Berta Sándor

Tartósan visszaesett a globális spamforgalom

Közel egy hónap telt el a Rustock botnet lekapcsolása óta és már látható, hogy az intézkedés 60 százalékkal visszavetette a globális spamforgalmat. Erre még a szakemberek sem számítottak.

"Mostanáig nem látható semmilyen jelentős forgalomnövekedés" - jelentette ki Sascha Krieger, az eleven biztonsági cég szóvivője. Az eleven munkatársai nemrég készítették el az e-mail biztonsági jelentésüket. Ebből kiderült, hogy a kéretlen elektronikus reklámlevelek közül a gyógyszereket ajánló küldemények száma 25 százalékkal csökkent. Emellett fontos változás, hogy már nem az Egyesült Államok a legnagyobb spamküldő. Ugyanakkor a felhasználók egyáltalán nem nyugodhatnak meg, mivel a bűnözők megpróbálnak új botneteket üzembe helyezni és a kártevőkkel fertőzött e-mailek száma viszont idén márciusban a kétszeresére nőtt.

"Nyilvánvaló, hogy a korábban feltételezettnél is nehezebben tudják pótolni a spammerek a Rustock botnetet. Ez alighanem azzal függ össze, hogy a Rustock rendkívül nagy méretű volt. A lekapcsolása után kereken 1,7 millió PC próbált meg kapcsolódni a botnet szervereihez" - tette hozzá Gerhard Göschl, a Microsoft biztonsági ügyekért felelős szóvivője. Az amerikai társaság mindent elkövet azért, hogy az internetszolgáltatókkal közösen megtisztítsa ezeket a számítógépeket a kártevőktől. Ez közel sem egyszerű feladat, hiszen eközben a bűnözők megpróbálják új botnetekbe bekötni a fertőzött PC-ket.

A kutatók megállapították, hogy idén márciusban már csak a globális spamforgalom 6,4 százaléka származott az Egyesült Államokból. A legnagyobb spamküldő ország jelenleg India, míg a lista második helyén Oroszország található. Megfigyelhető továbbá, hogy a Rustock által terjesztett hamis gyógyszereket ajánló kéretlen elektronikus leveleket felváltották a trójai férgeket tartalmazó küldemények, vagyis a felhasználók és a cégek szempontjából a helyzet még súlyosbodott is. A bűnözők célja egyértelmű: újabb számítógépeket megfertőzni, hogy utána ezek segítségével lehessen létrehozni az új botneteket.

A világ egyik legjelentősebb spamhálózatának számító Rustock botnetet néhány hete számolták fel az amerikai hatóságok és a Microsoft. A globálisan elküldött kéretlen elektronikus reklámlevelek száma ezután 33 százalékkal csökkent. A Rustock egyetlen nap alatt átlagosan közel 14 milliárd spam e-mailt küldött el, de volt olyan nap, amikor ez a szám elérte a 30 milliárdot. A hálózat üzemeltetője becslések szerint dollármilliókat kereshetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #3
    Válts e-mail cimet + futtass virusirtót (pl:avast)
    Más. a win7 mennyire "sebezhetetlen" ha nincs rajta külsö virusirtó?
    Vki aki ebben "profi" írhatna róla.
  • kisemlős #2
    hm, semmit nem vettem észre belőle, úgyanannyi spamot kapok.
  • dondore #1
    milyen rohadt nagy energiapazarlas ez... remelem megdoglik a gyerekenek a kutyaja.