóban megjelenik a piacon, akkor ez azt jelentené, hogy már nem csak az Apple alkalmaz "retina kijelzőt".
    Tehát, akinek ez számít, már elő is rendelheti, jó birka módjára.
    Azt is tudni kell, jó birkának tartottam és tartom azokat is, akik a Samsung Galaxy S3-at rendelték elő és így biztosították nagy esélyét annak, hogy az első szériás betegségekből szerezzenek ízelítőt, még akkor is, ha végül annyira nem is lett rossz a helyzet, mint jövendöltem.
    Én például inkább vettem még egy S2-t és élvezem az újdonságok, pl. a JB rizikó nélküli tesztelgetését, minthogy kihasználatlan processzormagokkal henceghetnék, amiket csak szintetikus tesztekkel tudok meglevőnek érezni. Persze, ha mindenképp vennem kéne okostelefont, az Apple képbe se kerülne, akkor már inkább a Note2, persze nem előrendelve…
    Ahogy nem kerülne képbe az Apple akkor sem, ha TV-t, notebook-ot kellene vennem.
    Egyedül a még meglevő valódi előnyökkel és az Apple termékpalettán az egyedüli – viszonylag – ésszerű árú iPad, amit elfogadok, de az a kategória meg egyszerűen hidegen hagy, nem használnám, ha lenne, ezért nincs. Nem másért.

  • Sir Ny
    #29
    Látom az olvasás ma nem megy neked. Mihez képest helytelen? Ha helytelen, jelöld meg, hogy mihez képest. A köznyelv a köznyelvhez képest nem lehet helytelen, ez ugye nyilvánvaló.

    Az akadémiához, a szakmai nyelvhez képest lehet, de csak szakmai szándékú szöveg esetén, jelen esetben tehát nem játszik.
  • Sir Ny
    #28
    Nem helytelen.
  • cateran
    #27
    A sugarfertozes szo udvozol(csak 1 pelda)A koznyelvben elterjedt -helytelen- kifejezes.
  • lordsithlord
    #26
    És akkor a cikkhez: 11,8"-os kijelző? Ez azért mér kicsit soknak tűnik, bár az új technológiákkal a súlya nem lesz olyan vészes. Mégis egy ekkora kijelzőnél már nagyobb a sérülés veszélye, ráadásul ekkora méretben már nehézkesebbnek tűnik a készülék hordozása és kezelése is.
  • lordsithlord
    #25
    Bizisten nem hiszem el, hogy egy informatikai fórumon nyelvészeti vita indul...
    Tök mindegy, hogy hogyan fogalmaz az illető cikkíró, míg a közlése szakmailag megfelelő. Egy infortmatikai cikk nem a nyelvtantólé lesz szabatosa, hanerm attól, hogy szakmailag megfelelő-e vagy sem. Ha falsh dolokat írtnak le, akkor valóban, nem szabatos. Ha tele van helyesírási hibával, akkor már elgondolkodtató, de még mindig szakmailag lehet megfelelő. De nehogy már az döntse el egy cikk szabatosságát, hogy egy a hétköznapi nyelvben elterjedt kifejezés mennyire szabatos...
    Erről ennyit.
  • xyl
    #24
    Ugyan az angol nyelvről van igazán szó benne, de azért vannak benne megszívlelendő dolgok... Érdemes elolvasni. http://www.angoltanszek.hu/TUT/tut.php?tid=1614

    Egyébként pedig: A felbontásnak és a betűk, ikonok méretének egymástól függetlennek kellene lennie. 15 collos monitoron számomra a legkellemesebb a 800x600-as felbontás (a betűk, ikonok mérete miatt) (CRT monitor), de ugyanakkora betűket, ikonokat szívesebben néznék 4x akkora felbontásban.

