Gyurkity Péter

Tesztelésre készen az olimpia számítógépes rendszere

A 2008-as pekingi olimpiai játékok informatikai rendszere a friss hírek szerint megfelelő állapotban van az átfogó tesztek megkezdéséhez, vagyis az utolsó fázishoz. Három éves munka közeledik ezzel a végéhez.

A kiépítésért és működtetésért felelős Atos Origin 2004 novemberében, vagyis még az előző olimpia évében kezdte meg a munkát a pekingi rendszeren. A magasabb szintű architektúra 2005 közepén nyerte el végső formáját, ezt követően már az egyéb részletek kidolgozása, valamint az egyes rendszerek összekapcsolása történt meg. A legfrissebb hírek szerint a teljes infrastruktúra készen áll a tesztelések megkezdésére.

Ez a hálózat több mint 60 helyszínen összesen mintegy 900 szervert, 7 ezer PC-t, valamint ezernél is több hálózati és biztonsági berendezést foglal magába. Az előzetes tesztek már tavaly elkezdődtek, hiszen a pekingi integrációs központban folyamatosan mintegy 100 szakember végzi ezt, ám a legfontosabb állomás most következik. Augusztusban ugyanis az egyes versenyek helyszínein hajtják végre a fontosabb teszteket, majd ezt követően a rendszer terhelhetőségét vizsgálják majd. Ez utóbbira mindenképpen szükség van, még mielőtt élesben is beüzemelik a hálózatot.

Az előzetes számítások szerint a játékok alatt nagyjából mintegy 3500 fős informatikai csapat veszi majd igénybe a rendszer szolgáltatásait, vagyis közvetlenül ennyi embert kell majd kiszolgálni. Az Atos Origin legnehezebb feladata a kiépítés alatt a határidő betartása, ezt ugyanis a legvégső esetben sem lehet módosítani, egy komolyabb csúszás megengedhetetlen.

Az már most biztos, hogy a rendszer jó részét igyekeznek majd egyéb úton-módon felhasználni a játékok után. A telekommunikációs infrastruktúra helyben marad és az egyes városok kapják meg mintegy örökségként, az egyéb felszerelések - így például a számítógépek, szerverek - pedig elsősorban oktatási és egészségügyi intézményekbe kerülnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DrFantastikus #11
    MOCSKOS IDIOTA BAROM GORENYEK , joo hogy nem a mult szazadban fogtatok hozza a berendezes tesztelesehez !?!?!?!?!?!?!?!?!?!

    >>> ugyis akkor fog beszarni az egesz renszer amikor a legnagyobb szukseguk lenne ra !!! IDIOTAK !!!
  • Cat #10
    Tök jó hogy az olimpia rendszeréről szóló cikkből generáltál egy win-linux vitát. Remélem élvezed.
  • BStage #9
    és még egy kis olvasnivaló:

    "Microsoft software solutions will support seven Games Systems that play a crucial role in the management of the Beijing Olympics: Game Management System (GMS), Information Diffusion System (IDS), On Venue Results System (OVR), E-mail System, Software Distribution System, Monitoring Platform and Enterprise Search System of Info 2008."

    "Currently, the Microsoft Exchange Server has been adopted as the e-mail system of BOCOG, delivering high security, reliability, accountability and manageability to meet the stringent security and reliability requirements."

    "As the System Software and Support Supplier, Microsoft (China) will provide innovative and mission critical software solutions and services to the 2008 Beijing Olympic Games, including operating systems, office software, project management software, consulting and technical support services. The innovative software solutions include the latest offerings from Microsoft, including Windows Vista, 2007 Microsoft Office 2007 and SQL Server."


    http://en.beijing2008.cn/bocog/bocognews/headlines/n214110880.shtml

    jah, itt meg egy kis ms fenéknyalás kinából, broáf: "Microsoft is one of the world's largest software companies. By working with global technology leaders like Microsoft, we will be able to create a robust computing experience that is familiar, easier, safer and more connected for the participants, and in so doing, contribute to the concept of Hi-Tech Olympics"

    (hát ezért röhögnek egyre többen a linuxos hittéritő szövegeken)
  • BStage #8
    "Tekinthetjuk, de en ilyet egy szoval nem mondtam "

    sajnos nem fogtad meg a lényeget, senki nem állitotta ezt (mert hülyeség) de még ha igy lenne, akkor is elég röhejes, hogy csak embedded eszközökön alkalmaznak linuxot, de valójában még ott is csak elvétve...

    "de Ciscon meg a szappantartokon kivul azert meg letezik mas is a halozati eszkozok vilagaban..."

    linket légyszives, milyen linuxos hálózati eszközt használnak

    "Hore said the computer systems for the Games will also utilise other platforms such as "Sun Solaris and some open -source components"."

    jaj de szánalmas, idézd már a következő mondatot is: "However, the usage of open source is relatively small compared to other platforms which we are using", he added."

