Berta Sándor

Az Atos felkészült a londoni olimpia IT-kihívásaira

Az Atos Origin francia cég az elmúlt években igyekezett tökéletesen felkészülni az idei londoni olimpiára és már felépítette a központját, amit Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a "játékok agyának" nevezett.

Az IT-konszern központja az olimpiai park közelében található. Az Atos fő célja, hogy az olimpiai játékok eredményeiről bárki kevesebb, mint egyetlen másodperc alatt értesüljön, függetlenül attól, hogy éppen a Föld mely pontján tartózkodik. A francia cég több mint 4200 kilométer hosszú telefon- és hálózati kábelt fektetett le. A folyamatos működést 3500 szakember és 7 alvállalkozó biztosítja. Az IT-infrastruktúra 11 500 asztali számítógépből, 1100 notebookból, 900 szerverből és több száz monitorból áll.


Az Atosnak kettős kihívással kell szembenéznie. Egyrészt biztosítani kell, hogy a sajtóorgánumok, a nézők és a felhasználók zökkenőmentesen élvezhessék akár online is a közvetítéseket, másrészt meg kell védenie az adatokat, a biztonság ugyanis szintén kiemelt feladat. A vállalat végezte el a 250 000 akkreditált személy, sportolók, sportvezetők, diplomaták, újságírók, televíziós stábok, szponzorok és önkéntes segítők ellenőrzését. Az olimpiai akkreditáció gyakorlatilag különleges vízumnak minősül. A társaság 700 lehetséges esetre készült fel, ezek között vannak balesetek, támadási forgatókönyvek, üzemzavarok. Minden egyes esetet kivizsgálnak, a használt rendszer képes körülbelül 200 000 lekérdezést végrehajtani valós időben.

Korábban az Atos építette ki és működtette a 2008-as pekingi és a 2010-es vancouveri olimpiai játékok IT-rendszerét is. A cég 2002 óta felügyeli a játékok informatikai hátterét. A londoni szervezőbizottság egyébként már 2006-ban arról számolt be, hogy óriási összeget mozgósít IT-fejlesztésekre. Informatikai rendszerekre 204 millió, telekommunikációs fejlesztésekre 63 millió, míg internetes alkalmazásokra 12,5 millió fontot fordítottak. Emellett 7,2 milliárd fontot költöttek a különböző beléptető-, megfigyelő- és azonosítórendszerek továbbfejlesztésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!