    Mielőtt meg valaki azt mondaná, hogy vegyek szemüveget: van.
  • Sir Ny
    #23
    Hogy lehetne a köznyelv helytelen? Mihez képest helytelen? Az akadémiához? A köznyelv mindig helyes, lévén a szabályrendszer a köznyelv.
  • narumon
    #22
    Meg az LG nem?
  • narumon
    #21
    Na és most hol vannak azok az Apple haterek akik 1-2 napja egy másik cikknél megmagyarázták, hogy mekkora baromság az Ipad nagy felbontása. Hm Hm merre jártok? Most, hogy nem csak az apple csinálja már nem is baromság???
  • cateran
    #20
    Ohh baszod, te kis okostoni...
    "Magyarországon kialakult szakkifejezés fotózásban a tűéles kifejezés több mint száz éve. Az él itt határozott vékony kontúrokat jelent ellentétben a vastag elmosódott kontúrokkal.Az él úgye vékony.És azért társult hozzá a tű mert a képek pláne ha élesek tűhegynyi nagyságú pontokból állnak.
    Az éleseszű is ilyen szinonimikus kifejezés."
    Ha mar tul hulye vagy a gugli hasznalatahoz...
  • willcox
    #19
    Egy cikknek illene szabatosnak lenni. Ha egy hozzászólásban valaki hozzá nem értést mutat, az egy dolog. Ez sajnos egy színvonaltalan cikk volt (nem először, és biztos, hogy nem is utoljára).
  • willcox
    #18
    "1 kis balfasz niemand" - örülök, hogy bemutatkoztál. Megalol.
  • cateran
    #17
    A koznyelv -akkor is, ha neked nem tetszik- a legtobb ember altal elfogadott es hasznalt kifejezesek osszessege. Sokszor helytelen, de akkor is szeles korben elfogadott. Hangot adhatsz helytelenitesednek, csak eppen teljesen felesleges, egyreszt, mert a loteri doglott kutyat nem erdekli mit pampog 1 kis balfasz niemand, masreszt mert ezzel az arroganciaval (ez miatt erzed magad kulonbnek? Hat roflol:P) csak ellensegeket es utalatot nyerhetsz, mast nem.....
  • willcox
    #16
    Erről az a mondás jut eszembe, hogy 1 milliárd légy nem tévedhet ... (a folytatást te is ismered). Ennyit a "köz"ről.
    De más példával: annak idején a mónika és győzike hatalmas nézettségnek örvendett. A "köz" azt kajálta. A köz lenne a mérvadó? Ha te közéjük tartozónak gondolod magad, akkor rajta. Én nem.
  • Magiszter
    #15
    Tessék: iPad3
    Volt iPad 1 (tudom, az csak iPad), volt iPad 2 (hivatalos név), most meg van a 3. iPad, a new iPad. De mivel a sorban ez a 3. ezért az iPad 3 a köznyelven. Ha te elhatárolódsz a köztől az a te dolgod, de eddig bármelyik XMS boltba bementem és rákérdeztem az iPad 3-ra tudták miről van szó és a 4 üzletből csak az egyikben tették hozzá hogy az amúgy a New iPad (lehet te voltál? :D ).
    Csináljunk egy tesztet:
    Alma, Narancs, Banán, Körte
    - A sorban a harmadik gyümölcsöt kérem. Tudod a megfejtést? Tehát a 3. Gyümölcs az a Banán igen, de mégis azonnal tudtad miről beszélek.
    Innentől kezdve pedig csak b*szakodás amit csinálsz.

    Tűéles: Lehet hogy a szó maga képzavar, de attól még létezik. Bár "Bölcsész Mérnök" kollégámmal kielemezve: nem minden hegyes ami éles de minden éles ami hegyes. Hiszen a pengével szúrni nem lehet csak vágni, ám a tűvel lehet vágni és szűrni is. Mivel a hegye valójában egy kis hosszúságú él. Ha kívánod mélyebben is belemehetek a témába. Nagyjából négy órás vitafórumot tartottunk a témáról :)
    A lényeg: a szó létezik, már sok-sok éve használják.
  • MacropusRufus
    #14
    sajnos a tűélesben nincs igazad.
    A fotózásban az éles képet tűélesnek nevezik és nem pengeélesnek, holott ez utóbbi logikusabb lenne, mert a tű hegyes.
    De ez ennek a szakmának a szakzsargonjában van.

