Berta Sándor

Továbbra is Indiából jön a legtöbb spam

Az elmúlt negyedévben sem változott jelentős mértékben a helyzet a kéretlen elektronikus levelek területén. A teljes spamforgalom 11,4 százaléka még mindig Indiából érkezik.

A Sophos IT-biztonsági cég legfrissebb felmérése szerint - amelyben az április és június közötti időszakot vizsgálták - nem történt nagy változás a korábbi helyzethez képest, és a globális elektronikus reklámlevél-forgalom 12,4 százaléka továbbra is Indiából származik. A második helyen Olaszország (7,6 százalék), míg a harmadikon Dél-Korea (6,7 százalék) található. Az Egyesült Államok (6,2 százalék) csupán a negyedik, míg Vietnam (5,8 százalék) az ötödik helyen szerepel a listán. A 12 legnagyobb spamküldő ország között van még Brazília (4,4 százalék), Pakisztán (3 százalék), Kína (3,2 százalék), Franciaország (3,1 százalék), Oroszország (2,9 százalék), Lengyelország (2,7 százalék) és Tajvan (2,6 százalék). Kína és Oroszország helyezése mindenképpen meglepetésnek számít.

A kontinenseket tekintve Ázsia van az első helyen, a globális spamforgalom 49,7 százaléka származott onnan. A második helyen Európa (26,4 százalék), a harmadikon Dél-Amerika (11,2 százalék) található. Észak-Amerikából a kéretlen elektronikus reklámlevelek 8,6, míg Afrikából 3,6 százaléka származik. "Ázsiának azért van meghatározó szerepe a spamterjesztésben, mert ott rendkívül sok fertőzött számítógép található. A hackerek mindenekelőtt a rosszul védett rendszereket támadják és ilyenekből Ázsiában sajnos nagyon sok van" - jelentette ki Graham Cluley, a Sophos elemzője és egyik vezetője.

India idén áprilisban gyakorlatilag spam-nagyhatalom lett, hiszen már akkor a világban keringő kéretlen elektronikus levelek majd tíz százalékát indiai számítógépről vagy azon keresztül küldték. Az ország kevesebb, mint egy év alatt megelőzte az Egyesült Államokat. A dél-ázsiai ország élre törését szakértők részben az internet gyors indiai terjedésével magyarázták. A helyzeten ugyanakkor nagy mértékben javíthat, hogy nemrég lekapcsolták a világ harmadik legnagyobb botnetjét, aminek erőforrásait elsősorban gyógyszereket reklámozó levelek küldésére használták a bűnözők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #2
    hát kb. xD Elég hulladék egy ország.

    Azon röhögtem, hogy nemrég azon vergődtek, hogy blokkolják a különböző torrent oldalakhoz való hozzáférést... Amikor már a szart is ennyire védik, az már igen röhejes. :D
  • chuky123 #1
    Indiát le kell kapcsolni a netről. onnan úgy is csak a szemét jön.