SG.hu

A Samsung bocsánatot kért, amiért lemaradt az MI-vonatról

A Samsung Electronics nyilvános bocsánatkérést adott ki, és elismerte, hogy a vállalatot válságban lévőnek tekintik. A cég a vártnál rosszabb profitelőrejelzést tett közzé.

A dél-koreai chipóriás 6,8 milliárd dollár előzetes működési nyereségről számolt be a harmadik negyedévre, ami 10 százalékkal alulmúlta a piaci várakozásokat. Miközben a memóriachipek árának ugrásszerű növekedése miatt a várt működési nyereség csaknem megháromszorozódott az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest, az idei második negyedévhez képest csaknem 13 százalékkal maradt el. A vállalat részvényeinek árfolyama az elmúlt hat hónapban 31 százalékkal esett, mivel egyre nagyobb aggodalom övezi a cég mesterséges intelligencia rendszerekben használt csúcstechnológiás chipjeinek versenyképességét.

„A Samsung Electronics vezetői csapata bocsánatot kíván kérni, amiért teljesítményünkkel nem feleltünk meg az elvárásoknak” - írta Young Hyun Jun, a Samsung chiprészlegének vezetője az ügyfeleknek, befektetőknek és alkalmazottaknak címzett levelében. "Aggodalmat keltettünk technikai versenyképességünkkel kapcsolatban, egyesek a Samsung válságáról beszéltek. Az üzletág vezetőiként teljes felelősséget vállalunk ezért” - írta Jun, aki májusban egy vezetőségi átrendeződés során vette át az üzletág irányítását.


A Samsung részvények elmúlt három hónapos teljesítménye meredek zuhanást mutat

A vártnál rosszabb keddi előrejelzés aláhúzza a befektetők aggodalmát a memóriapiaci feltételek romlása és a nagy technológiai csoportok mesterséges intelligencia-beruházásainak lassulásának lehetősége miatt, bár egyes aggodalmakat enyhített a Micron Technology nemrégiben adott, a folyó negyedévre vonatkozó kedvező előrejelzése. "Az aggodalmak egyre nőnek, mivel a hagyományos memóriák iránti kereslet lassul, az okostelefonok iránti kereslet pedig a vártnál gyengébb, miközben a Samsung HBM piacra, azaz a fejlett, nagy sávszélességű memóriák szektorába való belépése a riválisokhoz képest késik” - mondta Kim Hyun-tae, a Shinhan Securities elemzője.

Az iparág kilátásaival kapcsolatos aggodalmak fokozódtak, miután a Morgan Stanley a hagyományos DRAM memóriák iránti csökkenő keresletre és a HBM esetleges túlkínálatára hivatkozva közelgő memóriahanyatlást jósolt. "A feltételek kezdenek romlani” - írják Shawn Kim és Duan Liu elemzők egy nemrégiben készült jelentésükben. "Innentől kezdve egyre nehezebb lesz a bevételt és az árrést növelni.”. A Macquarie elemzői is figyelmeztettek a DRAM-ok potenciális kínálati túlkínálatára a lassuló mobil- és PC-kereslet közepette, és azt jósolták, hogy a Samsung elveszítheti piacvezető szerepét. A Samsung részvényei a múlt héten az elmúlt 18 hónap legalacsonyabb szintjére estek, mivel a vállalatnak nehézséget okozott, hogy felzárkózzon az SK Hynix és a Micron mögé a legfejlettebb HBM chipek szállításában, amelyek az MI rendszerek kulcsfontosságú összetevői.

Az SK Hynix, az Nvidia fő HBM-chipszállítója a múlt hónapban közölte, hogy megkezdte a legfejlettebb változat, a 12 rétegű HBM3E chipek tömeggyártását, ezzel növelve a Samsung technológiai lemaradását ebben a gyorsan növekvő, magas árrésű szegmensben. "Az Nvidia HBM3E-vel való késedelmes haladása kihagyott piaci lehetőségekbe kerül” - írták Daniel Kim és Jayden Son, a Macquarie elemzői. „Ráadásul a termékminősítés után a gyártási hozam felfuttatása egy másik kihívás lesz." A Samsung a szerződéses chipgyártás terén is küzd a Taiwan Semiconductor Manufacturinggel szembeni lemaradás csökkentéséért, ahol idén várhatóan több milliárd dolláros veszteséget szenved el. A Macquarie elemzői arra a lehetőségre figyelmeztettek, hogy a Samsung 17 milliárd dolláros, a texasi Taylor városában található üzeme a nagy ügyfelek hiánya miatt „értékvesztett eszközzé” válhat. A Samsung közölte, hogy a taylor-i gyár 2026-ban kezdi meg a 4 nm-es és az alatti csúcstechnológiájú chipek gyártását.

További aggodalomra ad okot a keményedő verseny a csúcskategóriás okostelefonok piacán. A Huawei a múlt hónapban egy 2800 dolláros, háromba hajtható telefont dobott piacra, hogy felvegye a versenyt a Samsunggal, míg az Apple a múlt hónapban mutatta be az új iPhone 16-ot, és új generatív MI funkciók folyamatos bevezetését ígérte. A gyenge előrejelzésre akkor kerül sor, amikor a Samsung leépíti 147 000 tengerentúli alkalmazottjának egy részét, és a munkavállalók növekvő elégedetlenségével küzd otthon. A vállalat közölte, hogy tengerentúli leányvállalatai „rutinszerű munkaerő-kiigazításokat hajtanak végre a működési hatékonyság javítása érdekében”. "Elsődlegesen az alapvető technológiai versenyképességünk növelésére összpontosítunk” - írta Jun, miközben elismerte, hogy a vállalat előtt próbatételekkel teli idők állnak. "Felülvizsgáljuk szervezeti kultúránkat és folyamatainkat, és azonnali intézkedéseket teszünk a javításra szoruló pontok kijavítása érdekében".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #1
    meglesz majd a böjtje ennek a nagy MI hisztériának...