    és még egy kis idézet ugyanonnan: "The IT infrastructure of next year's Olympic Games in Beijing will mainly run Microsoft Windows but some systems will use open-source software -- including Sun's Solaris."

    no, kapisgálod már, hogy miről beszéltem?

    "Mintha inkabb ezek, valamint a halozati eszkozok, es nem a 7000 PC lenne a kritikus hely."

    ha csak a pc-ken lenne windows, akkor igen, de a szervereken is az van, leszámitva 1-2 portál kiegészitőt. De a lényeg a fenti kiemelt mondatrészen van, a legnagyobb része winen fut és csak elvétve használnak mást (de még ez a kissebbik rész is szétosztlik solaris és más zárt forrású dolgok között)
    És bizony nagyon szánalmas a "linux hazájában", a minimum az lenne, hogy csak elvétve használnának windows-t és az egész linuxon futna. Hát ennyit az agymosásról, meg a ti kis hittéritő szövegetekről, mikor soroljátok milyen sok ország állt a linux mögé...
    Szóban tényleg sokan, de mikor valami fontos és nagy rendszerről van szó, akkor mindjárt előkerülnek a winek. Szánalmas.

    "Azt mifelenk a szerverek koze szokas besorolni."

    Egy NAS-t? LOL, akkor nyilván a router is az

  • eax #7
    "nyugodtan tekinthetjük úgy is, hogy az összes hálózati eszköz linuxos"
    Tekinthetjuk, de en ilyet egy szoval nem mondtam (sot, igazabol senki nem irta le a 'linux' szot, az ugyeletes MS fanboy-unkat kiveve.

    "ami mondjuk elég vicces, főleg, hogy szinte mindegyik cisco"
    Egy linket legyszives.

    "ilyen helyzetben nem éppen az otthoni gagyi linuxos routerekre kell gondolni"
    Nem gondolt erre senki, de Ciscon meg a szappantartokon kivul azert meg letezik mas is a halozati eszkozok vilagaban...

    "nem merték a linuxot ilyen kritikus helyzetben használni se kliens se szerver oldalon, inkább win-t használtak."

    Az altalad linkelt cikkbol idezek:
    "Hore said the computer systems for the Games will also utilise other platforms such as "Sun Solaris and some open -source components".
    illetve
    "The main [use of] open source has been for application servers where reliable open-source platforms are widely used,"
    Mintha inkabb ezek, valamint a halozati eszkozok, es nem a 7000 PC lenne a kritikus hely.

    "Nem lepődnék meg, ha használnának néhány windows storage server-es NAS is ott"
    Azt mifelenk a szerverek koze szokas besorolni.

    "de mindegy, menj rohanj a kollégákhoz és magyarázd a bizonyitványt, hátha van olyan eszköz amin nem fut a windows ezért mást használtak, mindját nem lesz olyan röhjes ez a helyzet..."
    Ezt fogalmazd at legyszives.
  • BStage #6
    nyugodtan tekinthetjük úgy is, hogy az összes hálózati eszköz linuxos (ami mondjuk elég vicces, főleg, hogy szinte mindegyik cisco és ilyen helyzetben nem éppen az otthoni gagyi linuxos routerekre kell gondolni) a tényen semmit nem változtat: nem merték a linuxot ilyen kritikus helyzetben használni se kliens se szerver oldalon, inkább win-t használtak.

    Nem lepődnék meg, ha használnának néhány windows storage server-es NAS is ott, de mindegy, menj rohanj a kollégákhoz és magyarázd a bizonyitványt, hátha van olyan eszköz amin nem fut a windows ezért mást használtak, mindját nem lesz olyan röhjes ez a helyzet...
  • eax #5
    Wao, akkor windows fut a halozati es biztonsagi eszkozokon is (ugyanis 90%-ot csak ugy tud elerni, a 7000 PC es a 900 szerver egyutt <90%)? Ez azt jelenti, hogy lehet passzianszozni a 7600-asakon? Dejo, rohanok, elmondom a kollegaknak... ;)
  • t0ma #4
    "ez sokat elárul a valódi helyzetről"

    hat azt se te sem en nem fogjuk megtudi soha...
  • BStage #3
    én nem állitottam, hogy ez jó dolog, sem azt, hogy jól fog működni... :)

    azt állitottam, hogy ez nagyon kemény pofánverés a linuxnak éppen kinában.
    és kinának is, hogy nyomják a linux marketinget, miközben az országuk egyik legnagyobb felhajtására nem merik bevállalni a használatát és szégyenszemre windows-al oldják meg a dolgot. ez sokat elárul a valódi helyzetről
  • medawo #2
    Micsoda véletlen, hogy BStage nem felejtette el a napi windows imádást.