Berta Sándor

A felhasználók írása alapján alkotnának személyiségprofilt

Amerikai kutatók olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy bárkiről az írása alapján hozzanak létre személyiségprofilt, így könnyebben azonosíthatók az internetezők. A kifejlesztett algoritmus figyelembe veszi többek között a pszichopatákra, a gátlástalan és az önimádatra hajlamos személyiségekre jellemző dolgokat. A szakemberek ugyanakkor attól tartanak, hogy a technológiát hamarosan kisajátítják maguknak a bűnüldöző hatóságok és a titkosszolgálatok, s a bűnözők felkutatására fogják felhasználni. A tudósok tanulmányukban azt ecsetelték, hogy mennyire könnyű például a Twitteren kimutatni az egyes felhasználók személyiségzavarait. A tengerentúli kutatók káromkodásokra és a gyűlöletszavakra kerestek rá a mikroblogon, meggyőződésük ugyanis, hogy a személyiségzavarral küzdő emberek gyakran alkalmazzák ezeket a szavakat.

"Ugyan a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ezzel a módszerrel megjelölhetné a lehetséges elkövetőket, de úgy gondolom, hogy az eredményeink inkább a pszichológusokat és a nagyobb közösségeket érdekelhetik" - nyilatkozta Chris Summer, az Online Privacy Foundation munkatársa. A szakemberek több mint 3000 ember írását vizsgálták meg, mindegyiküknél arra voltak kíváncsiak, hogy a tweetjeikből következtetni lehet-e pszichopatákra jellemző, gátlástalan vagy éppen önimádó viselkedésre. Végül sikerült egy viszonylag pontos algoritmust készíteni, amely az emberek viselkedését a tweetjeik alapján elemezte ki.

Chris Summer ugyanakkor egyáltalán nem örülne annak, ha a technológiát a lehetséges bűnözők felkutatására használnák fel. "Csak azért, mert valaki magas értéket ért el a használt skálán, még önmagában nem jelenti azt, hogy bűnöző vagy bűncselekmények elkövetésére hajlamos. Ennek ellenére az eredmények érdekesek, mert így már képesek vagyunk kielemezni egy nagyobb csoport tagjait és kitalálni, hogy valóban egyre inkább aszociálisak leszünk-e vagy sem" - szögezte le a tudós. Summer egyébként úgy látja, hogy a hatóságok előbb vagy utóbb használni fogják ezeket a technológiákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bull sith #13
    Nem válasz akart lenni, csak sima komment.
  • bull sith #12
    Persze ez nem sért személyiségi jogokat. És egyik nagynevű oldal sem, ami a szokásaidat elemzi, gyűjti, haszonszerzés céljából. Na de a fájlcserélő "vezetőjét" EZÉRT viszik bíróságra(többek között). Különbség talán, hogy ott ezzel jobban tisztában voltak a felhasználók - mert ugye a jóhiszemű, egyszeri konyhaasszony ritkán téved oda. Kíváncsi lennék mi lenne ha az egyik ilyen KÉK-oldal azzal a nyitóoldallal kezdene, hogy "önnek nincsenek privát üzenetei, fotói, hozzászólásai, minden a MIÉNK. Nem kérdeztük, elvesszük. Asszimiláljuk magukat!"
    Lehet ez csak az én paranoiám, hogy tényleg egyre közelebb vagyunk a Különvéleményhez. Globális profil mindenkiről, bárhová téved követjük, sőt lajkolhatja is közben.


    'U.i.: Bármi - amit posztol, fényképez, megoszt - felhasználható ön ellen a bíróságon! Jogában áll kiloggolni!
  • AgentKis #11
    Ezt a hozzászólást angolra fordítottam a google fordítóval, majd vissza magyarra. Ebből vajon mit tud kiszedni a szoftver?

    Ez a megjegyzés fordítják angolra google fordító, majd vissza magyarra. Azt teszi, amit tud kijutni a szoftvert?

    Tanulságos...
  • endrev #10
    Ja vagy úgy... :X
  • llax #9
    Nem kézírásról van szó...
  • endrev #8
    Nem hiszem, hogy ma, amikor sokan havonta egyszer írnak kézzel, ez tényleg pontos eredményt nyújthatna. Ezzel az erővel a festészeti stílusunkból, esetleg a hegedűjátékunkból is fejtegethetnének.
  • llax #7
    Az ilyen elemzésekben a szavaknak önállóan nincs sok jelentőségük... Még a teljes szöveg konkrét jelentése is csak másodlagos.
    Pl. egy sablonosan megírt fenyegető üzenetet ilyen módszerekkel személyhez kötni nem lehet.

    Nem ez az első, szöveget elemző módszer. Ebben csak a megközelítés és a várt eredmény újdonság.

    Minden, személyt ill. személyiséget azonosítani próbáló algoritmus a teljes szöveggel dolgozik. Megpróbálja kizárni az idézéseket és minden egyéb idegen eredetű szöveget. Vizsgálja a szöveg tagolását, szósorrendet, a szlengek, szinonimák, írásjelek és szmájlik használatát stb., a megnyilvánulás előzményeit, de még a környezetet is ahová az írását szánta. A legkülönfélébb statisztikai módszerek használatával próbálja elkülöníteni a visszatérő jellemzőket az egyszeri eltérésektől.

    Az így összeállított kép az azonosításban messze elmarad egy ujjlenyomattól vagy DNS mintától, de felér egy fantomképpel... Az, hogy mennyire részletes ez a fantomkép, a nyelvtől nagyban is függ.
    Egy ilyen algoritmust a magyar nyelvre adaptálva igazi "közelkép" is készíthető lenne az egyénről a nyelv sajátosságai miatt. Kb. olyan szinten kell ezt elképzelni, hogy képes lehet összekapcsolni egy szakdolgozatot (no nem másoltat) és egy hosszabbra sikeredett szitkozódó blogbejegyzést vagy fórum hozzászólást...
  • wraithLord #6
    "Chris Summer ugyanakkor egyáltalán nem örülne annak, ha a technológiát a lehetséges bűnözők felkutatására használnák fel."

    De más értelme mi van? Másért miért kéne könnyen azonosítani az internetezőket? Persze lehet, hogy van ilyen, igazából nem gondolkoztam rajta... :)
  • alien47 #5
    Akkor mit fog csinálni, ha leírom:
    Allah, bomba, világvége, halál, menj a francba, nyúlbéla, köcsög szavakat. Innentől kezdve én pszichopata vagyok és jön John Anderton (Különvélemény főhőse) és elvisznek egy tárolórekeszbe vagy egyből lelőnek?

    Ez is arra jó, hogy elköltsenek a költségvetésből pár milliót. Helyette inkább a kiirtott esőerdőket telepítenék újra vagy a kihalóban lévő állatfajokat mentenék meg.

    De nem az nem fontos. Az emberek megfigyelése, profilozása fontosabb....
  • AgentKis #4
    És ha kimutatják a személyiség zavart, meg megtudják, hogy a pistike 6 névvel írogat a twitteren akkor mi történik? Felakasztják?