Berta Sándor

Az Airbusé lehet az ATOS legfontosabb részlege

Eladja kiberbiztonsági részlegét Európa legnagyobb IT-szolgáltató cége, de a 7 milliárd eurós ügyletre a francia államnak is rá kell bólintania.

Az ATOS francia konszern a legnagyobb európai IT-szolgáltató. A cég most megválik az Evidian nevű részlegétől, amely az óriáscég legfontosabb termékeit és szolgáltatásait egyesíti. Az utóbbiak közé tartoznak a BDS kiberbiztonsági részleg és a szuperszámítógépek. Az üzletág rendkívül vonzó befektetési célpontnak számít.

A francia társaságnál jelenleg is vizsgálatok zajlanak a kormány által stratégiai fontosságúnak ítélt eszközökkel kapcsolatban. Az ATOS, amelynek többek között a francia közigazgatás és hadsereg is az ügyfelei közé tartozik, cserébe egy európai ipari csoporttól kap befektetést, mivel igyekszik végrehajtani a szétválási tervét. A beruházó az Airbus lehet, amely a világ legnagyobb repülőgépgyártója. Amennyiben az üzlet sikerrel jár, akkor az Airbus az Evidian legfontosabb ipari partnerévé válik és beleszólást kap annak életébe. Az Airbus felajánlotta, hogy megvásárolja az Evidian 29,9 százalékos tulajdonrészét, ezért cserébe megkapja a BDS-t és a szuperszámítógépekkel kapcsolatos jogokat. Az ATOS egyébként az Evidian értékét körülbelül 7 milliárd euróra becsülte, beleértve a részleg jelenlegi 3 milliárd eurós adósságát is.

A francia konszern tavaly szeptemberben elutasította a rivális onepoint és az ICG brit magántőkealap 4,2 milliárd eurós ajánlatát. "A javasolt nagyszabású partnerség révén felgyorsítanánk az Evidian ipari projektjét és jövőbeli növekedését, miközben biztosítanánk a technológiai szuverenitást Franciaországban és Európában a felhő, a fejlett számítástechnika, a kiberbiztonság és a digitalizáció kritikus területein" - mondta Bertrand Meunier, az ATOS elnöke.

Az ATOS, amely részben a korábbi vezérigazgató, Thierry Breton - jelenleg az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa és egykori francia pénzügyminiszter - irányítása alatt végrehajtott felvásárlások sorozatából jött létre, mélyen kötődik a francia biztonsági világhoz, ahol az állam szava dönt. Többek között a vállalat biztosítja a francia hadsereg és a titkosszolgálatok kommunikációját és olyan szuperszámítógépeket készít, amelyek képesek adathalmazok feldolgozására kutatási célokra vagy a születőben lévő mesterséges intelligencia-ipar fejlesztésére. Edouard Philippe volt francia miniszterelnök az ATOS igazgatótanácsában ül.

A vállalat és a pénzügyminisztérium szóvivője nem akarta kommentálni az információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!