Berta Sándor

350 millió dollárt bukott a Nasdaq hibája miatt a UBS

A Facebook-részvények kibocsátása finoman szólva sem lett az évszázad üzlete és már az előjelek sem voltak túl kedvezőek. Elég csak arra gondolni, hogy összeomlott a Nasdaq rendszere, ami miatt számos cég veszített jelentős összegeket.

A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról írt, hogy a UBS svájci bank 350 millió dolláros kárt szenvedett el amiatt, mert a Facebook-részvények kereskedése előtt összeomlott a Nasdaq rendszere. A bank ugyan még nem döntött a lehetséges jogi lépésekről, de aligha zárható ki ez a lehetőség is, különösen tekintettel arra, hogy a korábbi hírek 100-200 millió dollár okozott kárról szóltak.

A Facebook részvények kereskedésének indulását több probléma is hátráltatta. Először a brókerek nem tudták rendesen bevinni az ajánlatokat az adatbázisba, majd összeomlott a Nasdaq honlapja. Végül a tervezetthez képest több mint 35 perces késéssel az európai piacok zárásakor indult meg a kereskedés. A kereskedők egy része órákon át azt sem tudta, hogy a tranzakcióikat végrehajtotta-e a Nasdaq rendszere vagy sem. A UBS előzetesen egymillió Facebook-részvény vásárlását határozta el. Miután az eredeti ajánlat megerősítése elmaradt, a megrendelést még többször megismételték. Az eredmény: a bank végül az eredetileg tervezettnél jóval több részvényt vett. Ez azonban csak az egyik probléma volt, a részvény árfolyama ugyanis esni kezdett és ez a következő napokban folytatódott.


Nem derült ki, hogy a pénzintézet milyen áron vette a részvényeket, sem az, hogy megtartotta-e az értékpapírokat, de az okozott kár nagysága elég beszédes adat. Könnyen előfordulhat, hogy a Nasdaq által létrehozott 40 millió dolláros kártalanítási alap nem lesz elegendő. A kereskedők már a kezdetekkor túl kicsinek találták ezt az összeget. Bár a Nasdaq jelezte, hogy kártalanítja a pórul járt Facebook-befektetőket, a UBS-ügynek akár jogi következményei is lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    jaj szegény bankóriás, sztem kezdjünk gyűjteni a managerek bónuszára :P