SG.hu

Emeli díjait a Magyar Telekom

A 2012-ben eddig tapasztalt kedvezőtlen gazdasági és piaci folyamatok miatt a Magyar Telekom úgy döntött, hogy fokozatosan, szeptemberi, illetve októberi hatállyal módosítja díjszabását.

A cég jelentős új díjtételeket nem vezet be, és a kiadott sajtóközlemény szerint megőrzik az ügyfelek által kedvelt előnyöket és kedvezményeket. Az előfizetéses mobil csomagokban a havidíj változását mérséklik a lebeszélhető és változatlan árú percek és sms-ek, a feltöltőkártyás csomagokban viszont a változó perc- és sms-díjakhoz nem társul havidíj. A vezetékes szolgáltatáscsomagok havidíjai pedig a változás után is a hatóságilag meghatározott árplafon alatt maradnak. Indoklásként a kedvezőtlen piaci folyamatokat, a javulást nem mutató gazdasági környezetet, a vártnál magasabb inflációt, valamint az elmúlt időszakban hozott egyes gazdaságpolitikai döntéseket említik, de kiemelik, hogy a díjszabás-módosítás nem a 2012 júliusától bevezetett új távközlési adó fogyasztókra történő áthárítását jelenti.

A mobil szolgáltatásoknál az előfizetéses hang díjcsomagok havidíja átlagosan 6%-kal emelkedik. A belföldi perc- és sms-díjak nem változnak az előfizetéses ügyfelek részére. A lebeszélhető havidíjak továbbra is 100%-ban lebeszélhetők, a változás nem érinti a lebeszélhető perceket. Az ingyenes beszélgetések feltételei változatlanok maradnak, és nem változik a Családbarát szolgáltatás havidíja sem. A feltöltőkártyás Domino díjcsomagokban, ahol nincs havidíj, a perc- és sms-díjak egységesen bruttó 3 Ft-tal emelkednek a belföldi hanghívások, valamint a bel- és külföldre küldött sms-ek esetében.

A mobil tarifaváltozások a szélessávú szolgáltatásokat nem érintik, tehát a T-Mobile mobilinternet díjak változatlanok maradnak. A kis- és középvállalati ügyfelek részére átlagosan 7%-kal nő az ÉnCégem mobil díjcsomagok havidíja 2012. szeptember 1-jével, viszont a belföldi perc- és sms-díjak nem változnak. A nemzetközi kimenő percdíjak átlagosan 10%-al emelkednek. A Tandem és Telemátrix szolgáltatás opciók havidíja nettó 80 Ft-tal emelkedik. A kisüzleti mobil hang díjcsomagoknál (pl. Etalon, Siker plusz stb.) átlagosan 8%-kal nő a továbbra is 100%-ban lebeszélhető havidíj, és nettó 1 Ft-tal a perc- és sms-díj. A kis- és középvállalati előfizetéseknél továbbra is ingyenesek a cégcsoporton belüli mobilhívások.

A vezetékes telefonszolgáltatásoknál a Hoppá díjcsomag, valamint néhány régebbi, ma már nem értékesített lakossági vezetékes díjcsomag (Bázis, Bázis Plusz, Minimál, Csevegő, Favorit, Felező) havi előfizetési díja bruttó 100 Ft-tal nő. A nyilvános telefonszolgáltatásnál változatlan impulzusdíj mellett némileg csökken az impulzus hossza (mobil irányban 5, vezetékes irányban 17 másodperccel). Emellett a Sat TV szolgáltatás második és harmadik set-top boxának havi bérleti díja típustól függően legfeljebb 330 Ft-tal emelkedik. Nem lesz változás a vezetékes percdíjakban és az egyes díjcsomagokkal járó lebeszélhető percekben. A vezetékes tarifaváltozások a szélessávú szolgáltatásokat nem érintik, tehát a T-Home internet díjak változatlanok maradnak. Nem emelkednek a kizárólag kis- és középvállalati ügyfeleknek kialakított vezetékes szolgáltatások havi és forgalmi díjai sem.

Több távközlési szolgáltató már korábban bejelentette a díjaik emelését, igaz, ők a telefonadó bevezetésére hivatkoztak. A Telenor májusban közölte, hogy érvényesíti idei áraiban az új távközlési adót mindaddig, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket kivezetik: a cégnél az árváltozások július 16-án lépnek életbe. A Vodafone szintén megosztja az új telefonadó terhét az előfizetőkkel, s ezért július 1-jétől tarifamódosítást hajtott végre. A UPC szintén emeli telefondíjait, a Tesco Mobile viszont korábban azt közölte, nem emeli percdíjait legalább október 1-jéig. Az Invitel jelenleg szintén nem tervez áremelést a telefonadó miatt.

Az Országgyűlés május közepén határozott a hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről; a július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet - SMS és MMS - után is. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Az adó összege 2012-ben havonta magánszemélyek után legfeljebb négyszáz, a cégeknél ezernégyszáz forint lehet, 2013-tól pedig hétszáz, illetve kétezer-ötszáz forint a maximum.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • öregharcsa #12
    "de kiemelik, hogy a díjszabás-módosítás nem a 2012 júliusától bevezetett új távközlési adó fogyasztókra történő áthárítását jelenti."


    persze, hogy ez nem az, azt majd később vezetik be...

    Ahol lakom csak ez van, még a qwa digi sem jelentene megoldást mivel ide csak telefonvonalon biztosítana netet nekem. Persze 2 utcával arrébb már ezerrel nyomulnak.
  • chuky123 #11
    De az eu pont csökkenteni akarja a díjakat lásd roming díj csökkenés. Persze egy ilyen extraprofithajhász cégtől mit is várunk emeli a vezetékes telefon díjait. Ki használ még otthon vezetékes telefont ezek után? Ennél a cégnél volt egyedül kapcsolási díj nem tudom van e még. (mintha még mindig kézzel kapcsolnák a számokat). Magyarországi leányvállalatból szivattyúzzák ki a pénzt külföldre. Azt hiszik itt mindent meg lehet tenni. A külföldön ért kárukat itt akarják kifizetni.
  • MANOWAR #10
    Parhuzamosan a minoseg szintjet is emelhetnek, ahogy azt mar 10 eve megkellett volna tenniuk. Persze rengetegen mennek/mentek at ez miatt masik szolgaltatohoz.
    Azokat sajnalom akiknel mas "szolgaltato" nincs. :(
  • szomferi #9
    azok is emelnek ha jól emlékszem
  • Ferrer #8
    Hát valamiből szegény zsidóknak is meg kell élniük :)
  • phare #7
    Nálam az a helyzet hogy pont szeptemberben jár le a hűségidőm, megyek is át a digihez.
  • Narxis #6
    Nem hát... :D hogy rohadna rájuk a parlament.
  • immovable #5
    Ez nem a megszorítás kormánya. :D
  • mad mind #4
    Nem csapta be. Ráfogta a kormányra, ahogy a kormány is mindent ráfog az EU-ra.
    Amúgy meg, ki az akit ez meglep? Ha tehetnéd, te is másra terhelnéd.
  • morden #3
    Telenor volt a legjobb arc, hatályba sem lépet a telekomadó és már előre emelte az árait, természetesen a kormányra fogva :D az egyszeri népet be is csapta elég szépen.