Berta Sándor

5-8 év múlva a háttérbe szorul a Facebook?

Néhány hét alatt nagyot fordult a világ a Facebookkal. A részvények nagy reményekkel várt tőzsdei bevezetése koránt sem mondható sikeresnek, így nem csoda, hogy van, aki már temeti a céget.

Eric Jackson, az Ironfire Capital alapítója érdekes véleményt fogalmazott meg a CNBC Squawk on the Street című műsorában. A szakember szerint a Facebook 5-8 éven belül el fog tűnni, ugyanúgy, ahogy korábban a Yahoo is háttérbe szorult. Vagyis a jelenlegi aranykorszak hamarosan véget ér és a közösségi portál hasonló módon össze fog zsugorodni, mint az egykor szebb napokat látott internetes cég. Jackson mindezt azzal indokolta, hogy a platformnak nincs megfelelő üzleti modellje a mobil piacra. Szerinte a vezetést olyan új generációs internetes vállalkozások fogják átvenni, amelyek rendelkeznek a szükséges ismeretekkel.

Jackson szerint az online vállalatoknak három generációját lehet megkülönböztetni. Az úttörők, mint például a Yahoo is, a tartalmakat helyhez kötötten gyűjtötték össze. A második csoportba tartoznak a közösségi oldalak, míg a harmadikba a mobil piacon domináns társaságok. "A fejlődés azt mutatja, hogy az egyes cégeknek aligha van lehetőségük arra, hogy az egyik generációból a másikba ugorjanak. Elég csak megnézni, hogy a Google mennyire próbálkozik a közösségi tér meghódításával, sikertelenül. A Facebook hasonló sorsra fog jutni, függetlenül attól, hogy hány tehetséget és vállalkozást vásárol meg. Az üzletük központjában ugyanis még mindig egy nagy, kövér honlap áll és nem egy mobil alkalmazás" - hangsúlyozta az Ironfire Capital alapítója.

Jelenleg elképzelhetetlennek tűnik, hogy a közel 900 millió regisztrált tag egyik napról a másikra hátat fordítson a közösségi szolgáltatásnak, azonban korábban például az AOL vagy akár a MySpace esetében sem hitte senki, hogy bekövetkezhet a baj. A Facebook-részvények tőzsdei gyengélkedése mindenesetre növeli a platform vezetőire nehezedő nyomást. "A Yahoo ugyan még mindig rengeteg pénzt termel, nyereséges, 13 000 munkatársa van. Azonban a 2000-es értékének csupán a tíz százalékát éri, vagyis elmondható, hogy gyakorlatilag eltűnt. A világ gyorsabban mozog, egyre több a konkurens cég, ahelyett, hogy csökkenne a számuk. Úgy gondolom, hogy azok, akik egy előző generációt meghatároztak, nehezen fogják tudni átmenteni a magukat az új korszakba" - szögezte le Eric Jackson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #60
  Valoszinuleg jol latod a helyzetet.
 • Balintos #59
  Miért zárná ki egymást a mentálisan instabil drogfüggő, emberségtől mentes emberek és a milliomos? Nem látok ellentmondást a kettő között.
 • morden #58
  Én inkább más emberen valő élősködőnek látom őket, aki munka nélkül tesznek szert irreális jövedelmere és kihasználják a körülöttük lévő rendes embereket és mindeközben még iszonyatos károkat is okoznak a társadalom egészének csak azért, hogy 001000 helyett 100001 legyen a bankszámlájukon
 • dzsagon #57
  ezt ki nem látta előre?
 • fergusonpapa #56
  igen? akkor jó hülye vagy ha igy látod. Aki csak félig érti a tözsdén az eseményeket biztos h miliomos..
 • dyra #55
  Mint minden divat cikket így a közösségi (bele tolom a reklámot a fejetekbe) oldalakat is megunják a USEREK. Megunták eddig az összeset. Miért pont a Facebook legyen a kivétel? Kapadoznak a srácok de 5 év múlva tényleg ott lesznek ahova ez a cikk mondja őket.
 • morden #54
  Tőzsdén komoly embere :DDDD átlagban mentálisan instabil drogfüggő, emberségtől mentes emberek nyomnak rá arra, amit egy számítógépes script eléjük rak :D
 • WoodrowWilson #53
  A perrel semmit nem fognak elérni, minden információ elérhető volt a cégről. Arról meg nem tehetnek, hogy a kisbefektetők hülyék voltak. A lufi már kipukkant a részvénykibocsátással, innen már csak felfelé tud menni, ha jól építkeznek. Ha nem, akkor is megmarad vezetőnek a közösségi oldalak között, hisz annyi bevétele bőven lesz, hogy eltartsa magát. Aztán már csak arra kell majd várni, hogy jöjjön egy új és jobb portál, ahova átmennek a népek.
 • MacropusRufus #52
  ki hitte, hogy az FB a tőzsdéni is megállja a helyét? Itt komoly emberek vannak töb bmilliárd dollárral. Nem fognak egy ilyen szarba belefektetni, és mint látjuk nem is teszik. Zukorhegy Dávid kissé pofára eshetett+be is fogják perelni mert nagyon úgy tűnik szándékosan értékeltél túl a részvényeket és ráadásúl tényeket hallgatott el a befektetők elött (nem ér annyit a cége mint amennyiért vették a részvényeket)
  Eddíg ért a takaró. Egyébként az is jelent sok mindent, hogy a GM nem fog többé fizetni neki a hírdetésekért ui. hibáa van több száz millió fb tag azoknak a nagyrésze nem amerikai és nem is ott lakik, egy Dzsibutiban élőnek mi a fanszak nyomjá a GM reklámot. Ergo: a reklám felület sem ér annyit amennyiért hírdették.
  Szóval lehet szépen lassan, de ki fog pukkani az fb lufi.
 • willcox #51
  Pont az ilyen utánozó, ötlettelen, ostoba majmok a törzsközönsége ezeknek a közösségi szaroknak. Ott a helyetek.