Berta Sándor

Mac kontra PC - az Apple-használók fiatalabbak és képzettebbek

A Hunch nevű portál több százezer visszajelzés alapján készítette el átfogó tanulmányát. Az oldal arra volt kíváncsi, hogy milyen egy tipikus Macintosh- és egy PC-használó.

Az embereket gyakran sorolják be különböző sztereotípiák alapján csoportokba. Hogy ez mennyire jó, vagy nem, azt mindenki döntse el maga, azonban a kutatók gyakran alkalmazzák ezt a módszert, s ez a gyakorlat meglehetősen érdekes eredményeket tud produkálni. Nincs ez másként most sem. A Hunch által megjelentetett tanulmány szerint a Mac-használók fiatalabbak, képzettebbek, többen élnek városban és többet partiznak, mint a PC-s társaik. Utóbbiak inkább a hollywoodi sikerfilmek iránt érdeklődnek és egy Vespával szemben előnyben részesítenek egy Harley-Davidsont.

A Hunch egy a tömegek intelligenciáját használó weblap, ahol dolgokat ajánlhatunk másoknak, és megnézhetjük mit tartanak jónak azok, akik velünk hasonló érdeklődési körrel bírnak. A honlap munkatársai 400 000 látogatói visszajelzés alapján készítették el a tipikus Mac- és PC-használó profilját, amit egy tekintélyes méretű infografikában összegeztek. A portál szerkesztői azt állítják, hogy az anyag elkészítése során felhasználták azokat a válaszokat is, amiket az évek során az internetezők adtak a lapon feltett mintegy 80 millió kérdésre.


Akik magukat a PC-sek közé sorolták be, azok fele szerint érdektelenek az ilyen viták, míg a magukat Mac-esként jellemző felhasználóknak csak 43%-a gondolja így, és 10%-kal többen mondták közülük, hogy fontos ez a téma, mint a PC-sek

Szerintük egy tipikus Apple-rajongó fiatal, modern gondolkodású, érdeklődő. Ezzel szemben a PC előtt ülők inkább konzervatívabb személyek, alkalmazkodóbbak és kissé régimódinak tűnnek. Utóbbiak 43 százaléka olyan "korai adoptálónak" nevezte magát, aki minden új technológiát és eszközt azonnal megvásárol, míg a 36 százalékuk inkább megvárja az új eszközök második generációját.

A Mac-használók jelentős részének életkora 18 és 34 év között van, több mint a felük városokban lakik, 80 százalékuk érdeklődik a kortárs művészetek és a független filmek iránt, ráadásul gyakran esznek egzotikus és vegetáriánus ételeket, s el akarnak szakadni az átlagemberektől. (Ezek közé sorolják a PC-tulajdonosokat is.) Továbbá érdekes adat, hogy a Mac-tulajdonosok 67 százalékának van főiskolai vagy egyetemi végzettsége, míg ugyanez az arány a PC-használók esetében 54 százalék.

S hogy milyen egy átlagos PC-tulajdonos a Hunch tapasztalatai alapján? Nos, imádja a hollywoodi filmeket, gyakran eszik tonhalas szendvicset és előnyben részesíti az impresszionista festményeket. Ritkán rendez partit és átlagosan a 35 és 49 év közötti korosztály tagja.

