Berta Sándor

A mobilinternet a digitális tartalombővülés motorja

A PricewaterhouseCoopers (PwC) bemutatta a legfrissebb felmérését, amelyben a tanácsadócég azt valószínűsíti, hogy a következő öt évben még nagyobb mértékben digitalizálódni fog a médiapiac.

A Global Entertainment and Media Outlook: 2012 - 2016 című anyag készítői szerint a médiaágazat a 2011. évi 1,6 billió dolláros globális forgalmát a következő esztendőkben tovább tudja növelni és ez az összeg 2016-ra elérheti majd a 2,1 billió dollárt. Ezzel párhuzamosan a digitális tartalmak aránya a jelenlegi 28 százalékról 2016-ra 37,5 százalékra nőhet. A fejlődés legnagyobb motorja a mobilinternet. A következő öt évben a mobilinternet-előfizetéssel rendelkezők száma a több mint kétszeresére fog nőni és 2016-ban már 2,9 milliárd ilyen személy lesz, köztük egymilliárd kínai. A leggyorsabb növekedést ugyanakkor India könyvelheti el, az ázsiai államban évente átlagosan 50,8 százalékkal nő majd a mobilinternetezők száma.

Emellett egyre nagyobb szerep hárul a digitális terjesztési megoldásokra, amelyek fokozatosan elterjednek világszerte és átveszik a korábbi hagyományos terjesztési rendszerek feladatait. A zenei letöltések és a streaming-ajánlatok 2015-re olyan népszerűek lehetnek, mint a zenei albumok és 2016-ra már a zenei forgalom 55 százalékát tehetik ki. Az online játékok forgalma már jövőre elérheti a DVD-ken terjesztett játékok forgalmi szintjét. Az e-könyveknél viszont ez az arány 2016-ban csak 18 százalék, míg az újságoknál 10,4 százalék lesz.

A forgalomban megfigyelhető lesz egy bizonyos szintű eltolódás is, méghozzá az egyes kontinensek és régiók tekintetében. A jövőben Nyugat-Európa és Észak-Amerika helyett fokozatosan előtérbe kerülhet Ázsia, a csendes-óceáni térség, valamint Közép- és Kelet-Európa. A médiapiacon azonban 597,3 milliárd dolláros forgalmával továbbra is meghatározó lesz az USA, valamint Kína és Németország.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!