    de ez más embert is érdekelt

  • willcox
    #13
    Ne aggódj, röhögök az idiótákon. De ha az ember nem szól, akkor még több idióta lesz.
  • kakamatyi123
    #12
    >Max a pongyola idióták szerint.
    Te mindig ilyen merev vagy, vagy csak ha szamitogep kozelebe kerulsz?:)
    Ez nem a Nature, csak egy szorakoztato hirportal...
    Inkabb igyal meg egy sort es rohogj az idiotakon:)
  • willcox
    #11
    "A tűéles az angol 'pin sharp' rosszul átvett fordítása, egyszerűen megragadt és mindenki így használja" - én sem így használom, tehát a 'mindenki" eleve nem lehet igaz.
  • willcox
    #10
    "iPad3... köznyelven iPad3" - köznyelven? Szerinted, ezt tedd hozzá. Max a pongyola idióták szerint.
    "Ha ezt mondja valaki, azonnal tudod, hogy miről van szó." - igen, mert képes vagyok az idióták pongyolaságát is megérteni. De talán nem kéne erre a szintre lesüllyedni, vagy elfogadni azt, ha valaki pongyola.
  • willcox
    #9
    pıdnʇs
    lıɐɟ ızɐu ɔıdǝ
  • willcox
    #8
    "igy jar az a ceg aki semmit nem csinal azon kivul hogy osszedugdossa az alkatreszeket" - még csak nem is dugdosnak ezek semmit sem össze, csak összedugdostatnak. Nem mindegy!
  • okosan gyerekek
    #7
    EPIC NAZI FAIL! :'DDD
  • G_ArchAngel #6
  • Vers
    #5
    na az 1 millios retina macbookot az apple feldughatja a seggebe, a samsung bekemenyit es alaz
    igy jar az a ceg aki semmit nem csinal azon kivul hogy osszedugdossa az alkatreszeket
  • Magiszter
    #4
    Ha már akkor:
    - Extém... egyetértek, aki írásban raccsol, legalább nézze át publikálás előtt.
    - Tűéles... létező magyar szó, az eredettörténetét G_ArchAngel már leírta. A szó használata is megfelelő, mivel a kép élességével kapcsolatban jött elő.
    - iPad3... köznyelven iPad3. Ha ezt mondja valaki, azonnal tudod, hogy miről van szó. Az egy dolog, hogy New iPad néven fut a boltokban (ami felvet egy érdekességet: ha lesz egy "új" iPad az milyen néven kerül forgalomba? "Newer" iPad?)
  • G_ArchAngel #3
    A tűéles az angol 'pin sharp' rosszul átvett fordítása, egyszerűen megragadt és mindenki így használja. Leginkább a fotósok.

    (a sharp jeletései között van a hegyes és az éles is, így ez zavarhatta meg azokat, akik elkezdték használni anno)
  • willcox
    #2
    "Extém felbontású táblagépen dolgozik a Samsung" - nem ártana átolvasni, amit leírsz! Extrém lesz az, nem extém.

    "a megjelenített kép tűéles" - a tű hegyes, nem éles. A borotva szokott éles lenni...

    "iPad 3" - nincs ilyen. New ipad van.

    "A belső iratokban csak P10-nek nevezett készülék ezzel gyakorlatilag az iPad 3-nak, az Acer és az Asus FullHD tábláinak, valamint a Nexus 7-nek a közvetlen ellenfele lehet." - a nexus 7 7"-os, a P10 az eddigi táblákhoz képest nagyobb, így nem lehet közvetlen ellenfele. Közvetve is csak nehezen.
  • G_ArchAngel #1
    Mivel a Samsung gyartja az iPad retina kijelzojet, nem kellett megszakadniuk, hogy meglegyen az otlet.