A felméréssel - érthetően - inkább az Apple vezetői lehetnek elégedettek, hiszen a társaság marketingrészlege évek óta ilyennek festi le a tipikus Mac-vásárlót. Ugyanakkor ezek az eredmények közel sem mérvadóak, hiszen például az iPod és az iPad rendkívül népszerű a PC-tulajdonosok körében is. A legjobb megoldás mindenesetre az lenne, ha a kutatók a felhasználókat egyéniségeknek tekintenék és nem próbálják meg őket sztereotípiák alapján különböző kategóriákba sorolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #82
    Sajnos az a gond, hogy az Apple gépei igazán csak annak jó, aki nem ért a számítógépekhez, csak annyit szeretne, hogy bedugja és menjen. Aki ért hozzá, az maximum azért vesz Mac-et, hogy ha készít valamit, akkor le tudja tesztelni, hogy viselkedik ott.
  • narumon #81
    Ha htcn 30 mp a csengőhang készítés akkor iphone alatt mi telik bele neked 6-7 percbe??
  • narumon #80
    Mi az, hogy képtelen betölteni egy normálisabb oldalt??? Én kurvasokat netezek még nem volt vele gondom, bizton merem neked állítani, hogy kb 1000 oldalból egy ami tisztán flash alapú (és még az is megjeleníthető ha nagyon akarod) szóval melyik oldalakkal is volt az a nagy gond? Tán nem a flash játék oldallal?? És tényleg van iphoneod? Egyre erősebben kételkedem hiszen az alapfunkciókkal nem vagy tistában....
  • narumon #79
    "Kb. úgy mindenben. Egy htc nem kell megtörni azért, olyan filmet tegyek a telefonra, amit én akarok, vagy pdf."

    Ööö.... Namost ezek után is azt mondod, hogy van iphoneod? Pdf-elmmi bajod? Egyetlen program telepítése nélkül tudja! Filmekhez is minek kéne törni, rakat média lejátszó érhető el hivatalosan amivel kb minden elterjedt formátumot le tudsz játszani! Biztos, hogy van iphoneod???

    "Nem csinálhatok saját csengőhangot, csak ha fizetek érte."

    Mivaaaan??? Na ne állítsunk már butaságokat....
  • pixx #78
    Nem tudom, nem volt MAC-em, tavaly gondolkodtam rajta, aztán felmentem a Beszéljükmac-re ott azt mondták, már kell egy vírus irtó. Különben csunyán megszívhatod.
    Amit leírtál, az igaz pc-re is. Mármint, hogy nem néz oldalakat leveleket stb
    Nem prezentáció, verseny ember. Legalább tudnád mit beszélsz.
    hack verseny
  • nando42 #77
    istenem. :D mindig öröm az ilyen topicokat olvasni. :D

    *sírok*
  • G_ArchAngel #76
    Egyreszt nem verseny, hanem prezentacio, mivel teljesen felkeszulve erkeznek es szinte azonnal megoldjak a feladatot.
    Anno egy versenyzo nyilatkozta is, hogy csak azzal foglalkoznak, ami erdekes szamukra - mivel az Apple van legtobbet mostanaban reflektorfenyben, erre koncentraltak, raadaul a dij miatt is megeri.

    (Ugyanezek az emberek segitenek a vedelmet is kifejleszteni, de ezekre a "versenyekre'" megtartjak maguknak a sajat kis titkaikat: tobb ezer dollar es egy fullos MacBook Pro miatt megeri kicsit sunyinak lenni)

    Mac-re meg nem virus irto kell, hanem olyan user, aki nem latogat meg minden szar oldalt, nem nyit meg minden emailt, nem installal agyatlanul, nem tolt le ellenorizetlen fileokat. Egyelore 7% vilagviszonylatban a userek szama, nem eri meg a platformmal foglalkozni. Allitolag 14-16% az, amikor erdemes lesz virusokba invesztalni a viruskeresok forgalmazoinak es fejlesztoinek.
  • pixx #75
    Úgy 2008 óta már ildomos feltenni egy vírus kergetőt mac-re is különben probléma lesz vele előbb utóbb.

    Legközelebb mond meg a 40-es pajtinak, hogy az hackker verseny leggyorsabban elvérző tagja mindig Macintosh, webfelületen, afölött legkönnyebb átvenni az irányítást. Asszem legutóbb 30 másodperc alatt sikerült.
  • pixx #74
    A lényeg, hogy előbb megkaptam, mint ha bent volt a gmailben. :D
  • Gerygrey #73
    Egész pontosan Android alatt nem 30 mp az ellenőrzés, hanem push alapon működik, legalábbis a gmail biztosan: előfordul, hogy várok egy e-mailt, gmail megnyitva a gépen a böngészőben, és néha van, hogy a telefon előbb csipog, mint ahogy a gmail webfelülete jelzi az új levelet :)