Berta Sándor

Elmaradnak az ultrabookok a MacBook Airtől

Az Intel által életre hívott kategória még jelentős mértékben elmarad a várakozásoktól. Ugyan már számos gyártó kínál vékony notebookokat, még mindig a MacBook Air az etalon és egy darabig még az is marad.

"Az eladási számok egyáltalán nem magasak és távol vannak az Intel által remélt szinttől" - jelentette ki Jay Chou, az IDC piackutató cég elemzője. Az idei év első felében a gyártók világszerte összesen körülbelül 500 000 ultrabookot szállítottak ki. Chou szerint ez a szám a közelében sincs az Intel elvárásainak. Még, ha abból is indulunk ki, hogy az év végére a cégek több mint egymillió készüléket dobnak piacra, akkor is nagyon messzinek és szinte teljesíthetetlennek tűnik az Intelnek az a célkitűzése, hogy 2012 végére a végfelhasználóknak ajánlott notebookok 40 százaléka ultrabook legyen. Az idén ugyanis 225 millió notebookot értékesíthetnek világszerte és ezzel összehasonlítva az egymilliós eladási adat nagyon alacsonynak tűnik.


Ezzel szemben a MacBook Air egy igazi sikertörténet. Jelenleg már a MacBook Air készülékek teszik ki az Apple notebook-eladásainak meghatározó részét. Chou úgy vélte: az ultrabookok akkor könyvelhetnének el hasonló sikert, ha még több 700 dollárosnál olcsóbb modell jelenne meg a piacon. Ráadásul fontos lenne, hogy ezek a termékek még könnyebbek legyenek és egy új operációs rendszert kapjanak. Az utóbbi kétségkívül a Windows 8 lehet.

Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak a gyártók, hiszen gyakorlatilag az Apple találta ki ezt a piacot és a kaliforniai konszernné pontosan tisztában vannak azzal, hogy miként emeljék ki az eszközök erősségeit. A vásárlók egy részének egyáltalán nem fontos, hogy a számítógép erős legyen, ehelyett más szempontok számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • coolbboy83 #20
    Az ultrabook neked mióta netbook ?? Emlékeztetlek, egy netbook ix 3x majdnem olyan vastag mint egy Air, vagy Asus Zen... emelett híg fostalicska Intel Atom van benne, és nem i5 meg i7!!! Azért nincs benne DVD, mert attól sokkal vastagabb lesz, mindamellet a kutyának nem kell - ahogyan a Blu-Ray sem.
    Aki írogat lemezeket, annak nem ez a fajta gép kell... és ez ennyire egyszerű!!!
  • narumon #19
    "Ezt hívják Netbook nak te agyhalott wáwáwá"

    tééényleg??? Fene se gondolta volna..... sikerült ismét alulmúlnod a minimális szintet.
  • AgentKis #18
    Akinek kell, kell. Vegyen külső USB-set.
    Akinek soros, vagy párhuzamos port, netán floppy kell, vegyen USB-set.

    USB mindenen van 15 éve erről csak álmodoztunk! Nem kell minden gépbe minden perifériát beletenni, lévén nem mindenki használja, sőt!
  • M2 #17
    Az előző gépbe 2 év alatt 1 darab lemez behelyezése elég érv? :-)

    Ma már csak a konzol játéklemezei vannak itthon, mint műanyag korongok, remélem következő generációban onnan is eltűnik.
  • TARTYOM #16
    Ezt hívják Netbook nak te agyhalott wáwáwá
  • Nabateus #15
    Pedig ez van, legalabbis a jenkiknel.
    Es miert kerestel pont optikai meghajto nelkulit? Fogyasztas gondolom nem erv. Design? Suly?
  • hangulati #14
    nem baj. eljon meg a fujitsu ideje is:)
  • narumon #13
    Hát amennyit minőségileg én HP-val szívtam ezt nem is csodálom. Nálam a HP az erősen kerülendő márkák között van pl. (Najó kivéve a lézernyomtatókat)
  • mad mind #12
    Neked az a fontos, hogy ne legyen, másnak, meg az, hogy legyen. Ettől neked, vagy neki nem lesz igaza, hanem csak annyi, hogy más az igényetek.
    Amúgy az alma jelre tényleg többen mennek vásárolni, mint egy hp jelre.
  • M2 #11
    Vers, máskor ne igyál ennyit!